Hanımlarda İdrar Kaçırma ve Tedavileri

Strese bağlı idrar kaçırma yetişkin hanımların yüzde 35 ini etkileyen ciddi bir sağlık problemidir. Hastanın hayat kalitesini çok düşüren bir durumdur. Öksürme, ıkınma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda özellikle görülür. Menopoz döneminde östrojen azalması ve müdahaleli normal doğumlar idrar kaçırma için risk faktörleridir.

Hastalara verdiğimiz ilk tedavi bu bölgedeki kasları güçlendirmeyi hedefleyen egzersizlerdir. Bu tip egzersizler faydalı olsa da, hastalar bir zaman sonra bu egzersizleri ya düzgün şekilde yapmazlar ya da egzersiz yapmayı tamamen bırakırlar. Bu yüzden bu tedavi şekli uzun dönemde istediğimiz sonuçları vermez.

Geleneksel cerrahi tedavi seçeneğinde açık ve kapalı karın içi askı ameliyatları veya vajinal ön duvar tamiri yerini daha az girişimsel olan vajinal askı ameliyatlarına bırakmışlardır. Bu ameliyatlar etkili olsa da kanama, mesane hasarı ,enfeksiyon, üretra hasarı, kasık ağrısı gibi istenmeyen sonuçları olabilir. Sık görülen yan etkileri bu ameliyatlara 2012’den sonra özellikle Amerika’da ihtiyatla yaklaşılmasına sebep olmuştur.

Lazer ile dokuların geçici olarak ısıtılmasının kollajen yapısını iyileştirdiği ve bağ dokusunda yeni kollajen yapılmasını uyardığı bilinmektedir. Kollajen vajinayı, mesane ve diğer karın içi organları yerinde tutan bağ dokusunun yapıtaşıdır. İç organları karın içinde tutan hamak sisteminin %80 ini oluşturur. Doğumlar bu hamak sistemini hasara uğratır. Yaşla beraber yeni kollajen yapımı yavaşlar ve bağ dokusunun kollajen içeriği azalır. Bu şekilde bağ dokusu zayıflamış hanımların strese bağlı idrar kaçırmalarının daha fazla olduğu gösterilmiştir.

Yüzey dokuları hasarlamadan ve kollajen yapısını bozmadan kısa süreli smooth lazer ile bağ dokusunun doğru şekilde ısıtılmasının bağ dokusunu kuvvetlendirdiği ve yeni kollajen yapımını uyardığı bilinmektedir. Bu şekilde dokular kuvvetlenerek idrar kaçırmanın önüne geçilir. Doğru şekilde yapıldığında yan etkisi minimal olan, smooth lazer tedavisi yaklaşık 20 dakika süren, 8 hafta içinde 3 seans yapılması önerilen bir tedavi şeklidir. Hastalar tedavi sonrası normal hayata dönerler, öğle arasında tedavi alıp işlerine geri gidebilirler. İdrar kaçırma ve diğer belirtiler çok hızlı şekilde kaybolur. İdrar kaçırma probleminiz varsa lazer tedavisinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yeksin Helvacıoğlu Karataş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)