Hamile Kalmanızı Kolaylaştıracak Öneriler

Bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız hamile kalmanıza yardımcı olacak önerilerimiz olacak.

Bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra talihsizlikler yaşamış olabilirsiniz. Ancak sizin ve eşinizin yapacakları sayesinde her şey daha kolay olabilir ve yapacağınız basit şeylerle hızlı bir şekilde hamile kalabilirsiniz. Hiçbir strateji tek başına işe yaramayacaktır. Ancak her bir ipucu için çabanıza ihtiyacımız olacak.

Öncelikle hemen doğum kontrol hapı kullanıyorsanız bırakın. Ne kadar hızlı bırakırsanız periyodunuz o kadar hızlı doğal haline döner Doğum kontrol hapını bırakmak için en uygun zamanı doktorunuza danışın.

Doktorunuza giderek kolay hamile kalabilmek için tavsiyeler alabilirsiniz. Eşiniz ya da siz bebek sahibi olmaya engel bir ilaç alıyor olabilirsiniz. Doktora danışmalısınız. Hamile kalmanıza engel olacak(tiroid hastalığı, over kisti, ya da üreme ile ilgili herhangi bir hastalık) bir durum olup olmadığını anlamak için bir check up yaptırın. Hiçbir sorun olmadığına emin olduğunuzda hazırsınız demektir.

Tüm çalışmalar gösteriyor ki zayıf olmak sizi daha üretken yapıyor. Spor yapmak sadece kilo kaybetmenize sebep olmayacak aynı zamanda hamile kalmanıza yardımcı olacak kan basıncınızı ve stres hormonunuzu da düşürecek. Tabiî ki dozunda yapmalısınız. Emin olun abartılı çalışmalar planlarınıza engel olabilir. Eğer olmanız gereken kilodaysanız öyle kalmalısınız. Kilo kaybetmek obez ve kilolu bayanlar için tavsiye edilir. Bisiklet ve koşmak gibi hızlı sporlar periyod düzeninizi bozabilir. Hatta üremeyi durdurabilir. Tam tersi kilolu olmanın zararlı etkilerini yok edebilir. Aşırı ve normal egzersiz dengesini doktorunuzla görüşebilirsiniz. Bu süreçte yürüyüş gibi düşük tempolu egzersizler yapabilirsiniz.

Eğer hamile kalmak istiyorsanız ne yediğinizin kesinlikle bir önemi var. Sağlıklı beslenmek sadece hamile kalmanıza yardımcı olmaz aynı zamanda sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenizi sağlar. Eşinizin de sağlıklı beslenmesi kolay hamile kalmanıza yardımcı olacaktır. Omega 3 gibi sağlıklı yağlar sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu yönde etkiler. Doymuş yağlar ise tam tersi olumsuz yönde etkiler.

Sperm hızlandıran gıdalara yönelin. Çinko içeren ürünler sperm ve testesteron üretimine yardımcı olur. Yağsız kırmızı et, tavuk, fındık, fıstık, ceviz, yumurta bu ürünler arasındadır. Sebze ve meyveler vitamin deposu olduğu için sperm hücrelerini korur. Folik asiti yeşil yapraklı sebzelerden alabilirler. Eşler C vitamini almak için turunçgiller, domates, dut ve böğürtlen gibi meyveler tüketmeli.  A vitamini içinse havuç, kırmızı biber ve kayısı tüketilebilir. Bal testesteronu arttıran boron maddesi içerir. Nar suyu ise sperm sayısını ve kalitesini arttırır.

Gebelik öncesi vitaminleri unutmayın. Bu sizin ve bebeğinizin gelecekte sigortası olacaktır. Çalışmalar gösteriyor ki vitamin kullanımı prematüre doğum riskini ve sabah bulantılarını azaltıyor. Folik asitle beraber vitamin alan kadınların gebe kalma oranları sadece folik asit alanlara kıyasla iki katı daha fazladır. Bu durum hamile kalmanızı garantileyecek olmasa da bu süreçte size yardımcı olacaktır.

 Süt ürünlerini daha fazla tüketin ve demir alımınıza dikkat edin. Doğru beslenme ve vitamin kullanımına ek olarak kalsiyum ihtiyacınız için tam yağlı bir süt ürünü tüketin. Tam yağlı süt, peynir ya da dondurma kısırlık riskini azaltıyor. Günde iki porsiyon yeşil yapraklı sebzeler, yağsız et ve fasulye gibi demir zengini gıda tüketmek düzensiz periyodlarınızı düzene sokmaya yardımcı olacaktır.  

Kafein tüketiminizi azaltın.  Sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı kesin. Çok fazla alkol ve kafein tüketimi hamile kalmanıza engel olabilir. Eğer kısa sürede hamilelik planlıyorsanız günlük kafein tüketiminizi 200 mg a düşürün. Bu da yaklaşık iki fincan kahveye denk gelir. Doktorunuz aldığız tedaviye göre bu limiti daha da düşürebilir. Siz ve eşiniz acilen alkol ve sigarayı bırakın. Nikotin yumurtalarınıza zarar verir. Düşük riskini arttırır.

Hamile kalmanıza yardımcı olacak bir başka önerimizde kayganlaştırıcı kullanmamanız olacaktır. Yağlı kayganlaştırıcılar spermin yumurtaya ulaşmasına engel olabilir.

Kaygılarınızdan kurtulun. Çalışmalar kaygılarınızın hamile kalmanıza yardımcı olacak hormon seviyenizi düşürdüğünü gösteriyor.  Kastedilen ciddi kaygı bozukluklarıdır. Sıradan, gün içinde iş yerinde ya da evde yaşadığınız gerginliklerden bahsetmiyoruz. Sizi rahatlatacak yöntemler bulabilirsiniz. Yoga, pilates, Zumba gibi sporlar yapmak ya da sadece müzik dinleyip kendinize zaman ayırmanız sizi rahatlatacaktır. 

Psikolojik ve fiziksel olarak hazır olmak amacınıza daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)