Genital Estetik

Dış genital organlarda yapılan estetik girişimler

Labioplasti  (Küçük dudakların (Labium minus) Küçültülmesi)

Labium majuslara yağ ya da dolgu enjeksiyonu (Büyük dudakların dolgunlaştırılması)

İç genital organlarda yapılan estetik girişimler

Hymenoplasti (Kızlık zarı onarımı)

Vajinoplasti (Vajinanın daraltılması)

Labioplasti (Küçük Dudak Estetiği)

Kimlere labioplasti ameliyatı yapılır?

Dıştan görünen cinsel organın bir parçası olan küçük dudaklar bazı kişilerde genetik olarak daha büyük ve uzundur. Özellikle zayıf olan kişilerde bu durum daha rahatsız edicidir. Dar pantolon ve mayodan fark edilen dudaklar kişinin giyim seçeneklerini de olumsuz etkiler. Labioplasti,  yapılan başarılı vajina estetiği ameliyatlarından biri olarak bu tür rahatsızlıkları olanların yaptırdığı estetik cerrahi işlemlerden biridir.

 

Ameliyat ne kadar sürer?

Küçük dudakların küçültülme işlemi sınırlı uyuşturma altında yaklaşık 30 dakika içinde gerçekleştirilebilir. Arzu eden hassas hastalara genel anestezi altında da işlem gerçekleştirilebilir.

 

İşlem nasıl gerçekleştirilir?

Küçük dudaklar uyuşturulduktan sonra iç dudaklar dış dudakların arasından fazla sarkmayacak şekilde eşit olarak küçültülebilir. Eriyecek dikişler ile onarım tamamlanır.

 

Ameliyat sonrası iyileşme nasıldır? Ne zaman normal hayata geri dönülebilir?

Lokal anestezi altında ameliyat (vajina ameliyatı) olan hastalarımız bir iki saat sonra hastaneden ayrılabilirler. Bölgenin nasıl temiz tutulacağı konusunda bilgi verilir. Evde kullanmak üzere antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir. İş hayatına ertesi gün dönebilirler. 24 saat sonra duş alabilirler. Bir iki gün iç çamaşır içine ped konulması kişiye rahatlık sağlar. 1 hafta kadar spor aktivitelerin ve küvette banyonun yapılmaması gerekir. Dikişler 2 ile 3 hafta içinde düşer. Bunun sonrasında cinsel hayata geri dönülebilir.

 

Vajina ameliyatı sonrası oluşabilecek olumsuzluklar nelerdir? İlerde tekrar ameliyat olmak gerekir mi?

Ameliyat sonrası özellikle tuvalette gittikten sonra bölgenin temizliğine dikkat etmek önemlidir. Buna dikkat edilmez ve reçete edilen antibiyotikler kullanılmaz ise enfeksiyon gelişebilir. Bu durum antibiyotik tedavisi ile düzeltilebilir. Dikişler düşmeden yapılan tahriş edici seks girişimi dikişlerde açılma ve kanama yapabilir. Yaranın durumuna göre ya tekrar dikiş atılabilir ya da pansumanlar ile yara iyileşmesi sağlanır. Söylenenleri harfiyle yerine getiren hastalarımızda bunların oluşması çok nadirdir. Çünkü genital bölge kanlanması bol, çabuk iyileşme özelliğine sahip bir organdır.

 

Küçük dudaklar tekrar bir daha büyümez. Ameliyat bölgesinde genellikle belirgin iz kalmaz. Fakat bazen bazı kişilerde yara iyileşmesi fazla olabilir. Bu da bu bölgede hassasiyete neden olabilir. Bu gibi durumlarda bazı lokal sürülen kremlerin kullanımı ya da izlerin düzeltilmesi gerekebilir.

 

Büyük dudakların dolgunlaştırılması

Büyük dudaklar bazı kişilerde buruşuk ve sarkık görünümlü olabilir. Bu durum genetik bir özellik olabildiği gibi daha çok 30 yaş sonrası ya da çok zayıf kişilerde rastladığımız bir durumdur. Arzu edilen dış genital görünümde dış dudaklar yeterli dolgunlukta küçük dudakları büyük ölçüde örtmelidir.

 

Dolgu maddesi olarak ne tercih edilir?

Dış dudakların doldurulmasında ilk tercih kişinin kendi yağları olmalıdır. Bazen kişiler muayenehane şartında ayaktan bu işlemi gerçekleştirmek isteyebilirler o zaman kalın partiküllü hyaluronik asit içeren dolgular kullanılabilir.

Uygulama nasıl yapılır ve ne kadar sürer?

 

Yağ enjeksiyonu ameliyathane şartında lokal ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir. Genellikle karın bölgesinde alınan yağ dokusu büyük dudaklara enjekte edilir. Hasta birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilir. Pansuman ve dikiş alımı gerekmez.

 

Normal hayata ne zaman dönülür?

Dolgunlaştırma işlemi sonrası yağ enjeksiyonunda daha fazla olmak üzere her iki enjeksiyon yönteminde de dudaklarda şişme oluşur. Şişlik birkaç gün içinde giderek azalır. Bu dönemde daha bol iç çamaşırları giyilmesi hassasiyeti bir nebze azaltır. Ameliyat sonrası antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

 

Oluşabilecek sorunlar nelerdir nasıl giderilir?

 

Oluşabilecek tek sorun enfeksiyondur. Bu durum da antibiyoterapi ile tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sezgin Sönmez Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)