Modern ilişkilerde sıkça karşılaşılan davranışlardan biri olan ghosting, bir kişinin hiçbir açıklama yapmadan iletişimi tamamen kesmesi ve karşı tarafı belirsizliğin içinde bırakmasıdır. Bu durumla karşılaşan kişiler genellikle önce kendilerini sorgulamaya başlar: “Neyi yanlış yaptım?”, “Yeterince iyi değil miydim?” gibi sorular zihinde tekrar tekrar döner. Oysa psikolojik olarak baktığımızda ghosting, çoğunlukla terk edilen kişinin değeriyle değil; terk eden kişinin duygusal olgunluğuyla, çatışma yönetimi becerisiyle ve veda etme sorumluluğunu üstlenebilme kapasitesiyle ilgilidir. Açık iletişim kurmak veya ilişkiyi sonlandırırken duyguları ifade etmek, kendi rahatsızlıklarıyla yüzleşemeyen kişiler için son derece zorlayıcı olabilir. Sessizce uzaklaşmak bu kişiler için kısa vadeli ama bedeli ağır bir kaçış yöntemidir.
Sessiz bir veda, aslında çok şey söyler. Cevap vermemek de bir cevaptır ve bazen duyulabilecek en dürüst cevap odur. Karşı tarafın sessizliği bir silaha dönüştürdüğü bu durumda kişinin kendi değerini, gelecek mesajlara veya açıklamalara bağlamaması büyük önem taşır. Sürekli telefonu kontrol etmek, neden cevap gelmediğini saatlerce düşünmek, kendini suçlamak; iyileşme sürecini uzatan ve öz değeri yıpratan davranışlardır. Ghosting bir iletişim biçimi değil, iletişimin işlevsiz hâle gelmesidir; bu örüntüye dâhil olmayı reddetmek de kişinin kendine borçlu olduğu bir tutumdur.
Bu deneyim hayal kırıklığı, öfke, değersizlik ve zaman zaman travmatik etkiler bırakabilir; özellikle daha önce terk edilme deneyimi yaşamış kişilerde eski yaraları yeniden açabilir. Bu duyguları yaşamak doğaldır ve bastırılmamalıdır. Önemli olan, başkasının verdiği veya vermediği cevaplarla kendi öz değerini ölçmemeyi öğrenmektir. Yaşananları anlamlandırmak, geride kalan boşluğu sağlıklı bir şekilde işlemek ve bağlanma örüntülerini daha güvenli bir zemine taşımak için bireysel psikoterapi süreçleri etkili bir destek sunar.