Yaz Enfeksiyonları

Yaz döneminde hanımların en çok muzdarip olduğu sorunlardan başında vajinal enfeksiyonlar gelir. Özellikle havuz ve denize yoğun ilginin olduğu bu dönemlerde ortak havuz kullanımı, sıcağa rağmen yeterince su içilmemesi, hijyene yeterince dikkat edilmemesi, ileri yaş, altta yatan diğer cilt hastalıkları vajinal floranın yani faydalı mikropların azalıp fırsatçı mikropların ortama hakim olmasına sebep olur. Normalde varolan bakterilerin sayıca fazla artması, anormal bakterilerin veya virüslerin üremesiyle şiddetli enfeksiyonlar ortaya çıkar. Kimyasallara bağlı tahrişler de önemli bir enfeksiyon sebebidir. Östrojen azlığına bağlı menopoz dönemindeki kuruluk da enfeksiyonların oluşmasına zemin hazırlar. Gebelik, rahimiçi araçlar ve sık vajinal duş bakteriyel vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlar. Mantarlar ise fırsatçıdırlar. Hanımların %50sinde enfeksiyon dışı zamanlarda da bulunurlar. Mantar enfeksiyonlarında doğum kontrol hapları, uzun dönem antibiyotik kullanımı ve gebelik önemli risk faktörleridir. Diğer risk faktörleri ise sigara kullanımı, korunmasız ilişki ve rahim içi araçlardır. Alerjik reaksiyonlara ise kokulu deterjan ve sabunlar, dar kıyafetler ve kötü hijyen sebep olur. Vajinal enfeksiyonlar tüm yaş gruplarında görülebilir. Enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde kronikleşebilir, rahim ağzı, rahim, tüpler ve yumurtalıkları da etkileyebilir. Gebelikte erken doğum, suyun erken gelmesi, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve doğum sonrası enfeksiyonlara yol açabilir.

Hastaların eğitilmesi önleme konusunda belki de en önemli adımdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma, hijyen kurallarına uyma, dışarıda tuvalet kullanırken hijyene dikkat etme, enfeksiyonu yukarı taşımama adına vajinal duştan kaçınma önemlidir.

Anormal vajinal akıntısı olan her hanım değerlendirilmelidir.. Akıntının miktarının fazla olması, renk ve kokusunda değişiklik, peynir kesiği tarzında akıntı her zaman araştırılmalıdır. 

Sağlıklı günler diliyorum…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yeksin Helvacıoğlu Karataş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)