Gözyaşı Tıkanıklığı

Yazar Şeyda AtabayGöz Doktoru • 3 Şubat 2017 • Yorumlar:

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı , göz hastalıkları ve cerrahisi uzmanlığı alanına giren (göz doktorlarının ilgilendiği), yeni doğan bireylerden ileri yaştaki kişilere kadar her yaşta bireyde toplumumuzda sıklıkla görülebilen, belirti olarak gözde sık sulanma ve çapaklanma, burun köküne bası sonrası iltihap görünümü ile karakterize fizyopatolojik bir durumdur.

Gözyaşı sistemi ve Gözyaşı kanalı tıkanıklığı

Gözyaşı, görme duyumuz olan gözün kurumasını engelleyen ve enfeksiyonlardan koruyan, gözün berrak ve parlak görünümüne destek olan ve gözyaşı bezlerinden üretilen, dolaşım sistemimizde dolaşan kan ile aynı ozmotik basınca sahip vücudumuzun kendi ürettiği bir sıvıdır. Bu tanımı sağlık profesyonelleri için yapacak olursak, Latince ismi Apparatus lacrimalis olan göz yaşı sistemi tarafından üretilen Gözyaşı, Kornea dokusunun oksijenlenmesinde büyük rol oynayan, kornea epitel dokusundaki minör boşlukları doldurarak düzgün bir yüzey oluşumu yapan, kornea ve konjonktiva epitel dokusunun kurumasını engelleyici özellikte (kuru göz endikasyonunu engelleyen), içinde %97.8 oranında su ve %2.2 oranında organik ve inorganik bileşimden oluşan, içerisinde bulunan immunoglobulinler ve lizozim enzimi sayesinde gözü enfeksiyona karşı koruyan fizyolojik bir sıvıdır. Üretimi gözyaşı bezleri tarafından yapılmaktadır. Gözyaşı bezleri anatomik olarak sekretuar (salgılayıcı) sistem içinde ve işlevsel olarak iki grupta incelenmektedir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden oluşmaktadır?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz ile burunun birleşiminde yer alan lakrimal kanal ağzı ve nazolakrimal kanalın tıkanıklığı ile oluşmaktadır. Nazolakrimal kanalda enfeksiyon kaynaklı ödem, doğuştan kanalın anatomik olarak tıkanıklığı göz yaşı kanalı tıkanıklığına sebep olabilmektedir. Hastalar sulanma, tahriş, çapaklanma, iltihaplanma gibi belirtilerle göz hekimlerine başvurmaktadırlar.

Gözyaşı tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi için öncelikle mutlaka bir göz hekimine muayene olunması gerekmektedir. İnternette yazan bilgiler konusunda temkinli ve seçici yaklaşılması, sitelerde yazan bilgiler öncesinde mutlaka bir göz hekimi kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi bebek hastalarla ve yetişkin hastalar arasında uygulamaları ve tedavi süreçleri farklılıkları ile bilinmektedir.

Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Bebek gözyaşı tıkanıklığı için internette yer alan bilgiler yerine lütfen önce göz hekimine başvurun.

Bebek gözyaşı kanalı tıkanıklığı ile ilgili internette yer alan paylaşımlarda ilk yaş için masaj uygulanması, gerektiğinde göz damlası kullanılması gerektiği ile ilgili bilgiler yer alabilmektedir. Ancak hatırlatmak gerekir ki masajın doğruluğu yanı sıra masajın nasıl uygulanması ile ilgili yaklaşımları kendi başınıza aileler olarak karar vermeniz bebeğin gözünde daha kötü duruma gidecek sonuçlar doğurabilir. Bu anlamda tedavinin seçimi, gerekirse ilaç tedavi yaklaşımları, gerekirse masaj uygulaması vb. konularda öncelikle Göz hastalıkları ve cerrahisi uzmanı bir doktora muayene olunmalı, gerekirse göz hekiminin önerdiği ilaçlar, hekimin önerdiği uygun dozda ve şekilde; göz uygulamaları ise (örneğin eğer öneriliyorsa masaj) hekimin size uygulamayı önce gösterdiği ve önerdiği sıklıkla uygulamasını gerçekleştirmelisiniz. Bebeğinizin, kendinizin ve çevrenizdeki sevdiklerinizin göz sağlığı için her şeyden ve her bilgiden önce mutlaka göz hekimi muayenesi ve kontrolünü öncelikler sıralamanızda üst sıralarda tutmanızı öneriyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)