Gebelikte Burun Tıkanması ve Kanaması

Hamileliğiniz boyunca sürekli burnunuz tıkanıyor. Hatta bazen burnunuz kanıyor. Bunun için ne yapılmalı. Soğuk algınlığınız ya da alerjiniz varmış gibi sürekli tıkanıyor musunuz? Emin olun yalnız değilsiniz. Araştırmalara göre hamilelerin %65 i bu dönemde aynı problemi yaşıyor.

Genelde burun tıkanıklığı ve kanaması ne zaman başlar?

Genelde burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak burun kanaması 16. haftadan itibaren başlar ve genelde hamilelik sonuna kadar devam eder.

Burun tıkanıklığına ve kanamasına sebep olan şeyler nelerdir?

Hamilelik boyunca vücudunuzda ödemden dolayı birçok yeriniz şişer. Şimdi sıra burnunuzda.

Hamilelikte vücudunuzdaki mukus zarlarına kan akışını sağlayan östrojen ve progesteron hormonu salgılanır. Buna burnunuzda dahildir. Hele bir de bunu arttıran alejiniz varsa burun tıkanıklığını sıkça yaşarsınız. Burnunuzdaki mukus zarları şişer ve yumuşar. Buda burun tıkanıklığına sebep olur. Sürekli burnunuzu temizlemek ve hapşırmak burun kanamalarına yol açar. Bundan dolayı oluşan geniz akıntısı özellikle geceleri öksürük yapar.

Burun tıkanıklığı ve kanamaları için ne yapabilirim?

  • Burun zarlarınıza zarar vermemek için burnunuzu doğru şekilde temizleyin. Bir parmağınızla burun deliğinizin birsini kapatın ve diğer tarafı hafifçe temizleyin. Aynı işlemi diğer burun deliğinizde uygulayın. Burnunuz açılana kadar devam edin. Kesinlikle yumuşak mendiller tercih edin.

  •  Burnunuza tuzlu su çekerek açmaya çalışın. Siz ve bebeğiniz için daha güvenli bir yol olacaktır.

  • Bulunduğunuz odaları nemlendirin. Nemlendirici makinalara bir miktar burun açıcılar koyabilirsiniz. Ancak bu da sürekli bir çözüm olmamalı.

  • Burnunuzun kurumamasına dikkat edin. Sürekli nemlendirin. Burnunuzun içine yumuşak bir bezle vazelin sürebilirsiniz. 

  • Doktorunuza danışarak kullandığınız günlük C vitaminine 250 gr daha ekleyebilirsiniz. Böylece kılcal damarlarınızı güçlendirerek kanamayı engelleyebilirsiniz. C vitamini takviyesini besinlerle de (kiwi, domates, kırmızı biber, portakal suyu gibi) alabilirsiniz.

  • Eğer burun kanamanız var ise sırt üstü yatmayın. Hafif doğrularak yatın. Burun kemiğinizin üstünü hafifçe sıkın. Kanama devam ediyorsa tekrarlayın. Bu kanamalar çok sıklaştıysa doktorunuza danışın.

Burun tıkanıklığı ve kanamaları önlemek için ne yapabilirim?

Bulunduğunuz ortamı nemli tutmak ve sürekli yumuşak mendillerle burnunuzu temizlemek haricinde çok da yapılacak bir şey yoktur.

Burun tıkanması ve kanaması ne zaman biter?

Bir süre bununla yaşamaya alışmaya çalışın. Bazı hamilelerde bu durum doğuma kadar devam eder. Net bir zaman söylemek bu durum için doğru değildir.

Bu durumu doktorunuzla görüşün ve sinüsle alakalı bir sorununuz olmadığından normal bir semptom olduğundan emin olun. Burun tıkanıklığı ciddi uykusuzluğa, horlamaya ve farklı semptomlara sebep oluyorsa yaşam kalitenizi düşürecektir. Bu nedenle doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi önerecektir.

Kolay nefes aldığınız rahat bir hamilelik geçirmeniz dileğimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)