Gribe Karşı Beslenme

Yazar Safiye Taş KoçyiğitDiyetisyen • 3 Ekim 2019 • Yorumlar:

Kış aylarının en sık rastlanılan hastalıkları soğuk algınlığı ve grip ile karşılaşmamak istiyorsak; bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, kişinin hastalıklara yakalanma riskini, hastalığın süresini ve şiddetini azaltır. Genetik ve çevresel faktörler ve yaşam tarzı bağışıklık sistemini etkilenmektedir. Hareketsiz yaşam, stres, yetersiz ve dengesiz beslenme, uzun süre aç kalma, sigara, alkol kullanımı, uyku düzensizliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan etmenlerden birkaçıdır.

Düzenli yürüyüş yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında kemik ve kas sağlığını destekler, uyku kalitesini arttırır, zindelik sağlar, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur.

Stres ile mücadelede besinlerin rolü büyüktür. Özellikle magnezyum sinirlerin ve kasların rahatlamasını sağlamada oynadığı rol sebebiyle stresin azalmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Magnezyumdan zengin besinler, et, süt, balık, badem, yumurta, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, çikolata, fasulyedir. Gün içerisinde ara öğünde terci 1 su bardağı süt ve 10 adet badem tüketimi stres faktörünün azalmasına yardımcı olur.

Yeterli ve dengeli beslenme sadece bağışıklık sisteminin güçlenmesi için değil, günlük hayatın her anı için ayrı bir önem taşımaktadır. Günlük vücudun gereksiniminden az veya fazla karbonhidrat, protein, yağ ve enerji alımı bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilemektedir. Besin öğelerinin yanı sıra vitamin ve minerallerin de az alınması aynı olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Gün içerisinde yeterli ve dengeli bir dağılım yapılan 3 ana öğün, 2-3 ara öğün yapılması hem metabolizmayı hem de bağışıklık sistemini hızlandırır. 

Uzun süreli açlıklar vücudun bitkin düşmesine sebep olarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

 

Son dönemde yapılan birçok çalışma balık yağı, keten tohumu ve cevizin omega 3 içeriğinden ötürü bağışıklık sistemini oldukça önemli bir şekilde güçlendirdiğini göstermektedir. Omega 3ün antioksidan özelliği yüksektir. Balık ve ceviz bireyin beslenmesinde mutlaka yer vermesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Omega 3 açısından en zengin balıklar sardalya, ton balığı, uskumru, somon, hamsidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 2-3 kez balık, günde 2 adet tam ceviz tüketin.

 

Grip ve soğuk algınlığında bitki çaylarının rolü yıllardır bilinmektedir. Özellikle zencefil, ıhlamur, ekinezya ve adaçayı en çok tercih edilenler arasındadır. Yüksek antioksidan içeriği olan zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir, dolaşımı düzenler, ateşi düşürür, iltihaplanmayı azaltır. Ihlamur da zencefil gibi yüksek miktarda antioksidan içerir. Mukus düzenleyicidir, ateşin düşmesine yardımcı olur. Viral veya bakteriyel boğaz enfeksiyonlarında tedavi amaçlı kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan bir düğer bitki çayı da adaçayıdır. Adaçayı da ıhlamur gibi mukus düzenleyici, balgam söktürücü etkiye sahiptir. Aynı zamanda ateşin düşmesine, terlemeyle beraber toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ihlamur gibi yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Akşam saatlerinde tüketildiğinde uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uyku kalitesini arttırır. Her akşam 1 tutam ıhlamur ile adaçayını 1 kupa sıcak suda demleyin, içerisine küçük bir parça kabuğu soyulmuş zencefil, ve bir dilim limon ilave ederek içiniz. 



 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)