Hamilelikte Vitamin Takviyesi

Bugün size doğum öncesi almanız gereken vitaminlerden bahsedeceğim.

Doğum öncesi vitaminler neden çok önemlidir?

Bebeğiniz doğmadan onun sağlığına gelişimine dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun en kolay yolu vitamin almaya başlamaktır. Günlük alınan vitaminleri bir nevi sigorta olarak görebilirsiniz. Gebeliğiniz de kullandığınız vitaminler bebeğinizin hamileliğiniz boyunca sağlıkla büyümesine yardımcı olacaktır.

Bu vitaminlerin faydaları nelerdir?

  • Ne kadar iyi beslenirseniz beslenin her gün tam anlamıyla ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri alamayabilirsiniz özellikle de bulantı problemi yaşanan ilk aylarda. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu her şey aldığınız vitaminlerdedir.

  • B6 vitamini bulantılarınızı azaltacaktır. Araştırmalara göre B6 kullanan kadınlarda kullanmayanlara göre daha az bulantı olduğu görülmüştür.

  • Folik asit hamileliğiniz öncesinde ve süresinde almanız gereken en önemli vitamindir. Folik asit doğuştan olabilecek hastalık risklerini azaltır.

  • Gebelik öncesi ve gebelik boyunca alınan vitaminler otizm riskini azaltıyor.

  • Erken doğum riskini önlemeye yardımcı olur.   

  • Eğer seçme şansınız varsa kaygan kaplamalı ilaçları tercih edin. Yutmanıza yardımcı olacaktır. Kullanılacak vitaminlerin çiğneme hapı ya da şurup hali varsa onları tercih edin.  

  • Kullandığınız vitaminler bulantı yapıyorsa yemeklerle ya da yatmadan hemen önce alabilirsiniz. Hala sorun varsa doktorunuzla görüşüp değiştirebilirsiniz.

  • Kullandığınız demir kabızlık, ishal ya da gaz yapabilir. Bol su tüketin. Tahıllı gıdalarla beslenin ve egzersiz yapın.  

Vitaminleri ne zaman almaya başlamalıyım?

Gebeliğinizi öğrenir öğrenmez her gün vitamin almaya başlamalısınız. Folik asit gebeliğin ilk haftalarında çok önemlidir. Hatta hamile kalmadan önce de almaya başlamalısınız. Ayrıca bebeğinizi emzirmeye başladığınızda doktorunuz vitaminlere devam etmenizi isteyebilir. 

En uygun vitaminleri nasıl seçebilirim?

Her gebe kendine özeldir. O nedenle size en uygun vitamini doktorunuzun kontrolünde almalısınız. Ancak almanız gereken vitaminleri folik asit, demir, iyot, B6 ve omega 3 olarak sıralayabiliriz. Ayrıca kalsiyum, A ve D vitamini, çinko, C vitamini doktorunuzun tavsiyesiyle almanız gereken diğer desteklerdir.

Vitaminleri yutmakta zorluk çekiyorum. Bazen rahatsız olmama sebep oluyor. Bunlar için neler yapabilirim?

Vitaminleri ne kadar almalıyım? 

Vitaminlerin dozunu doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda alın. Vitaminleri söylenenden fazla tüketmeyin.

Eğer vitaminleri yanlışlıkla aynı gün 2 adet aldıysam zararlı olur mu?

Merak etmeyin. Bir gün vitaminleri iki kez almanız size ve bebeğinize zarar vermez. Ancak düzenli olarak her gün 2 kez alırsanız sakıncalı olabilir. Bu nedenle vitamin rutininiz ne ise ona devam edin. 

 

Destek olarak bitkisel ürünler kullanabilir miyim?

Gebelik boyunca kullanmanızın tehlikeli olacağı bazı bitkiler var. O nedenle doktorunuza sormadan kesinlikle hiçbir bitkisel ürün kullanmayın.

Son olarak size söylemek isterim ki hiçbir vitamin dengeli beslenmenizin yerine geçemez. Bu nedenle vitamin kullansanız bile beslenmenize dikkat etmelisiniz. Vitaminler sadece sizi ve bebeğinizi desteklemek için vardırlar.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)