Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak sorunu, ülkemizde oldukça yaygın bir durumdur. Kepçe kulaklara sahip olduğu için pek çok kişi sürekli olarak saçlarını salık kullanmak zorunda kalır. Hatta bu durum, kişilerin gündelik yaşamında onu kısıtlayan bir duruma da dönüşebilir. Özellikle çocukluk döneminde, dalga geçilme durumu sebebiyle kepçe kulak sorununun giderilmesi için cerrahi operasyon sağlanır.

Kepçe Kulak Nedir?

Kepçe kulak, görünüm olarak kişinin kulaklarının kafasından daha dışarıda olması ve daha dik olmasıdır. Kulaklarındaki bu durum sebebiyle kişiler görüntüden çok rahatsız olabilir. Kepçe kulak durumu kişilerin tek ve çift kulağında görülebilir. Herhangi bir sağlık sorununa neden olmasa da görüntü, kişileri psikolojik olarak rahatsız edebilir. Erken dönemde saç bandı kullanılması, kepçe kulak sorunlarının minimuma inmesini sağlayabilir. Ancak belirli bir yaştan sonra kepçe kulak sorunun düzeltilebilmesi için mutlaka cerrahi müdahale gerekir. Kepçe kulak sorununun düzeltilmesine yönelik yapılan cerrahi müdahaleye otoplasti ismi verilir.

Kepçe Kulak Düzeltilebilir Mi?

Kepçe kulak sorunu, cerrahi müdahale sayesinde çok rahat düzeltilebilir. Hatta günümüzde ip askı gibi yöntemler sayesinde cerrahi müdahale olmadan bile kepçe kulak sorunu düzeltilebilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kepçe kulak düzeltme operasyonu diğer cerrahi işlemlerin aksine küçük yaşlarda uygulanmaya başlanan işlemlerdir. Genel olarak kepçe kulak operasyonu için 10 yaşına kadar ebeveynler beklese de 4-5 yaşlarında da birçok kişi operasyonu çocuklarına uygulamaktadır.  Her dönem yapılabilen bir operasyon olduğunu da söyleyebiliriz. Yani yetişkinlik döneminde de istediğiniz zaman kepçe kulak operasyonu yaptırabilirsiniz.

 

Kepçe Kulak Estetiği Ameliyatı Nedir?

Kepçe kulak estetiği ameliyatı kepçe kulak sorunundan kurtulmak isteyen bireylerin başvurduğu cerrahi işlemdir. Bunun için klasik ve iple askı yöntemi gibi iki farklı teknik uygulanır. Klasik kepçe kulak ameliyatında, kişilerin kulağının arkasından kesi oluşturulur ve böylece hem kulağın fazla dokusu alınır hem de kulak dokusu geriye alınır. 

 

Kimler Kepçe Kulak Ameliyatı Olabilir?

Kulak estetiği herkes için uygun olan estetik operasyonlardan biridir. 

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır konusu, bu operasyonun çok ciddi ve ağır olduğunu düşünen kişilerin çok merak ettiği bir konudur. Otoplasti olarak ifade edilen bu operasyon tek veya çift kulak için yapılabilir. Operasyon sırasında küçük hastalara genel anestezi uygulanırken, yetişkin hastalara ise daha çok lokal anestezi uygulanmaktadır. Operasyon için tercih edilen pek çok teknik vardır. Bunlara göre kıkırdakların çıkarılmasına yönelik işlem yapılırken bazen de kıkırdaklara şekil verilerek sorun giderilir. Kulak ameliyatı sırasında nasıl bir yol izleneceğine, kulağın genel yapısına göre de karar verilir.

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu süreçte her şeyden önce doktorunuza aklınıza takılan tüm soruları sormalı ve ondan detaylı bilgi almalısınız. Bunların yanı sıra operasyon öncesinde yaşanacak süreç ve sizlerin dikkat etmeniz gereken unsurlar şöyledir:

 

Doktorunuz öncelikle sizleri muayene edecek ve nasıl bir işlem yapılması gerektiğine karar verecektir. Bu süreçte doktorunuza mutlaka tıbbi durumunuz, kullandığınız ilaçlar ve genel olarak beklentilerinizle ilgili bilgi vermelisiniz.

