Hafızanızı Güçlendirecek Besinler- Beyin Gıdalar

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

Genetik etkenler, yaş, stresli bir yaşam, uyku kalitesinin düşük olması ve tabi ki beslenme… Her biri hafızanızın çalışmasını etkileyen faktörler. İyi bir hafızaya sahip olmak için vücudumuzda var olan hücrelerin sağlıklı yapıda ve sayıda olması gerekir. Hücrelerin sağlıklı olması ise beslenmesine ve yeterli oksijen almasına bağlıdır. Oksijen ve besinlerin kan aracılığı ile taşındığını göz önünde bulundurursak sağlıklı hücrelere sahip olmak için kalp sağlığımızın da iyi olması oldukça önemlidir.

Öncelikle kalbinize iyi bakmalı, kalbinizle dost gıdalar tüketmeli, kan yağlarınızın seviyesi ideal değerlerde olmalı, egzersiz yapmalı ve sigara içmemelisiniz. Gelelim sağlığımıza sağlık katacak gıdalara;

‘’Beyin Gıdalar’’

Flavonoid içeren besinler;

Meyvelere ve yeşil yapraklı sebzelere rengini veren flavonoidlerden antosiyanin ve quarcetin elma, yaban mersini ve soğanda bulunur. Yaban mersini güçlü etkisi sayesinde oldukça gözde bir meyvedir. Ayrıca çilek de antioksidan içeriği sayesinde hücre sağlığını korumaya yardımcıdır. Günlük yaşamda bu gıdalara yer vermek hafızamızın güçlenmesinde etkili olacaktır. Mevsiminde satın alınan meyveleri dondurarak besinsel içeriğini korumak mümkün.

Yeşil yapraklı sebzeler;

Koyu yeşil yapraklı sebzeler içeriğinde bulunan folat ile hafıza üzerinde söz sahibidir. Araştırmalara göre yüksek homosistein değerine sahip olan kişilerde düşük hafıza olduğu, folik asit içeren besinlerden zengin beslenen kişilerde ise hafızanın güçlendiği görülmüştür. Bir başka araştırmaya göre 5 haftalık düzenli folik asit alımı durumunda hafızada iyileşme olduğu gözlenmiştir.

Omega-3 yağ asitleri;

Sağlıklı bir zihne sahip olmak için sağlıklı yağları hayatımızda bulundurmamız oldukça önemlidir. Derin deniz balıklarından somon, sardalya, uskumru, ringa balığı sağlıklı yağlara sahip olan balıklardır. Altı yıl boyunca 3000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada haftada bir kez balık yiyen kişiler balık yemeyen kişilere göre kıyaslandığında %10 daha sağlıklı hafızaya sahip olduğu gözlemlendi. Bir çok araştırma omega-3 yağ asitlerince zengin gıdalar tüketen kişilerin hafızasının daha güçlü olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve etkili bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız haftada 3 gün balık yemeye özen gösterin. Kızartma gibi sağlıksız işlemler yerine fırında, buğulama yöntemiyle balığınızı pişirin. Yeterince balık tüketmiyor veya sevmiyorsanız takviye almak için doktorunuza başvurun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)