Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

İnsanda yaşlanma belirtileri gözüktükten sonra en çok göze çarpan kısım göz kapağıdır. Zaten bunu çevrede insanların da sohbetlerinden ve varmak istediği konudan kestirebiliriz. Yapısına bağlı olarak da çok hareketli olup aynı seviyede hassas bir organ olan göze bağlı göz kapağı çevresinde gelen kırışıklıklar da daha erken bir süreç içerisinde gelmektedir.

Göz ve yüz çevresinde özellikle başlayan ve yüzü etkilemeye başlayan sarkmalar göz kapağını da etkilemektedir. Hem yaşın ilerlemesine yani yaşlılığa bağlı olarak da ki en çok bu sebepten hem de kalıtımsal sebeplerden ötürü ki bu genç yaşlarda da meydana gelebilmektedir gözlerin çok yorulmasına da bağlayabiliriz torbalanma meydana gelebilmektedir ya da bollaşabilir. 

 

Böyle göz kapağı çevresinde meydana gelen durumlar göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ile de çözüme kavuşabilir. Genel olarak alt göz altında meydana gelen ve bariz bir biçimde görülmekte olan sarkmalar; gözaltı torbasıyla birlikte değerlendirildiğinde dış bakımdan da hiç güzel olmayan; yorgun ve stresli bir görüntü verebilmektedir.

 

Göz Kapağı Ameliyatları Nelerdir?

1. Alt Göz Kapağı Ameliyatı

 

Genç yaşlarda, elmacık kemiklerinde yer alan yağ yastıkçıları, hem ilerleyen yaşa bağlı olarak hem de yer çekiminin etkileriyle aşağı yönde yer değiştirmektedirler. Bu değişiklik göz kapaklarının alt bölgelerinde çökmeye ve ağız kenarlarında yer alan gülme çizgilerinde daha derin bir görünüme sebep olmaktadır. Dolayısıyla yaşlanma belirtilerinde şiddete sebep olmaktadır. Yağ yastıkçıkları endoskopik yöntemler kullanılarak olması gereken konumlarına asılabilmektedirler.

 

2.Üst Göz Kapağı Ameliyatı

 

Yaşlılık etkileri, genetik etkiler, hastalıklar ve yer çekiminin katkılarının birleşimiyle üst kapaklarda sarkma, kas zayıflaması, deri sarkmaları meydana gelebilmektedir. Öyle ki uyanıkken dahi göz kapaklarının düşüklüğü nedeniyle görmede yetersizlik yaşanabilmekte, bakışlarda uykusuzluk  – halsizlik gibi olumsuz tepkimeler var olabilmektedir. Üst göz kapağı ameliyatlarıyla bu görüntüye neden olan fazlalık deriler ve kar dokuları çıkartılabilmektedir. Operasyon izinin görünmemesi için göz kapağının katlandığı noktadan cerrahi kesik yapılmaktadır.

 

3.Düşük Göz Kapağı Kaldırma Ameliyatı

 

Birden fazla sebeple göz kapaklarında düşüklük meydana gelebilmektedir. En belirgin sebepler ilerleyen yaş ve genetik faktörlerdir. Göz kapağı, gözün renkli bölgesini bir mm’den daha fazla örtüyorsa bu düşüklük olarak tanımlanır. Her iki gözde ya da tek gözde olabilmektedir. Hem estetik görüntüyü bozabilir hem de bireyin görüş açısını olumsuz yönde etkileyebilir.

 

 

 

Kimler Göz Kapağı Ameliyatı Olabilir?

Göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarında yaşa bağlı olarak gelişen kırışıklıklar, göz kapağı sarkmaları, göz kapağı derisinde oluşabilen hastalıklar ve torbalanmalarda yapılabilen bir yöntemdir. Alt göz kapağı estetiği ve üst göz kapağı estetiği olarak iki alt gruba ayrılmaktadır. Ameliyata karar vermeden önce alın ve kaşların da muayenesi yapılmaktadır. Kal – alın seviyeleri de dahil edilerek çeşitli hesaplamalar yapılır. Göz kapaklarında yer alan kas grupları yaşa bağlı olarak zayıflayarak kapaklarda düşüklük sergilemektedir. Genelde 50’li yaşlarda başlayan bu durum bazen daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat ortalama 1 saat sürmektedir.

