İnfantil Kolik Nedir?

Ağlamak bebeğin bir ihtiyacının olduğunun iyi bir göstergesiyken, neye ihtiyacının olduğunun zayıf bir göstergesidir. Kolik sağlıklı bir bebekte iyi huylu,kendi kendini sınırlayan, uzun süren ve yatıştırılamayan aşırı ağlama durumudur.

- 5 aydan küçük bebeklerde nedensiz başlayıp biter.

-Gün içinde 3 saatten fazla,haftada 3 günden fazla sürer.

-Bebekde ateş,hastalık bulgusu,gelişme geriliği yoktur.

-Doğumdan sonraki 2-3. haftalarda başlar,6. Haftada pik yapar,genelde 12-16. haftalarda biter

-Görülme sıklığı bebeğin cinsiyetine,annesütü ile beslenip beslenmemesine,erken veya zamanında doğup doğmamasına göre değişmez.

-Kesin neden belli değilse de çeşitli teoriler vardır. Bunlar anne-bebek arasındaki ilişkide değişiklik,sinir sisteminin olgunlaşmaması,bebeğin kendi mizacı,annenin gebelikte sigara kullanımı,annenin doğum öncesi stres ve kaygısı,süt şekeri olan laktozun sindirilememesi,bağırsak mikrobiyatasının içeriğinin değişmesi,besleme tekniğindeki hatalar,besin allerjileridir ( İnek sütü allerjisi).

-Kesin kanıtlanmış bir tedavi yoktur

-Tedavinin dayanak noktası ebeveyn desteği ve eğitimidir.Bu da bebeği takip eden hekim bebeği ayrıntılı değerlendirip,muayene ettikten sonra bu durumun normal olduğunu,bebeğine zarar vermediğini ve bunun zamanla geçeceği konusunda güven vermesine dayanır. 

-Bir diğer etkili olabilecek tedavide bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilecek teknikler ki bunlar ; bebeği kucağa alıp ona temas etme,hafif kundaklama,minik ve hafif ritimlerle sallama,ılık bir banyo,masaj yapma,çok yüksek sesli olmayan beyaz gürültü dinletme,anneyi veya emziği emzirtme,küçük bir araba gezintisidir.

-Probiyotiklerin kolik önleme ve tedavisi ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anne sütü alan bebeklerde daha etkili olduğu, mama alanlarda daha şiddetlendirebileceği ile ilgili çalışmalarda vardır.

-Laktaz enzimi desteği veya laktozsuz mamalar çok faydalı değildir,ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

-Annenin diyetinden bazı gıdaların uzaklaştırılması yardımcı olabilirse de bunun faydası tüm bebeklerde  gösterilememiştir.Ancak şiddetli kolik şikayeti olan bebeklerde altta inek sütü allerjisi olabileceği için annenin diyetinden inek sütü ve ürünlerini çıkartmak, mama ile beslenen  bebeklere inek sütü allerjisi için kullanılan mamaları kullanmak faydalı olabilir.

-İlaçların etkileri tam olarak gösterilememiş.

-Bitkisel çaylar hem etkili olmamaları hem de yan etkilerinin olması nedeniyle önerilmemektedir.

-Akapunktur  ile ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selda Öztürk Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)