Hemoroid Kabusunuz Olmasın

Yazar Özlem Karaca OcakGenel Cerrah • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Op.Dr. Özlem Karaca Ocak ,“Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve tercih edilen, ağrısız kanamasız ve dikişsiz yöntem olarak bilinen” lazer hemoroit ablasyonu" yöntemiyle hemoroid (basur) sorunundan kurtulabilirsiniz”dedi

Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak,”Anal bölge yakınmaları ile başvuran hastaların ortalama olarak %50’sinde hemoroidal hastalık saptanır. Hemoroidal hastalığın en sık rastladığı yaş grubu 45-65 yaş aralığıdır. Yine de liften fakir beslenme sonucunda çok daha genç yaşlarda görülebilmektedir. 30 yaş üzerindeki nüfusun ortalama %5-10 ‘unda hemoroidal hastalık gözleniz.

NASIL OLUŞUR?

Opr. Dr. Ocak, hemoroidal hastalığı olan kişilerde toplar damarın genişlediğini ve bazen damar içinde pıhtı da oluşabildiğini ifade ederek,”  Anal bölgedeki kas ve bağ dokularında sarkmalar meydana gelebilir. Uzun süre oturmayı gerektiren meslekler, bazı sporlar, ileri yaş, kabızlık,  ishal, gebelik,  tuvalette uzun süre oturmak, kalıtım gibi bazı faktörler, hemoroidal hastalık oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Hemoroidal hastalık iç ve dış olarak iki gruba ayrılır.  İç hemoroidler, giderek artan şiddette 4 evrede sınıflandırılırlar. İlk evrelerde hemoroidler, kanama , kaşıntı, ıslaklık gibi şikayetler yaratırken ilerleyen 3. ve 4. evrelerde, makatta şişlik ve şiddetli ağrı gibi şikayetlere neden olabilirler. Bu şikayetleri yapabilen başta anal kanserler olmak üzere,  anal çatlak, anal fistül, anal abse, kolit, anal enfeksiyon gibi diğer hastalıklardan ayrımının yapılması için mutlaka rektoskopi ile bölgenin değerlendirilmesi zorunludur” ifadelerini kullandı.

 

‘TEDAVİ HASTALIĞIN EVRESİNE GÖRE YAPILMALIDIR’

Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak” 1. ve 2. evre hastalıkta ameliyat tercih edilmezken, 3. ve 4. evre hastalıkta ameliyat ya da ameliyat dışı yöntemler uygulanır. Her hemoroid hastası ameliyat olsun ya da olmasın,  basit önlemleri uygulamak durumundadır. Ameliyatsız tedavi yöntemleri,  evre 1, 2 ve 3 hemoroidal hastalıkta uygulanabilir. ‘’ dedi.

‘COVİD- 19 SALGINI İLE ARTIŞ GÖZTERDİ’

Günümüzde covid -19 pandemisi sürecinde,  düzensiz yaşam tarzı   beslenme alışkanlıklarından olumsuz etkilenmeler, kilo alımı,  home ofis çalışma düzeni gibi tetikleyici faktörlerin etkisiyle  hemoroidal hastalığın görülme sıklığı artmıştır.Basit önlemler arasında,  liften zengin diyet, bol sıvı alımı, düzenli tuvalet alışkanlığı,  oturma  banyosu ya da ılık duş sayılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)