Gülüş Tasarımı Nedir?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

Rahat ve güvenli bir şekilde gülebilmek insanın özgüvenini ve hayattaki sosyo-kültürel duruşunu etkileyen ve belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Rahat gülemeyen bireyler yıllar içinde fark etmeden gülüşünü eliyle gizleme yada dudakları açmadan gülme gibi hoş olmayan alışkanlıklar geliştirebilirler. Diş hekimliğindeki gülüş tasarımı yöntemleri ile her birey estetik ve mutlu bir gülüşe kavuşabilir.

Gülüş tasarımı, bir ya da daha fazla estetik diş hekimliği prosedürüyle gülüşünüzün daha güzel hale getirilmesi işlemidir. Bu prosedürlerden bazıları: Dental laminateler, kompozit dolgu uygulamaları, implantlar ve diş beyazlatmadır. Gülüş tasarımı uygulamaları birçok sebeple gerçekleştirilir ve hastaya özel olarak şekillendirilir. Diş hekiminizin gülüşünüzle alakalı olarak sizinle birlikte gözden geçireceği ve estetik diş hekimliği prosedürleriyle daha iyi hale getirilebilecek bileşenlerden bazıları şunlardır;

Diş Uzunluğu

Uzun dişler genç bir görüntü sağlar. Eğer dişlerinizin boyu ideal porsiyonlardan küçük ise dişetlerindeki ufak düzeltmelerle, kompozit dolgularla yada lamine porselenlerle istenilen boyutlara getirilebilir.

Gülüş Çizgisi

Gülüş çizgisi, üst dişlerinizin uçlarını, ağzınızın bir yanından diğer yanına doğru takip eden hayali bir çizgidir. Güldüğünüz sırada bu çizginin, alt dudağınızın oluşturduğu hatla aynı olması idealdir.

Dişlerin Orantısı

Çoğu insana göre güzel bir gülüşte merkezdeki iki diş baskın öğedir ve bu dişlerin genişlik/uzunluk oranı yüzdeki altın orana en yakın olmalıdır. Bu orana göre genişlik ve uzunluk ayarlamaları yapılır.

Dişin Yüzey Dokusu

Diş hekiminiz, kuronlarınızı ya da porselen laminelerinizi, daha feminen ya da daha maskülen bir görüntü oluşturmak için karakterize edebilir.

Dişetlerinin Gözükme Miktarı

Estetik bir gülüşte birey güldüğünde dişetleri ya gözükmez yada cok az gözükür. Eğer gülüş esnasında dişetleri 2 mm den fazla gözüküyorsa bu durum estetiği olumsuz yönde etkileyebilir. Dişeti ameliyatları ile dişetlerinin gözükme miktarları değiştirilebilir.

Estetik bir gülüş dizayn edebilmek için hem dişlerin kendi arasındaki orantısal ilişkiler hem de dişlerin yüzün tamamıyla arasında güzel bir uyum olması büyük önem taşır. Dudakların kalınlığı, ten rengi, yüzün uzunluğu ve genişliği, burun ve çenenin yapısı, dudak köşeleri arası mesafe ve gülümseyince gözüken diş eti miktarı hastalarımızdan alınan fotoğraflar ile detaylı bir şekilde değerlendirilir. Bu değerler ışığında dişler yüzdeki altın orana en yakın şekilde tasarlanır.

Tedavi planı her hasta için özel olarak oluşturulur, tedaviye başladıktan 7-10 gün içerisinde hastalar yeni gülüşlerine kavuşabilmektedirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)