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı süresi boyunca göz çevresine hakim olan ve vücutta, yüzde hoş olmayan görüntüye sebep veren; fazla deri ve yağ dokuları çıkarılmaktadır. 

 

Ayrıca göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ele alındığında; göz çevresinin de önemli oranda gerginleştirildiğini söyleyebiliriz. Bu da fiziki olarak daha güzel ve estetik bir görüntü oluşmasına sebep vermektedir. 

 

Aynı zamanda bazı öneriler arasında bulunan bir durumu da size izah etmek isteriz. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ve botoks tedavisi aynı zaman zarfında meydana getirilirse ortak cevap vermeleri daha kısa bir süre içinde olacaktır. 

 

Eğer sadece üst göz kapağı düşüklüğü için ameliyat yapılacaksa; lokal anestezi uygulanarak da işlem gerçekleşebilir. Ameliyat süresi en fazla 45 dakika olabilmektedir. O bölgeden ne kadar kas ve yağ çıkarılacağına ise söz konusu ameliyat olacak kişinin oturarak karara bağlanmaktadır. 

 

Alt göz kapağı düşüklüğü ameliyatı incelendiğinde ise; kirpiğin hemen alt bölgesinden uygulanan kesi aracılığıyla alt göz kapağının derisi kasları birlikte yukarı kaldırılmaktadır. Ama genel olarak ele aldığımızda ise; göz kapaklığı ameliyatının 1 saat gibi süreyi geçmeyeceğinden hemfikir olabiliriz.

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Riskleri Nedir?

Çok nadir olsa bile göz kapağı düşüklüğü ameliyatı esnasında veyahut ameliyat sonrasında kanama görülme riskinin olduğunu belirtmekte yarar var. Ameliyat yapıldıktan sonra eğer kanama meydana gelirse acil olarak drenaj tedavisinin uygulanması sağlanır. 

 

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı esnası ve sonrasında oluşabilecek kanamayı arttıran durumlar da söz konusudur. Genel olarak doktorlar hastaları ameliyattan önce uyararak bu uyarıları harfiyen yerine getirmelerini söylemektedir.  

 

Kontrol altında olmayan bir diğer durum olan hipertansiyon gibi durumda ameliyat esnasında veyahut ameliyat sonrasında kanamaya sebebiyet verebilmekte. Kanama olması; iyileşme sürecini geciktirebildiği gibi, skar olarak adlandırılan hoş olmayan izlerin de kalmasına neden olabilmekte. Genel olarak ameliyat sonrasında enfeksiyon beklenmemektedir. 

 

Olası çok esnek de olsa enfeksiyon görülürse bile bu hafif antibiyotikler ile çözüme kavuşturulabilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası körlük gibi durumunun ihtimalinin en minimum seviyede olduğunu belirtmek isteriz. 

 

Yalnız sonrasında veya ameliyat esnasında gelen kanama böyle bir duruma sebebiyet verebilmekte. Göz içine kanama olması durumunda dahi; drenaj ve de erken teşhis uygulaması ile birlikte bu durumun da üstesinden gelinmektedir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı yaşlanmayı durdurmaz bunu da bilmenizde fayda var daha önceki süreç içerisinde meydana gelmiş olan yağ ve sarkmalar için derman olmaktadır. 

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle de yukarıda da bahsettiğimiz gibi olası bir ameliyat esnasında ve göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası meydana gelebilecek kanamanın önüne geçmek adına önceden sizin de yapmanız gereken birkaç durum bulunmaktadır. 

 

E vitamini, bazı ağrı kesiciler dahil olmak üzere kullanmayarak kanın pıhtılaşmasına engel olarak kanama riskini azaltabilirsiniz. Aksi takdirde saydıklarımızdan birini kullanmanız kanın daha akışkan bir hal almasına olanak sağlamaktadır. 

 

Ameliyat sonrasında ise kesinlikle özellikle 2 gün bandında gözü yoracak eylemlerden kaçınmalıdır. Göz pomadı ve damlalar sizlere verilecektir. Bunları düzenli bir şekilde vaktinde ve uygulanacak kadar damlatmalısınız. 