Operasyon öncesi düzenli olarak kullandığınız aspirin benzeri kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçlar varsa mutlaka bunları kullanmayı bırakmanız gerekir. 1 hafta öncesinden bıraktığınızda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

İlaçların yanı sıra kan sulandırıcı etkiye sahip besinlerden, bitkilerden de uzak durmanız gerekir.

Cerrahi operasyonlarda sigara ve alkol kullanımı, kişinin iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır. Bu yüzden mutlaka bu süreçte kişinin operasyondan önceki 2 haftada sigara ve alkol kullanımını bırakmalıdır.

Operasyon sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer detaylar, genel olarak kişiye özeldir. Doktorunuz sizleri muayene ettikten sonra ve sağlık durumunuza göre ayrıca dikkat edilmesi gereken konular hakkında sizleri uyaracaktır.

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kepçe kulak estetiği sonrası süreç çok daha önemlidir. Bu süreçte hastalar kısa sürede normal hayatlarına dönmek istiyorsa mutlaka bazı önemli noktalara dikkat etmelidir. Genel olarak hastaların dikkat etmesi gereken en önemli durumlar şöyledir:

 

Kepçe kulak estetiği her kulak için ortalama yarım saat 45 dakika sürer ve hastalar aynı gün taburcu olur.

Hastalar duş alabilir ancak kulağına su gitmemesi gerekir. Bu süreçte garanti olması için birkaç gün duş alınmaması çok daha iyi olacaktır. Bunun dışında operasyondan 3 gün sonra duş alabilirsiniz ancak sonrasında mutlaka kulağınızın arkasını iyice kurulmanız gerekir.

Ameliyattan sonra hastaların bandaj kullanması gerekir. Operasyondan sonraki 3 gün boyunca hastaların bandajı takması gerekir. Sonraki 2 hafta da yalnızca geceleri takılmalıdır.

Operasyonun ardından hastaların özellikle kafalarını bir noktadan başka bir noktaya çevirirken çok dikkatli olması gerekir. Aksi durumda kulaklarını travmaya maruz bırakabilirler.

Hastaların operasyondan sonra ayrıca kulaklarının üzerine yatmamaları gerekir.

Operasyonun ardından 7-10 gün sonra kişilerin kulak arkasına atılan dikişler alınır.

İlk gün biraz ağrı ve sızı olabilir. Bu durumda ağrı kesici kullanılması yeterli olacaktır.

Hastalar ameliyattan 1 gün sonra işe ve normal hayata dönebilir. 2 hafta kadar sonra da uzun yürüyüşler yapmaya başlayabilir. Aktif olarak spor yapmak için ise 6-8 hafta beklenilmesi gerekir.

Operasyondan sonra genel olarak hastanın kulağını zorlayacak aktiviteler yapmaması gerekir.

Hastaların 1 ay süresince küpe, gözlük gibi aksesuarlar kullanmaması gerekir.

Hastanın genel olarak bu süreçte doktorun tavsiyelerine harfiyen uyması ve çok dikkatli olması gerekir. 

 

Ameliyatsız Kepçe Kulak Tedavisi Var Mı?

Kepçe kulak operasyonu için cerrahi müdahale istemeyen kişiler için iple kulak estetiği tekniği vardır. Bu cerrahi işlem sırasında kişilere lokal anestezi uygulanır ve herhangi bir kesi oluşturulmaz. Kesi oluşturulmadığı için de iz durumu olmaz. İple kepçe kulak estetiği ne yazık ki her kulak yapısı için uygun değildir. Doktorun gerekli muayeneyi yaptıktan sonra operasyona uygun olup olmadığınıza karar verecektir.

