Güneş ve Cilt kanserleri

sebebi olarak değişen çevresel faktörler ve ozon tabakasındaki hasara bağlı ultraviole(uv) işınlarına direk maruz kalınması gösterilmektedir. Uv işinlarını yanısıra ;

Açık tenlilerde ve ailesinde cilt kanseri öyküsü olanlar

Çok fazla sayıda beni (nevüs) olanlar ve bunların değişik şekil ve boyutta

olması,

            Kimyasal maddelere uzun süre maruz kalanlar ve açık havada çalışanlarda

            Eski yan ık zemininde veya uzun süre iyileşmeyen yarası olan kişilerde cilt kanseri görülme oranı yüksektir.

             Cilt kanseri çeşitleri

3 çeşit cilt kanseri görülmektedir

            Bazal hücreli kanser

En sık görülen cilt kanseridir genelde baş boyun bölgesinde güneşe maruz kalan bölgelerde ve ileri yaşlarda görülür. Önce deride kabuklanmayla başlar uzun süre içerisinde kanamalı üzeri kabuklu bir hal alır. genelde vücudun başka bölgelerine yayılmaz bulunduğu yerde yıllar içerisinde büyür.

            Yassı hücreli kanser

Bazal hücreli kanserden sonra en sık görülen cilt kanseridir.Genellikle yüzde, kulaklarda ve dudakta çıkar ayrıca uzun süre kapanmayan yara zemininde veya eski yanık izleri üzerinde gelişebilir. Bazal hücreli kansere oranla daha hızlı buyür kanamalı ve kabuklu yara şeklindedir. Tedavide gecikilirse başka organlara yayılabilir ve ölümcül seyreder.

            Malign melanom

            Cilt kanserlerinin en tehlikelisidir. Koyu renkli ben tarzında başlar veya var olan bir bende başlayabilir. Hızlı büyüyen rengi ve şekli değişen, ağrılı, kaşıntılı, düzensiz lezyonlardan şüphenelinmelidir. Erken teşhis edilirse tedavi şansı vardır. Ama geç kalınmış vakalar genelde ölümcül seyreder.

            Cilt kanserinden nasıl korunuruz:

            Tüm cilt kanserlerinde en büyük etken güneş ışınlarıdır. Özellikle ulravioleA DNA hasarı oluşturarak cilt kanseri oluşumunu tetiklemektedir. O nedenle en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanarak bu riski en aza indirebiliriz. Özellikle çocuklarımızın cildi daha hassastır . Çocukluk döneminde su toplamalı güneş yanığı olan insanlarda cilt kanseri görülme oranının arttığı bildirilmektedir. Bu nedenle özellikle güneşin en yoğun olduğu 11 ile 15 arası güneşten korunmak cilt kanseri oluşumunu ciddi anlamda azaltacaktır.

      Cilt kanserinden korunmak kadar erken teşhiste önemlidir. Vücudumuzda geçmeyen kabuklanan zaman zaman kanayan yaranın olması veya daha önceden olan bir benin şeklinin renginin  ve boyutlarını değişmesi ağrı, kaşıntı gibi belirtilerden bazılarını olması gibi durumlarda kesinlikle hekime müracaat edilmesi gerekir. Halk arasında özelliklede kırsal kesimde bu tür yaralara veya benlere bıçak değmesi durumunda kansere döneceği inancı yaygındır. Oysa bu oldukça yanlıştır bu sebepten birçok hasta tedavi şansını kaybetmektedir.

            Cilt kanseri tedavisi

            Her üç cilt kanseri türündede esas tedavi şekli cerrahidir. Eğer lezyon küçükse tamamı çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Büyük lezyonlarda önce biyosi yapılır, patoloji sonucuna göre cerrahi işlem planlanır. özellikle bazal hücreli ve yassı hücreli kanserler erken tespit edilirse cerrahi ile tamamen tedavi edilebilmektedir. Maliğn melanomda ise cerrahinin yanında kemoterapi ve interferon tedavileri de kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Özyılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)