Gebelikte Cilt Bakımı

Yazar Nermin Filizci VarılsühaDermatolog • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:

Gebelik bir kadının belki de yaşayabileceği en özel ve en güzel süreçlerden biri… Ancak dünyaya yeni bir canlı getirmek için tüm olanaklarını seferber eden anne adayının vücudunda bazı değişiklikler yaşanması ise kaçınılmaz… Özellikle en büyük organımız olan cildimizde bu tür değişikliklikler sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki, anne adayları bu süreçte neler yaşayabilir, sorunlarla nasıl başa çıkabilir gelin birlikte bakalım…

Anne adaylarının ciltlerinde yaşanan değişimlerin temel sorumlusu gebelik sırasında düzeyi oldukça artan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Aynı zamanda cilt rengine etki eden Melanosit Uyarıcı Hormonu (MSH) da gebelikte artış gösterir. Buna bağlı olarak gebelik maskesi, göbek orta hattında, koltuk altlarında, genital bölge ve kasıklarda, meme başlarında koyulaşma oluşabilir. Hormon değerlerinin yükselmesi aynı zamanda avuç içinde, yüz ve boyunda kızarıklık, örümcek tarzı damarlanmalar ve varisler gibi damarsal problemlere de yol açabilir.

Gebelik sürecinde dokuların gerilmesi deride bulunan kollajen ve elastin liflerini zedeler, hormonal dalgalanmalar aynı zamanda selülit görülme sıklığını da artırır. Gebeliğin ilk 3 ayından itibaren derinin doğal yağ salgısı olan sebumda yaşanan artış nedeniyle, hiç akne yatkınlığı olmayan anne adaylarında dahi akne görülebilir. 

Tedaviden önce tedbir!

Gebelik döneminde oluşan cilt sorunlarını gidermek için, etkin tedavi edici ürünleri kullanmak sakıncalı olacağı için gebelik döneminin esas hedefi sorunları önlemeye çalışmak olmalıdır. Bu nedenle cilt tipine ve rengine bağlı olarak uygun nemlendiriciler kullanılmalı ve güneş koruyucular kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu dönemde kullanacağınız cilt bakım ürünleri yağsız temizleyiciler ve nemlendiriciler olmalıdır. Cildinizi yatmadan önce mutlaka temizlemeyi ve bol su içmeyi unutmayın…

Her ürün kullanılabilir mi?

Bu dönemde kimyasal olmayan, organik güvenilir temizleyicilerle deri temizliğine özen gösterilmeli. Dermatoloji hekiminin gözetiminde, kimyasal madde kullanılmadığı sürece cilt bakımı yaptırılabilir. Kimyasal peelingler tercih edilmemelidir.

Gebeliğin sonunda sıklıkla karşılaşılabilecek çatlaklar için doğal yağlar kullanılabilir. Gebeliğin erken aylarından itibaren bir dermatolog önerisiyle cilt elastikiyetini artıran, kimyasal olmayan, bebeğe zarar vermeyecek tıbbi kozmetik ürünler çatlak bölgelere masajla tatbik edilebilir.

Hamilelikte ve lohusa döneminde ayrıca mantar enfeksiyonlarına da eğilim artar. Vücudun nemli kalmaya müsait kuytu yerleri iyice kurulanmalı ve pamuklu çamaşır ve çoraplar tercih edilmelidir.

Gebelik döneminde girişimsel işlemler ve cihazlı uygulamalar konusunda ise yan etkilerini olmadığı bilinse de her türlü risk faktörü düşünülerek hareket edilmelidir. Bu dönemde medikal bakımlara ağırlık verilerek gebeliğe uygun maskeler hazırlanmakta ve cildin normal süreci koruma altına alınmaktadır.

Hayatınızın bu en özel evresini, sağlıklı ve güzel geçirmeniz dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)