Ruh sağlığı dediğimizde aklımıza genellikle büyük kriz anları, derin varoluşsal sancılar veya acil müdahale gerektiren karanlık dönemler gelir. Ancak modern sinirbilim ve koruyucu psikoloji bize bambaşka bir şey söylüyor: Ruh sağlığını korumak durağan, tek seferlik bir durum değil; sürekli dengede kalmaya çalıştığımız dinamik bir süreçtir. Üstelik bu dengeyi sağlayan en güçlü kalkanlarımız, hayatımızdaki devasa ve yorucu değişiklikler değil; her gün farkında bile olmadan tekrar ettiğimiz o küçücük alışkanlıklarımızdır.
Evrimsel olarak insan zihni, öngörülebilirlik ve belirli bir düzen arayışı üzerine programlanmıştır. Günlük yaşamımızdaki o ufak tefek rutinler, sinir sistemimize sürekli “güvendesin” mesajı göndererek psikolojik dayanıklılığımızı ilmek ilmek örer.
Beynimiz, çevreyi kesintisiz tarayıp potansiyel riskleri hesaplayan proaktif bir tahmin motoru gibi çalışır. Sinir sistemimizin “savaş veya kaç” (sempatik) ile “dinlen ve sindir” (parasempatik) modları arasındaki o hassas denge, dünyayı ne kadar güvenli algıladığımıza doğrudan bağlıdır. İşte rutinler ve öngörülebilir alışkanlıklar, geleceğe dair o yorucu belirsizliği azaltarak sinir sistemimizde bir nevi “ontolojik güven” zemini yaratır. Bu güven ortamı sayesinde beynimizdeki o akut tehdit alarmları (amigdala) susar ve mantıklı düşünen, duyguları yöneten kısım (prefrontal korteks) çok daha verimli çalışır.
Sürekli bir belirsizlik, kaotik bir yaşam tarzı ve o mikroskobik düzensizlikler ise stres hormonlarımızın (kortizol) tavan yapmasına neden olur. Bedenin ve zihnin bu strese uyum sağlamak için harcadığı yıpranma payına klinik dilde “allostatik yük” diyoruz. Bu yük belirli bir eşiği aştığında, maalesef depresyon ve kaygı bozuklukları tetikleniyor. Günlük küçük rutinlerimiz, işte bu yıpranmanın birikmesini engelleyen mikroskobik tamponlar gibidir.
Dışarıdan bakıldığında çok basit görünen bazı günlük eylemler, beynimizin kimyasında aslında devasa ve kalıcı değişimler yaratır.
Aynı Saatte Uyumak (Sirkadyen Ritim): Uyku sadece pasif bir dinlenme değil; beynimizin günün çöplerini temizlediği ve anıları işlediği son derece aktif bir süreçtir. (Sabahları uyanır uyanmaz akıllı saatimizden o derin uyku verilerimize bakarken aslında bu restorasyonun ne kadar yapıldığını anlamaya çalışırız). Uyku düzenimiz bozulduğunda, beynimizin mantıklı tarafı duygusal tarafı üzerindeki kontrolünü kaybeder ve olaylara karşı aşırı tepkisel hale geliriz.
Kısa Yürüyüşler Yapmak: Günde sadece 20-30 dakikalık tempolu bir yürüyüş yapmak, beynimizde BDNF adını verdiğimiz bir büyüme faktörünün salgılanmasını sağlar. Bu madde, beyin hücrelerini korur, yeni bağlantılar kurdurur ve depresyona karşı en güçlü doğal duvarlarımızdan birini inşa eder.
Gerçek ve Yargısız Bağlar Kurmak: Dostane bir ses tonu, küçük bir göz teması ve yargılanmadığımızı hissettiğimiz sosyal anlar, sinir sistemimizi anında yatıştırarak içsel bir emniyet hissi sağlar. Kronik yalnızlık ise evrimsel olarak vücudumuzda sürekli bir tehdit ve alarm durumu yaratarak psikolojik kırılganlığımızı artırır.
Duyguları Kağıda Dökmek (Ekspresif Yazım): İçimizde tuttuğumuz, kelimelere dökemediğimiz duygular zihnimizi sürekli yorar. Bunları bir günlüğe veya kağıda dökmek, beynin duygusal tarafındaki yükü hafifletip mantıksal tarafı devreye sokar. Böylece zihnimizin aynı sorun etrafında dönüp durmasını (ruminasyon) engelleriz.
Ekranlara Mola Vermek (Dijital Detoks): Sürekli bildirimlere ve hiper-uyarıcı kısa videolara maruz kalmak, beynimizin dopamin dengesini bozarak bizi sürekli bir tatminsizliğe ve dikkat dağınıklığına sürükler. Bilinçli ekran molaları vermek, tükenen dikkatimizi yeniler ve kronik huzursuzluğumuzu azaltır.
Klinik tecrübeler bize gösteriyor ki; büyük ruhsal çöküşler genellikle aniden gelen tek bir travmayla değil, bizi koruyan bu küçük günlük alışkanlıklarımızın yavaş ve sinsice aşınmasıyla başlar. Sağlıklı rutinlerimizi ve öz-bakımımızı yavaş yavaş terk etmek, koca bir binanın taşıyıcı kolonlarında zamanla biriken mikro çatlaklara benzer. Başta bu yavaş aşınmayı tolere edebildiğimizi düşünürüz ama hayatta en ufak bir sarsıntı yaşadığımızda, zemin çoktan zayıflamış olduğu için çöküş çok ani ve şiddetli olur.
Psikoterapi süreçlerinde sıklıkla düşülen bir yanılgı vardır: İyileşmek için hayatımızı baştan aşağı değiştirecek o radikal ve sürdürülmesi imkansız hedeflere ihtiyacımız olduğunu sanırız. Oysa psikolojik esneklik ve direnç; büyük, gürültülü kararlarla değil, her gün sabırla ve sessizce tekrar ettiğimiz o küçük, nitelikli tercihlerle inşa edilir.