Hayatımızı Kim Yönetiyor? Biz Mi, Korkularımız mı?

Yazar Elif Zahide GökPsikolog • 25 Haziran 2021 • Yorumlar:

Hayatımızı kim yönetiyor, kararlarımızı neye göre veriyoruz hiç düşündünüz mü? Hayatımızı şekillendiren biz miyiz , yoksa korkularımız mı? Ölümden, yalnız kalmaktan, yaşlanmaktan, hastalanmaktan, çok sevmekten, bağlanmaktan, kaybetmekten, parasız kalmaktan, başarısız olmaktan ve daha pek çok şey korkutuyor bizi…Bir yandan hayatımızdan memnun değiliz, korkularımızın arkasında yaşamaya devam ediyoruz, diğer yandan da büyük hayallerimiz ve hedeflerimiz var. Bu anlamsız kısır döngüden çıkmak ve hayatımızı kontrolünü alabilmek için, öncelikle korkularımızla yüzleşmemiz gerekiyor. Alışmış olduğumuz konfor alanından çıkıp, korkularla yüzleşmek kolay değildir. Ama korkularımızın farkına varıp yüzleşmeden de asla hayalini kurduğumuz hayatı yaşayamayız. Korkularımızı yok sayamayız veya inkar edemeyiz ama korkularımızı anlamlandırıp dönüştürebiliriz. Yıllarca alıştığımız düzeni bozmak zor gelse de, konfor alanımızdan çıkmak için cesur olmalıyız. Güvenli alanımızdan, tanıdık mutsuzluklarımızdan uzaklaşmak zor olsa da, her defasında bizi üzen ve umutlarımızı yok eden bu döngü, sürekli aynı şekilde devam edecektir. Kurban rolünden çıkmaya karar verdiğimiz an, gerçek özgürlüğe kavuşma yolunda ilk adımı atmış oluruz.

Peki korkularımızdan nasıl kurtulacağız? Öncelikle onları inkar etmeyeceğiz, yok saymayacağız ve kabul edeceğiz. Üstümüze kara bir bulut gibi yığılmış olumsuzluklarla kavga etmek yerine, bugünle, yaşadığımız anda neler yaptığımızla ilgileneceğiz. Şu an’dayız, yarın için kaygılanmayı bırakıp, bugünü sağlıklı değerlendirip kendimizi yarınlara hazırlayacağız.

Güzel bir hayat istiyorsak, atmamız gereken ilk adım korkularımızla yüzleşmek…Korkularımızı yok etmeye çalışmak yerine dönüştürmek için çaba göstermeliyiz. Kimi zaman kendimizi güvende hissettiğimiz alanımızdan çıkmaktan korkar ve buna karşı direnç gösteririz. Ancak ilerlemek ve gelişmek için değişimi kabullenme cesaretini göstermek gerekiyor.

Korkularımızdan kurtulmakla ilgili en etkili tekniklerden biri “Korku Listesi” hazırlamaktır. Aşağıdaki aşamaları tek tek yazın.

  • Korkularınızı bir liste yapın ve her korkunun yanına ilk ne zaman başladığını not edin.

  • Bunların nasıl ortaya çıktığını düşünün. Sebep neydi veya kimdi?

  • Yıllar içinde bu korkular nasıl bir hal aldı, hayatınızı nasıl ve hangi alanlarda etkiliyor?

Korku listesi hazırladıktan sonra bunlarla ilgili neler yapacağınızı belirleyeceğiniz “Korkularımın Üstesinden Gelmek” listesi yapın.

  • Her korkunuzun yanına bununla nasıl yüzleşmeye başlayacağınızı ve ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu yazın.

  • Konuyla ilgili güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.

  • Bu sürecin, sizin gücünüz ve gerçekliklerinize göre hazırlanmış olması gerekir. Bu yüzden kendinizi çok zorlamayın ve ilk adım olarak yapabileceğiniz ne ise ordan başlayın.

  • Küçük ve kolay adımlarla başlayıp, seviyeyi artırın. Böylece başarılı olduğunuzda motivasyonunuz yükselecektir.

  • Her bir adımınızın nasıl işlediğini listeye not edin, olmadıysa, yöntemin neden işlemediğini bulun ve tekrar deneyin. Vazgeçmeyin.

  • Bazı adımlarda yardıma ihtiyacınız olabileceğini kabul edin, size eşlik edebilecek birini-birilerini sadece gerektiğinde yanınızda olması için listeye kaydedin. Böylece kendinizi yalnız hissetmezsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)