 

İple Kepçe Kulak Ameliyatı

İple kepçe kulak ameliyatı cerrahi olmayan bir işlemdir ve bu işlemde sadece ip kullanılır. Operasyonun en önemli avantajı kesi oluşturulmuyor olmasıdır. Ancak aynı zamanda her hastaya uygun olmadığı için ne yazık ki bazı kişilerin cerrahi operasyona başvurması gerekir. Bu operasyon sırasında hastaların kulak arkasından gerdirerek kulak geriye alınır. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Hastanın kulakları iple askı yöntemi için uygunsa, operasyonun başarı oranı da oldukça yüksektir. Hastalar klasik ameliyatta olduğu gibi iple kulak estetiğinde de 2 gün süresince saç bandı kullanmalıdır.  

 

Kepçe Kulak Estetiği Riskli Mi?

Kepçe kulak estetiği riskli mi diye kesinlikle bir endişeniz olmamalıdır. Çünkü çoğunlukla genel anestezi uygulanmasına bile gerek olmayan bir işlemdir. Çocuklara çok rahat uygulanan bir operasyon olması sebebiyle zaten riskli olmadığı anlaşılabilir. Operasyonun ardından çok hafif komplikasyonlar ve riskler görülebilir. Bunlar da genel olarak her cerrahi müdahale de olan basit risklerdir. 

 

Kepçe Kulak Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı kaç yaşında yapılır sorusu özellikle çocukları için bu operasyonu isteyen ailelerin merak ettiği konulardan biridir. Çocuklarının okul hayatında sorun yaşamasını istemeyen ve bu yüzden de okul öncesinde işlemi yaptırmak isteyen veliler için en az kaç yaşında olunması gerektiği önemlidir.  İsterseniz ilerleyen yaşlarda da bu operasyonu yaptırabilirsiniz.

 

Kepçe Kulak Estetiği Ameliyatı Ağrılı Mı?

Kulak memesi küçültme operasyonu ağrılı bir işlem değildir. Çocuklara genel anestezi uygulanırken, yetişkinlere ise genel olarak lokal anestezi uygulanır. Tabi talep eden yetişkinlere de genel anestezi ile işlem yapılabilir.  


 

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Cerrahi estetik operasyonlar için genel olarak 18 yaş beklense de kepçe kulak operasyonları çocuklara da uygulanan bir işlemdir. Hatta bu operasyon için en ideal yaş okul öncesinde olması için 5 yaşıdır.

 

Kepçe kulak ameliyatı erişkinlerde de yapılabilir mi?

Kepçe kulak estetiği hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanan bir estetik işlemdir.  

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası İşe/Okula Ne Zaman Dönülebilir?

Kepçe kulak estetiği genel anlamda basit bir operasyondur ve bu operasyonun ardından hastalar kısa sürede işine ve okuluna geri dönebilir. 2 gün sonra okulunuza veya işinize geri dönebilirsiniz. Sadece operasyondan sonra 7-10 gün süresince gün içerisinde saç bandı, 1 ay boyunca da gece yatarken saç bandı takmanız gerekir.

 

Kepçe Kulak Estetiği Sonrası Kulaklar Eski Haline Döner mi?

Kepçe kulak estetiği sonrasında hastalardaki en önemli endişelerden biri kulağın tekrar eski haline geri dönmesidir. Ancak böyle bir endişeye sahip olmanıza gerek yoktur. Çünkü operasyon sırasında kulağın iç kısmında kalıcı olan ipler kullanılır. Bu yüzden de kulağın tekrar eski hale gelmesi düşük bir ihtimaldir.

 

Kulak estetiği yaptırdığım anlaşılır mı?

Kulağın kepçe olması kişileri görüntü olarak rahatsız eden bir durumdur. Özellikle çocukluk döneminde çok rahatsız edici olabilir. Estetik operasyonlarda ise yapılan işlem belirli belirsizdir. Dışarıdan kepçe kulak estetiği olduğunuz belli olmaz.

 

Kepçe kulak ameliyatı ne kadar sürer?

Kepçe kulak operasyonu ortalama bir veya bir buçuk saat süren bir işlemdir. Tabi kişilerin kulak yapısına göre de sürenin azalıp uzayabileceğini söylememiz gerekir. Bazen kepçe kulak operasyonu ile birlikte büyük kulaklar küçültülebilir. Böylece olunca da operasyonun süresi uzayabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tayfun Türkaslan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)