Gebelikte Hemoroid

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroide ne sebep olur ve gebelik boyunca uygulanabilecek tedavileri nelerdir?

Hemoroid tamamen ağrılı, rahatsız edici ve kaşıntılı olabilir. Bu durum rahatınızı bozsa da zararsız ve yaygın bir durumdur. Neredeyse hamile kadınların yarısı bu durumu yaşar. Bunu tedavi etmek için birkaç yolunuz var. Neyse ki gebelikle birlikte bu durumda ortadan kalkar.

Hemoroid nedir?

Hemoroid rektumdaki damarların genişlemesidir. Basur olarak da bilinen bu rahatsızlık bazen rektumda bilye gibi şişliklerin oluşmasına sebep olur.

Hamilelikte hemoroid ne zaman görülür?

Hamilelikte özellikle 4. aydan sonra görülen hemoroid farklı zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Hemoroide sebep olan şeyler nelerdir?

 25. Haftadan itibaren büyüyen uterus ve kalça kemiğine doğru hızlanan kan akışı rektumdaki damarların şişmesine ve ağrımasına sebep olur. Kabızlık hemoridin başka bir sebebidir. Tuvaletinizi yaparken fazla zorlanmanız ve ıkınmanız buradaki damarların şişmesine sebep olabilir. Doğum sırasında yine şiddetli ıkınmadan hemoroid oluşabilir.

Hemoroid için gebelikte neler yapılabilir?

Bağırsaklarınızı düzenli çalışır halde tutmaya çalışın. Bu nedenle bol su içip lifli gıdalar tüketerek kabızlıktan uzak durmaya çalışın.

Kegel egzersizlerini ihmal etmeyin. Doğum sırasında size yardımcı olacak bu egzersizler hemorid için de faydalı olacaktır.

Yan tarafınıza uyumayı ihmal etmeyin. Sırt üstü uyumak rektuma baskı yapacak ve o bölgedeki damarlarınızı zorlayacaktır. Bu nedenle bu pozisyondan sakının.

Bol bol hareket edin. Çok uzun süre ayakta kalmayın ya da oturmayın. Her saat başı 5 dk yürüyün. Bu dolaşımınızı düzenleyecek ve kolay boşaltım yapmanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuzun onayını da alarak doğuma kadar egzersizlerinizi aksatmayın.

Tuvalette uzun kalarak kendinizi çok kasmayın ve yormayın.

Tuvaletiniz yaptıktan sonra hafifçe yumuşak kağıtlarla temizlenin. Sert bir şekilde temizleyip hassas bölgeye zarar vermeyin.

Küvette ılık suda 10/15 dakika kalarak rahatlamaya çalışın. 

Otururken sorun yaşıyorsanız basur minderleri kullanabilirsiniz. 

Hemoroid tedavisi için doktorunuza danışabilirsiniz. Bağırsaklarınızı yumuşatacak ya da ağrınızı hafifletecek bir şeyler önerebilir.

Koca karı ilaçlarını kullanmayın. Çünkü bebeğiniz ve sizin için gerekli besinleri yok edebilirler.

Hangi durumlarda doktorumu aramalıyım?

Eğer bir kanama yaşıyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Bu bir hemoroid kanaması olabilir. O bölgede kabızlıktan dolayı ağrılı küçük bir yırtık oluşmuş olabilir. Bu durumda en güvenilir şey doktorunuzla görüşmek olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)