 

Çünkü ameliyattan sonra da yapılanlar asıl ameliyatın sonuç vermesi adına önemlidir. Özellikle de bayanlar hassas olan yüzeyde; enfeksiyon olma ihtimalini ortadan kaldırmak adına 1 hafta, 10 gün süre ile boyunca makyaj yapmamaları önerilir. 

 

Yüze sert olarak vurabilecek güneşten korunmak amaçlı güneş gözlüğü takılması da yararlı olacaktır. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası meydana şişlik veya ödem gelmesi son derece normaldir. Bölgeye soğuk pres yapma veya yüksek yastık ile uyku yapmak yararlı olacaktır. 

 

Bunun da yanında ameliyat sonrası bireyde yüksek dozda ağrının görülmediği gözlemlenmiştir. Göz için ameliyat etkisi ile; yaş gelmesi, sulanması veyahut kuruluk olması ise normaldir. Zaten sizlere damlalar verilecektir. 

 

Dikişler ise 4 ya da 5 gün içerisinde alınırken işe dönmek 1 hafta gibi bir süreyi almaktadır. Göz kapaklarında bulunan minimal ödem komple gerilip düzün bir hal alması için ise 15-20 günlük bir süreye ihtiyaç duyuluyor. İlk haftadan itibaren ise makyaj sayesinde ameliyat izleri en azından izler gidene kadar göstermek istemeyenler için gizlenebilir. 

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Süreç

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Şişlik

 

Cilt dokularına cerrahi müdahale gerçekleşmiştir. Vücut dokuları doğal bir tepkime sonucu ilk 2 gün boyunca şişmelerle cevap verecektir. Şişlik görüntüsü genellikle üçüncü gün yavaş yavaş düzelmeye başlayacaktır. Lakin şişliklerin tamamen inmesi bir haftayı bulacaktır. Sizi rahatsız edecek şişlik görüntüsü genelde dördüncü günün sonunda düzelmektedir.

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Morluk

 

Morarma da tıpkı şişme gibi bir tepkimedir. İlk iki gün yavaş yavaş morluklar artar ve üçüncü günden itibaren düzelmeye başlar. Operasyonun kapsamına ve hastanın dikkat edilmesi gerekenlere uymasına göre iyileşme evresi bir hafta ile on gün arasında değişir. Sigara tüketmeyen hastaların morlukları genelde bir haftada sonlanabilmektedir.

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Banyo

 

Operasyondan beş gün sonra banyo – duş almanızda herhangi bir sakınca yoktur. İki haftalık süreç boyunca çok sıcak suyla duş almamaya özen gösteriniz. Mümkün mertebe organik şampuanlar tercih ediniz. İki hafta sonunda normal banyo ritüelinize dönüş yapabilirsiniz.

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Ödem

 

Operasyondan sonra ödem etkileriyle mücadele için soğuk uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Ödemin azalmasına yardımcı olmak için istirahat esnasında başınızı yüksek tutmanızı öneririz. Ödem şikayetleri genellikle üçüncü günden itibaren azalmaya başlayacaktır. Ödem etkilerinden uzak durmak için tuz tüketimini sonlandırabilir ya da minimalize edebilirsiniz. Ayrıca operasyondan sonra ilk altı haftalık süreçte güneş banyosu, buhar banyosu gibi aktivitelerden kaçınmanız gereklidir.

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Bakım

 

İlk gün başta olmak üzere ilk bir haftalık süreçte kesinlikle gözlerinizi ovuşturmamalısınız. Görüş açınızı olumsuz etkilemeyen ancak sizi bir miktar da olsa rahatsız edebilecek tüm pansumanlarınız operasyondan 4 – 5 gün sonra çıkartılmaktadır. İlk üç gün uyurken başınıza fazladan bir adet yastık yerleştirmeniz önerilmektedir. İlk iki gün hekim tarafından tavsiye edilen soğuk uygulamaları aksatmayınız. İlk iki gün kitap okumayınız. Lens kullanıyorsanız operasyondan yedi gün sonra lens takabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tayfun Türkaslan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)