Göz Kapağı Estetiği

İnsan ilişkilerinde göz teması çok önemledir. Kendinizi ne kadar iyi hissetseniz de, yorgun bakışlar sizin ilişkilerinizi etkileyecektir. 

Göz kapağı estetiği, yaşlı gözükmenize ve hissettiğinizden daha yorgun durmanıza yol açan ve hatta görüşünüzü engelleyen, alt - üst göz kapaklarınızdaki normalden fazla olan deri veya yağ torbalarının alınması işlemidir. Genetik faktörler ve yoğun iş hayatı bu görünümün oluşmasındaki başlıca etkenlerdir. 

Bu problemin düzeltilmesi, gözlerin ve hatta tüm yüz ifadesinin daha canlı, etkili, genç, güzel ve dinamik görünmesini sağlar. Sadece göz kapaklarındaki senelerin verdiği yıpranma haricinde doğuştan olan asyalı göz tiplerindeki, üst kapak fazlalıklarının alınması farklı yöntemlerle yapılabilmektedir.

Göz kapağı estetiği, tek başına yapılabildiği gibi yüz germe veya boyun germe, orta yüz müdahaleleri gibi yüz operasyonlarıyla birlikte de yapılabilir. 

Bazı kişilerde üst göz kapağı estetiği sırasında, kişinin yapısına bağlı olarak kaş sarkmasını ve temporal bölgedeki sarkmayı ortadan kaldırmak için farklı yöntemlerle kaş veya temporal kaldırma zorunlu olmaktadır.

Alt göz kapağı estetiğine de, yüz orta bölgesinde sarkma varsa orta yüz kaldırma yöntemini ekleyebiliyoruz.

Ek yöntemler gerekli kişilerde, bu işlemler, göz kapağı operasyonunun ömrünü de arttırmaktadır. Lokal anestezi altında saçlar kesilmeden, saç içinden açılan, dikiş gerektirmeyen küçük deliklerden girilerek, özel bir materyalle ile üst göz kapağı destek dikişi yapılır. Bu sayede göz kenarındaki kırışıklıklar bir miktar açıldığı gibi, gözün kenarındaki cilt yığılması da azalır. 

Alt göz kapağındaki belirgin boşluğu ve yanak sarkması olanlarda bütünlüğü sağlamak için alt göz kapağı destek dikişi yapılmaktadır. Sadece iğne ile yanak bölgesindeki sarkma azaltılarak, göz altı boşluğu tedavisine de katkıda bulunulmaktadır. Uygulama sonrasında hastalarımız saçlarıyla bu bölgeyi kapatarak sosyal hayatlarına dönebilmektedirler. Saç içindeki hafif kabarıklık 2 haftada kaybolur. Cilt altında kalan bu materyal kendi eriyerek vücuda bir zarar vermeden yok olmaktadır. Bu zaman içerisinde şakak germe sonucu, görülmeye devam edilir. Aşırı kaş kalkma yapmadan gözlerin yan tarafında gerilme görüntüsü vermektedir. Saçını toplamadan da aynı sonucu elde etmek bayanlarımızı çok mutlu etmektedir.

Operasyon öncesi: Farklı operasyon teknikleri olduğu için muayene sırasında kişinin yapısı ve şikayeti iyi belirlenmelidir.

Anestezi: Göz kapağı operasyonları genellikle lokal anestezi altında yapılır, sedasyon eklenebilir. Bu tür anestezi ile göz çevresi uyuşturulur. Ağızdan veya damardan sakinleştiriciler de kullanılır. Operasyon sırasında yarı uyanık olursunuz fakat gevşemiş bir konumda olarak hiç acı duymazsınız.

Operasyon: Göz kapağı ameliyatlarında 3 farklı yöntem uygulamak mümkündür:

* Üst göz kapağı ameliyatında kesi, iz belli olmaması için kapaktaki cilt kıvrımından; alt göz kapaklarında ise kirpiklerin hemen altından yapılır. Bu kesilerden torbaları oluşturan yağ torbacıkları çıkarılır veya sarkmış olan deri fazlalıları alınır. Çok ince bir dikiş atılır. 

* Alt göz kapağında sadece hafif torbalanımı olan bazı kişilerde, operasyon göz kapağının içinden gerçekleştirilir. Buna, transkonjonktival bleferoplasti denir. Bu teknik yağ dokularını hiç iz bırakmadan almaya izin verir. 

* Bazı kişilerde, ciltteki çok ince çizgilenmeler için CO2 (karbondioksit) lazer kullanılabilir. Son gelişmelerle radyofrekans uygulanımıyla da göz kapaklarına çok yeni başlamış gevşemeler operasyonsuz olarak çözülebilmektedir.Operasyon, genellikle 1-1,5 saat süren bir süre içinde yapılır. Süre operasyonun boyutu ile bağımlıdır. Gözleri kapatmayan, alt ve üst göz kapaklara konulan küçük bantlarla operasyondan çıkarılır.

Operasyon sonrası: İlk 24 - 48 saat gözleri iyi korumak gerekir. Göz kapaklarında kızarıklık, şişlik, ışığa karşı hassasiyet olabilir. Bunlar birkaç günde geçer. Dikişler 4 - 7 gün içinde alınır. Göz kapaklarında kesi, gözün doğal kıvrımı içinde olduğu için ameliyat izi oldukça belirsizdir. Ameliyatı izleyen aylar içinde iyice belirsizleşir. Göz kapaklarının üzerine nemli kompresler yapılabilir.

Başınızı birkaç gün yüksekte tutmanızı ve şişmeleri azaltmak için soğuk kompresler yapmanız önerilir. Operasyondan 2 gün sonra daha uzun sürelerle okumaya ve televizyon seyretmeye başlayabilirsiniz. Ancak kontak lenslerinizi 2 hafta süreyle takmamanız önerilir.

Pek çok kişi operasyondan sonra 2-4 gün içerisinde dışarı çıkmaya ve 5-7 günde işlerine geri dönmeye kendilerini hazır hissederler.

Dışarı çıktığınızda ilk dönemde güneş gözlüğü kullanmanızı öneriyoruz.

ALTERNATİF

Eğer yorgun bakışlarınız yeni başlamışsa veya operasyona vakit ayıramıyorsanız alternatif çözümler sizin için planlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ulvi Güner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)