Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Gebe kalma ile birlikte anne adaylarında bebeklerine yetebilme stresi başlıyor. Hem kendilerini korurken hem de bebekleri için faydalı olma endişesi ortaya çıkıyor. Bu sebeple öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat ederek vitamin depolarını doldurmak kritik öneme sahip! Gebelik boyunca vücudunuzun ihtiyaçları artar. Bedeninizin düzenini korumak ve bebeğinizin gelişimini desteklemek için ekstra vitamin, mineral ve besinlere ihtiyaç ortaya çıkar. Mümkün olduğunca doğal yollarla besinlerden alınması gerekse de hamilelik sırasında beslenmeye ek takviye almanız gerekecektir. İlk trimesterde özellikle önemli olan besinlerin başında folik asit gelir.

Folik asit esasen bir B Vitamini türevi olup; vücutta kan yapımında görev alır. Hücrenin temel yapıtaşlarının oluşumu ve DNA’nın, yapımı ve onarımında da önemli görevleri vardır. Folik asit normalde besinler ile beraber alınmak ile birlikte, gebelikte bebeğin merkezi sinir sistemi oluşumunun sağlıklı olması için takviyeye ihtiyaç vardır. Hatta sağlıklı beslenen bir gebede bile diyetle yeterli miktarda alınamayıp, takviye edilmesi gereken 2 madde vardır. Bunlardan birisi de folik asittir.

Gebelikte folik asidin önemi, nöral tüp defektlerini (NTD) önlüyor olmasıdır. Çoğu kadın hamile olduğunu öğrenmeden önce, hamileliğin ilk birkaç haftası sırasında, nöral tüp gelişmeye başlamış ve hatta kapanmıştır. Nöral tüp, bebeğin, merkezi sinir sistemi için gerekli olan beynini ve omuriliğini oluşturur. Bazı durumlarda bu tüp, bazı yerlerden kapanamaz, açık kalır (spina bifida) ya da üst kısmı gelişmez (anensefali). Bu anormalliklerin hepsi çok ciddidir. Hatta bazen yaşamla bağdaşmayacak ciddi doğumsal kusurlara yol açar. İşte folik asid, bu noktada önemlidir.

Tüm gebeliklerin neredeyse %50’sinin plansız olduğunu düşünürsek, folik asit takviyesinin, gebe kalınmadan başlamış olması gerekir. Bunun en iyi yolu da, üreme çağındaki tüm kadınların yeterli folik asit alımının sağlanmasıdır. Önerilen yeterli doz, üreme çağındaki tüm kadınların günlük 400 mikrogram folik asit almasıdır. Günlük 400 mikrogram folik asit alımına özellikle gebe kalınması planlanan tarihten en az 1 ay kadar önce başlanmalı ve gebeliğin ilk 3 ayında da devam edilmelidir. Bu şekilde bir kullanım, doğacak bebeğin NTD olasılığını %50-70 oranında azaltacaktır. Folik asit, tek başına alınabileceği gibi, gebeliğe özel hazırlanmış, multivitamin takviyelerinden de alınabilir. Vitamininizin içeriğine bakıp, en az 400 mikrogram folik asit içerdiğini görmeniz yeterlidir. Daha önce NTD’li bir bebek hikayeniz varsa bunu doktorunuz ile paylaşmalı ve size uygulanan takviye planını değiştirmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)