Grip Hastalığı ve Akupunktur

Yazar Başak BingölAkupunktur Uzmanı • 29 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Akupunktur pek çok hastalığı ve rahatsızlığı iyileştirmenin yanı sıra pek çok hastalığın ve rahatsızlığın tekrar nüksetmesine engel olma konusunda etkili rol oynuyor. Bu hastalık ve rahatsızlıklar arasında, özellikle kış aylarında yakalanmaktan kurtulamadığımız grip hastalığı da var mı, bu konuya değineceğiz.

Kış aylarında ve salgın olduğu haftalarda, özellikle çalışanlar arasında grip hastalığına yakalanmayan yoktur. Grip hastalığına yakalandığımızda meydana gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve en önemlisi halsizlik, hastalığı tam anlamıyla çekilmez hale getirir. Ülkemizde, Amerika ve Avrupa ‘da standart olarak grip hastalığına yakalanmamak için vitamin desteği alınır. Çin ve Japonya ‘da ise grip hastalığına yakalanmamak için akupunktura başvurulur.

Akupunktur 150 civarı hastalık ve rahatsızlığın iyileştirilmesinde etkili rol oynuyor. Fakat grip hastalığı akupunktur tedavisi ile iyileşebilen hastalıklar arasında değil. Bunun ana nedenleri arasında, grip hastalığının günümüzde tedavisi için kullanılan ilaçların, hastalığın iyileştirilmesi konusunda ziyadesiyle yeterli denebilecek olması gösterilebilir. İlaçların basit bir şekilde ulaşılması, kullanılması ve etkili sonuçlar vermesi, akupunktur ile grip hastalığının iyileştirilmesine nazaran çok daha mantıklı.

Söz konusu grip hastalığının tedavisi değil de, grip hastalığına yakalanmamak olunca ilaç kullanmak cazipliğini yitiriyor. Zira ilaçlar içlerinde kimyasal barındırması nedeniyle yan etkileri olan, dolayısıyla saf fayda sağlayan tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle de hekimler ilaçlara alternatif yöntemler aramaktalar.

Akupunkturun grip hastalığının önlenmesinde ise yapılan araştırmalar yeterli kabul edilmiyor. Zira bu konuda 2 araştırma mevcut ve bunlar grip hastalığını kesin olarak önlendiğini kanıtlar nitelikte değiller. Söz konusu iki araştırma, sürekli akupunktur tedavisi uygulanan kişilerin beyanları doğrultusunda oluşturulmuştur. İlk araştırmada, düzenli olarak akupunktur tedavisi gören 3 kişi, kış boyunca grip hastalığına yakalanmadıklarını betan etmişler. Diğer bir araştırma ise Japonya ‘da yapılıyor. Japon ‘ya da 326 gönüllünün katılımıyla gerçekleşen ankette, akupunkturun soğuk algınlığına karşı etkileri soruluyor. Anketin sonucu raporlanıyor fakat bu sonuçlar bilimsel olarak nitelikli bir kanıt olarak kabul edilmiyor. Dolayısıyla akupunkturun soğuk algınlığından korunmada fayda sağlama ihtimali olduğunu söyleyebiliriz fakat buna kesin gözüyle bakamayız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Başak Bingöl Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat), Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)