Grip misiniz yoksa nezle mi?

Grip, influenza virüsün neden olduğu ani başlayan yüksek ateş, aşırı halsizlik, şiddetli eklem ve kas ağrısı, baş ağrısı ve öksürük ile seyreden bir tablodur. Nezle ise farklı virüslerin neden olduğu, daha hafif seyirli, halsizlik, burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ve kırgınlık ile seyreden ve yatak istirahati gerektirmeyen bir tablodur.

Grip, yaşam kalitesini çok etkileyen, özel tedavi, beslenme düzenlenmesi, ekstra sıvı tüketimi ve yatak istirahati gerektiren bir tablodur. Çocuklarda, yaşlılarda, hamilelerde, kalp, tansiyon ve şeker hastalarında, kronik akciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığı olanlarda bronşit ve zatürre gibi komplikasyonlarla seyreden ve ölümcül olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Şikâyetler virüsü aldıktan sonraki 2-3 gün içinde başlar, hastalık tablosu 7-15 gün sürer fakat halsizlik, öksürük ve yaygın ağrı şikâyetleri 3 haftaya kadar uzayabilir.

Grip ve nezle arasındaki farklar:

  1. Gripte çok yüksek ateş olurken nezlede ateş nadirdir.
  2. Gripte şiddetli baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı görülürken nezlede nadirdir.
  3. Gripte aşırı yorgunluk olurken nezlede hafif kırgınlık vardır ve günlük yaşamı etkilemez
  4. Nezlede burun akıntısı, hapşırık ve boğaz ağrısı varken gripte bunlar nadirdir
  5. Gripte öksürük sık görülürken nezlede nadirdir.
  6. Nezlede sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlar gelişirken gripte akut bronşit ve zatürre gibi daha ciddi ve hayatı tehdit eden komplikasyonlar görülür

Grip mi soğuk algınlığı mı yaşadığınızı öğrenmenin en kolay yolu hekime başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmaktır. Yaklaşık 1 saat içerisinde alacağınız sonuçla grip mi soğuk algınlığı mı yaşadığınızı öğrenebilir ve ona göre hekiminizin yönlendirmesiyle gerekli ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

Her iki enfeksiyon için de en iyi tedavi yöntemi korunmaktır. Özellikle 6 aydan büyük bebekler, hamileler, kronik akciğer ve böbrek hastalığı olanlar, kalp, tansiyon ve şeker hastalığı olanlar veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin grip aşısını ihmal etmemeleri gerekir. Hastalığınızı çevrenizdeki insanlara bulaştırmak veya enfeksiyon kapmak istemiyorsanız ellerinizi sabun ve ılık su kullanarak sık sık yıkamak, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak, el dezenfeksiyonunu sağlayan jelleri kullanmak, havalandırması yeterli olmayan kapalı alanlarda bulunmaktan kaçınmak korunmanızı sağlayabilir.

Günümüzde grip tedavisi için oldukça etkili antiviral ilaçlar vardır fakat bunların hangisinin kullanılacağına doktor karar vermelidir. Antiviral ilaçların dışında semptomatik tedavi sağlayan ağrı kesiciler, burun tıkanıklığı için burun spreyleri, vitamin takviyeleri ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ilaçlar kullanılabilir. Grip tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Nezle için ise lüzum halinde semptomatik tedavi kullanmak yeterlidir.

Gripten kurtulmanın en iyi yolu tedaviye aralıksız devam etmek, bol sıvı ve bitki çayı (kuşburnu, zerdeçal, ıhlamur, okaliptüs gibi) tüketmek, istirahat etmek ve beslenmeye dikkat etmektir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda damardan uygulanan yüksek doz C vitamini ve D vitamini takviyesinin bağışıklık sistemini güçlendirerek hem gribe yakalanmayı azalttığı hem de hastalık semptomları ve süresini kısalttığı bulunmuştur. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrem Öner Özkara İç Hastalıkları, Ozon Terapi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)