Göbek Kordonu Bakımı

Yenidoğan bir bebeği olan ailelerin en çok endişe ettikleri durumlardan biri de göbek kordonudur. Hem göbeğe dokunulduğunda bebeğin canının acıdığını düşünürler hem de bakımı konusunda ne yapacaklarını bilemeyebilirler. Göbek kordonunun içinde sinir dokusu olmadığı için dokunulduğunda bebeklerin canları acımaz. Peki bakım için neler yapılmalı,neler yapılmamalı?

Göbek kordonu bakımında temel prensip göbek kordonunu kuru ve temiz tutmaktır.

Kuru tutabilmek içinde göbek kordonunun hava almasını sağlamak gerekir. Bunun için bebeğin bezini göbek kordonunun altından bezin üst kısmını kıvırarak bağlamak gerekir. Ayrıca idrar ile teması engellenerek kordonun ıslanması önlenir.

Yazın sıcak havalarda alt kısmı açık tişört, kışın bol kıyafetler giydirmek göbeğin hava alıp kuru kalmasını sağlar.

Yine kuru kalması  için göbek düşene kadar sünger banyosu dediğimiz ıslak,nemli bez veya sünger ile silme banyosu yaptırabilirsiniz.

Eğer idrar veya dışkı bulaşırsa pamuklu çubukla ve suyla temizleyip,arkasından kurulayabilirsiniz.

Göbek çevresine  bir bez  kesinlikle sarmamalısınız .

Ellerinizi her bakımdan önce yıkamalısınız

Bütün bunları uygularsanız göbek kordonu kendi kendine kuruyarak düşer ve enfeksiyon riski olmaz.Böylece bakım için  herhangi birşey sürmeniz gerekmez.

Göbek kordonu genelde 1-2 haftada düşer.Bazen 3. haftaya uzayabilir.Düşmesi daha da gecikirse takip eden hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Göbek kordonu düştükten sonra bezde  veya göbekte hafif kan görülmesi normaldir ancak aktif bir kanama varsa hekiminize danışmanız gerekir.

Göbek düştükten sonra bazen iyileşme yerinde  anormal bir iyileşme dokusu olan granülom dediğimiz parlak sarımsı akıntı ile kırmızı küçük bir kitle oluşur.Bu doku gümüş nitratla yakılarak tedavi edilir.Hekiminizin yapabileceği bu işlem ağrılı değildir.

Göbek kordonu enfeksiyonunda göbek etrafındaki ciltte kızarıklık,şişlik,hassasiyet ve göbekten kötü kokulu akıntı olur.Böyle bir durumda mutlaka hekiminizin değerlendirmesi gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selda Öztürk Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)