Hamilelikte Diş Hekimine Gitmek Güvenli Midir?

Yazar Emrah GüvenenlerDiş Hekimi • 1 Şubat 2019 • Yorumlar:

Hamilelik,bir kadının hayatında çok önemli bir zamandır ve ağız sağlığını korumak,genel sağlık ile doğrudan ilişkilidir.

Doktor muayeneleri,ultrasonlar ve bebek için alışveriş turlarınızın arasına mutlaka diş muayene randevunuzu sıkıştırın. Hamile iken diş muayenesi yaptırmak hem güvenlidir, hem de genel sağlığınız açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Hamilelik öncesinde anne adayının ağız sağlığının durumu,hamilelik sürecinde yaşaması muhtemel sorunlarla birebir ilişkilidir.Diş ve diş etlerindeki sorunlar,hamilelikte daha ciddi hale gelebilir.Eğer anne olmayı planlıyorsanız,mutlaka diş hekiminize muayene olup bunu onunla paylaşın ve gerekli diş tedavilerinizi hamilelik öncesinde yaptırın.

Hamilelik dönemine özgü bazı ağız hastalıklarıyla karşılaşabilirsiniz.Bunların çoğu iyi ağız bakımıyla iyileşeceği gibi bazı durumlarda diş hekiminize başvurmanız gerekebilir.

HAMİLELİK GİNGİVİTİSİ

Diş etleriniz, hamilelik sırasında yaşayacağınız hormonal değişikliklerden etkilenebilir.Diş etlerinde şişmeye ve hassasiyete neden olan diş eti iltihaplanması oluşabilir. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken diş etlerinizde kanama ve ağrı meydana geliyorsa diş hekiminizi bilgilendirin. Bunu önlemek için diş hekiminiz daha sık diş temizliği önerebilir. Hamile iken diş temizliği yaptırmak güvenlidir.

ARTAN DİŞ ÇÜRÜĞÜ RİSKİ

Hamile kadınlar çeşitli nedenlerden dolayı çürüklere daha yatkındırlar. Normalden daha fazla karbonhidrat tüketmek, sabah bulantısı ve kusma dişlerin maruz kaldığı asit miktarını artırabilir, bu da diş minesinin çürüğe daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Bulantı, diş etlerinin ağrılı olması ve yorgunluk gibi nedenlerle dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi yapmak zor gelebilir. Diş eti iltihabının düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi durumlarla ilişkili olduğunu unutmayın ve diş bakımınızı aksatmamaya çalışın.Bu, bebek ve sizin sağlığınız için çok önemlidir.

GEBELİK TÜMÖRLERİ

Bazı kadınlarda, “gebelik tümörleri” olarak adlandırılan doku büyümesi diş etlerinde en sık ikinci trimesterde görülür. Kanser değil, sadece dişler arasında en sık görülen şişliktir. Aşırı plakla ilişkili olabilirler. Kolayca kanarlar ve kırmızı, çiğ görünümlü ahududu benzeri bir görünüme sahiptirler. Genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolurlar, ancak endişeliyseniz, tedavi için  diş hekiminizle konuşun.

HAMİLELİKTE İLAÇ KULLANIMI

Enfeksiyon ve ağrı durumunda diş hekiminiz bazı ilaçlar kullanmanızı isteyebilir (ağrı kesiciler ve antibiyotikler). Kullanılacak ilacı seçmek için kadın doğum doktorunuza danışabilir. İlaç kullanımı ve diş tedavileri için en uygun dönem 2. trimesterdir. Diş tedavileri için yapılan lokal anesteziklerin de güvenli olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır (Journal of the American Dental Association,Ağustos 2015 )

DİŞ RÖNTGENİ

Hamilelik sırasında röntgen çekmek güvenlidir. Sizi ve bebeği korumak için kurşun önlük ve tiroid koruyucu kullanarak düşük doz radyasyon ile periapikal diş röntgenleri çekilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)