Hava Sıcaklıkları Varis ve Pıhtı Oluşumuna Yol Açıyor

Yazar Mustafa G. SaygınKalp Ve Damar Cerrahı • 26 Haziran 2019 • Yorumlar:

Sıcak ortamlar varisli damarların daha da genişlemesine, içteki kan akımının yavaşlamasına bu nedenle de pıhtı oluşumuna sebep olur! Vücut ısısını dengede tutmak için sıcak havalarda sürekli nefes ve deri yoluyla şiddetli bir su kaybı yaşanmaktadır. Bu su kayıpları özellikle, sıcak ve nemli bölgelerde kanın koyulaşmasına aynı zamanda pıhtıya dönüşmesine neden olur. Bu Sebeple genellikle yaz aylarında, beyine pıhtı atması, kalp damarlarında pıhtı oluşumu, bacak varis toplardamarlarında pıhtı gelişimi ve özellikle az hareketli insanlarda yaşlılarda çok daha fazla görülmektedir. Tüm bu rahatsızlıklar felç, kalp krizi, akciğere pıhtı atması ve bacak şişmesi gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunları önlemek için, güneş altında sabah 10 ve öğlen 3 arasında kesinlikle durulmamalı, sıcak ve nemli ortamlardan kaçınılmalıdır.

GÜNEŞ ALTINTA DURMAKTAN KAÇININ...

Koruyucu güneş kremleri aslında bronzlaşmaktan çok tıbbi bir gerekliliktir. Küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi, atmosferdeki karbondioksit gazının yükselmesi, beraberinde yoğun hava kirliliği tüm bu problemlere ek olarak, deri kanserine aynı zamanda kırışıklıklara ve erken deri yaşlanmasına sebep olmaktadır. Yaz aylarında vücut su alımının ve tüketilen su miktarının günde min. 3 litre olması gerekmektedir. Bununla beraber daha önceden de bilinen sağlık sorunları varsa eğer ya da kan sulandırıcı ilaçların tüketimi söz konusuysa, daha da dikkatli kullanılmasında fayda vardır.

Kalp hastalarının yüzmesinde herhangi bir risk var mıdır?

Özellikle kalp ve damar hastaları sabah 10'a veya saat 4'den sonra, güneş ışınları şiddetinin ortadan kalktığı saatlerde su aktivitelerini tercih etmelidir. Bu saatler dışında gölge, kuru ve esintili bölgeler tercih edilmeli, öğlen uykusuyla vücut ve beyin dinlendirilmelidir. Son olarak birkaç tavsiyede bulunacak olursak eğer, yaz aylarında sebze yemekleri sofralarımızın tek tercihi olmalıdır. Un, Tuz, şeker ve beyaz pirinç tüm mevsimlerde olduğu gibi yazında insan sağlığının en büyük düşmanıdır.  Bu sebeple sebze hatta tercihen çiğ sebze, meyve ağırlıklı diyetlere ek olarak protein kaynaklı baklagiller tercih edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa G. Saygın

Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al