HAFIZANIZI GÜÇLENDİRECEK BESİNLER

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 30 Aralık 2017 • Yorumlar:

Kendisi küçük işlevi büyük olan beyin yiyeceklerle aldığımız enerjinin yaklaşık %20’sini harcamaktadır. Beynimizin beslenmesinde ise kanda taşınan oksijen ve glikoz etkilidir. Yani beynimiz tükettiğimiz besinlerle beslenir…Peki, bazı besinleri daha fazla tükettiğiniz zaman hafızanızı, algılama yeteneğinizi ve dikkatinizi artırıp, daha hızlı düşünebilmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz ??

İşte Hafıza güçlendirici 11 besin:

Zencefil, Kanserden koruyucudur. Enfeksiyon gidericidir. Doğal ağrı kesicidir. Hafızayı güçlendirmektedir alzheimera karşı koruyucu özelliği vardır. Damar tıkanıklığından korumaktadır. Kanı temizleyici, kalp ritmini düzenleyicidir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür. Antioksidan kapasitesi zengin olan zencefil tüketildiği zaman kanı sulandırıcı etki gösterir ve kanın vücutta daha serbest akmasını sağlayarak beynin beslenmesine kolaylık sağlar.

Kimyon, Alerjik kişiler için, mide-barsak sorunları yaşayan kişiler için iyi bir kaynaktır. Sindirimi kolaylaştıran ve gaz oluşumuna neden olan bir baharattır. Helicobacter pylori denen bakterinin gelişimini engeller ve bu sayede mide tümörünü engelleyebilir. Tüm bu faydalarının yanı sıra kimyon içeriğinde bulunan uçucu yağlar ile sinir sistemini de olumlu yönde etkilemektedir. Ve ‘icat yaptıran baharat’ olarak bilinmekte olup hafızayı güçlendirici etkisinin olduğu saptanmıştır.

Havuç, A, B, C, D ve E vitaminlerini yüksek oranda içerir. Ayrıca karoten, şeker ve fosfor içeriği de oldukça yüksektir. Hafızayı güçlendirmekte etkili olup beyni canlı tutarak hatırlama yeteneğini arttırıcı etkisi vardır.

Ananas, C vitamini hafızayı güçlendirmede etkili olup ezber yeteneğini arttırıcı bir vitamindir. Ananasın C vitamini içeriği de yüksektir bu nedenle ananas tüketimininin hafıza güçlendirici etkisi vardır. C vitamininin yanı sıra mangan elementini de içeren ananas hafızasını güçlendirmek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.

Avakado, Yağ içeriği yüksek olmasına rağmen içerdiği yağ asitleri kaliteli yağ asitleri olduğu için avakado tercihlerimiz arasında yer alır. Ve hafızayı güçlendirmede etkisinin olduğu bilinen avakado kimi zaman sınava hazırlanan öğrencilere bile önerilmektedir.

Ceviz, Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir. LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü yükseltir. Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasını kolaylaştırır. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçinde bulunan demir sayesinde kansızlığı önleyici etki yaparken bulundurduğu posa ve magnezyum diyabetli kişilerin insülin ve glikoz dengesini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. İçerdiği omega-3 yağ asidi beynin temel yapısını oluşturur ve bu yağ asidinin zeka gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir.

Fındık, Sinir sistemimizi kuvvetlendirmede etkilidir ve beynimizin haber alma, öğrenme ile ilgili bölgelerine etki ederek olumlu etki gösterirler.

Limon-Portakal-Yabanmersini, Limon ve portakal C vitamini içeriği yüksek meyvelerdir. Bu sayede canlandırıcı, anlama özelliğini arttırıcı etki yaparlar. Yaban mersini ise beyninizin kanla daha iyi beslenmesi için öğrenmede etkilidir.

Balık, Omega-3 yağ asidinden zengindir. Özellikle somon,sardalya,hamsi ve orkinos gibi balıkların omega-3 yağ asidi içeriği daha yüksektir. Omega-3 yağ asidi olan DHA beynin temel yapısını oluşturur ve bu nedenle omega-3 yağ asidi zeka gelişimi için oldukça olup hafızayı geliştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)