Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Yazar Serdar AkgünKalp Ve Damar Cerrahı • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:

Göğsünüz mü ağrıyor?

Kalp krizi olmasın?

Başka bir neden olabilir mi?

Göğüs ağrısı neden olur?

Her gögüs ağrısı kalp krizi mi demektir?

Göğüs ağrısı kalp damarlarında daralma ya da tıkanıklık sonucunda kalp kasının beslenmesinin bozulması ve ölümünün belirtisidir? Angina (ağrı) ve göğüs (pectoris) kelimelerinin birleşimi ile ‘’Angina Pektoris’’ diye tıbbi olarak adlandırılır.

Göğüs ağrısı sadece kalp krizi ya da damar tıkanıklığından olmaz. Çoğu insan bu ve benzeri şikayetlerden dolayı gereksiz sıkıntılara girer. 

Göğüs kafesi en değerli organlarımızı korumak için çok güçlü ve kas, iskelet yapılarında oluşmuş bir zırh gibidir. Omuzlar, boyun ve kollar da göğüs kafesini etkileyecek yapılardır. Buralardan gelen ağrılarda göğüs ağrısı ile karıştırılır. Kısa ya da uzun süreli bıçak saplanır gibi olan ağrılar kalp krizi değildir. Uzun süren ağrılar kalp krizi olsa bu çok ciddi sorunlar doğurur.

Kalp krizi veya damar tıkanıklığına bağlı olan ağrı daha önceden yaşadıklarınızdan farklıdır. Kendini belli eder. Sanki şişman birisi göğsünüzün üstüne oturmuş ve nefes alamıyorsunuz gibi hissedersiniz.

Kalp krizine bağlı göğüs ağrısı göğsün orta kısmında hissedilir. Ağrıya terleme ve bulantı eşlik edebilir. Bazı kişiler ağrıyı  baskı veya  sıkışma tarzında hissedebilir. Şiddetli bir ağrıdır.  Bu ağrı kollara, sırta, boyna, enseye, çeneye ve karına doğru yayılabilir. Sıklıkla sol kolda başlayan veya kola yayılan bir ağrı görülebilir. 

Göğüs ağrısı kas, iskelet sisteminden, reflüden, akciğerden, akciğer zarından ve komşu bölgelerden köken alabilir. Bazen de sırt ağrısı olabilir. Bu durum için aşağıdaki ikinci videoyu izleyebilirsiniz. Yaş ve diğer risk faktörleri olmayanlarda göğüs ağrısından korkmaya gerek yoktur. 

Eğer bu tip bir şikayetiniz varsa mutlaka doktora görünüp gereken tetkikleri yaptırınız. Böylece kafanızdaki soruları ve gereksiz korkuları ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)