Gebelikte Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi gebelikte diş etindeki iltihaptan dolayı ortaya çıkar. Gebelikte diş eti çekilmesi ağrılı ve kanamalı olur. Diş eti kanaması, hormonların değişimiyle diş dokusuna kan akışını hızlanması ve diş etinin hassaslaşıp çekilmesiyle olur.

Bu hormonel değişim vücudun bakterilere karşı koruyuculuğunu azaltır ve diş eti enfeksiyonlarına sebep olur. Bu durum dişlerinizde plak oluşturur ve diş eti çekilmesine zemin hazırlar. Diş eti çekilmesi genelde 3. Aydan sonra görülür.

Gebelikte meydana gelen diş eti çekilmesi için ne yapabilirim?

Gebelikte diş bakımı kaçınılmazdır. Günde en az iki kez dişinizi fırçalamalı ve en az bir kez diş ipiyle temizlemelisiniz. Diş eti hassasiyetinizden dolayı yumuşak fırçalar kullanmalısınız. Ayrıca diş hekiminizle görüşüp tavsiyesi doğrultusunda dişlerinizi düzenli olarak temizletmelisiniz. Diş eti çekilmesini kendi haline bırakırsanız diş eti iltihabı gibi daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Diş eti iltihabı erken doğuma bile sebep olabilir. Ancak iyi bakım ve profesyonel rutin diş temizliği ile bu durumu zararsız hale getirebilirsiniz.

Aşağıda size diş eti çekilmesi ve sağlıklı ağız hijyeni için birkaç tavsiyede bulunacağım.

  • Gebelik boyunca en az bir kez diş hekiminize gidip dişlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.

  • Günlük ya da periyodik olarak tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. (Bir fincan suya bir kaşık tuz ile gargara hazırlayabilirsiniz.)

  •  Dişlerinizi günde iki kez fırçalayabilirsiniz. Özellikle eğer sabah kusmalarınız var ise mutlaka kusma sonrası dişlerinizi fırçalayın.

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

Doğum sonrası diş etleriniz normale dönecektir. Kanamalar ve hassasiyet bitecektir. Eğer gebelik boyunca şikayetleriniz (rahatsızlık ve diş eti çekilmesi gibi) arttıysa ve doğum sonrası da devam ediyorsa mutlaka diş hekiminizle görüşün. Durumunuzu bildirin.

Sağlıklı günler dilerim 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)