Kanser Farkındalığı

Sevgili hanımlar ve beyler,

Bu ay kanser farkındalık ayı…

Afyon Tabip Odası ve Afyon İş Kadınları Derneğinin ortaklaşa düzenlediği kanser farkındalığı toplantısında konuşma fırsatı buldum. Gelemeyenler için küçük bir derleme yapmak ve sağlığımız için kanser taramalarının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. 

Amerikan Kanser Derneği 2019’un Ağustos  ayında kanser taramalarıyla ilgili cok güzel bir rehber yayınladı. 

Bu rehbere göre hanımların meme kanseri taramalarına 40-44  yas arasında başlama şansları var. En gec 45 yaşında taramaya başlamalı ve her yıl mamografi ile kontrollerini yaptırmalılar. 55 yaşından sonra bu kontrol sıklığı 2 yılda bire düşebilir, ancak ömür boyu devam etmesinde fayda var.

 

Rahim ağzı kanseri ise çok yavaş ilerleyen ve mutlaka HPV dediğimiz sevimsiz mikrobun enfeksiyonuna bağlı gelişen bir tür. Her HPV enfeksiyonu kansere ilerlemiyor  tabii. Ancak HPV’nin tipi, uzun süreli enfeksiyonlar, kişinin bağışıklık sistemindeki problemler, yaş, sigara gibi faktörler  bu basit enfeksiyonun ölümcül olabilecek bir kansere dönüşmesini tetikleyebiliyor. 

Neyse ki artık rahim ağzı kanserini çok  erken tanıyabiliyor ve lazerle yakma veya dondurma işlemiyle kolaylıkla tedavi edebiliyoruz. O yüzden 3 yılda bir smear testi veya 5 yılda bir HPV DNA testi yaptırmak çok önemli.  

 

 

Rahim kanseri ise çok erken tanınabilir. Hastalarin %75’i menopozdaki hanımlar, en erken belirti ise kanamadır. Her ne kadar her kanama kanser olmasa da, yine de mutlaka araştırılmayı hakeder. O yüzden kanaması olan her hanımın doktora başvurması çok önemli. Geri kalan %25 hasta ise henüz menopoza girmemiş hastalardır. Onlar için de kanama miktarının fazla olması veya ara kanamalar bizi alarma geçirmeli. 

 

Erken farkedilebilen kanserlerden bu basit taramalarla korunabiliriz.

 

Sağlıklı günler diliyorum…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yeksin Helvacıoğlu Karataş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)