Kılcal Damar Kanaması Nedir?

Yazar Özlem Karaca Ocak • 13 Aralık 2023 • Yorumlar:

Günlük hayatta karşılaşılabilen çeşitli etkenler veya bazı sağlık sorunları, vücut bütünlüğünün bozulmasına ve dolayısıyla kanamaproblemlerine yol açabilir. Kanamanın şiddeti ve geliştiği bölgeye bağlı olarak hayatı tehdit edici durumlar ortaya çıkabileceği gibi, basit yaralanmaları takiben kısa sürede duran ve iyileşme safhasına giren ufak çaplı kanamalar da görülebilir. Sağlık anlamında önemli bir problem teşkil etmeyen bu kanama türlerinden biri kılcal damar kanamalarıdır.

Kılcal Damar Kanaması Nedir?

Kılcal damarlar; kalpten çıkan ve akciğerler tarafından oksijen verilen kanı vücuda pompalayan atardamarlar ile dokularda kullanılan kanı tekrar kalbe geri gönderen toplardamarlar arasında kalan, dokulardaki oksijen-besin alışverişinin gerçekleştiği küçük çaplı damarlardır. Kılcal damarlar mikroskobik boyutlarda genişliğe sahiptir. Bu nedenle, kılcal damarlarda gerçekleşen yaralanmalarda ortaya çıkan kanama küçük boyutlu olur.

Kılcal damar kanamaları, kanama türleri arasında en sık görülen tip olup sıklıkla ciltten sızıntı şeklinde kendisini gösterir. Kanama oldukça yavaş ve az miktardadır, kanamaya yatkınlık oluşturan sebeplerin yokluğunda kendiliğinden kısa sürede durma eğilimindedir. Ancak yaralanmayla birlikte gerçekleşen kılcal damar kanamalarında, doku bütünlüğünün tam bozulmaması sebebiyle kan cilt yüzeyine ulaşamayıp cilt altına sızarsa cilt üzerinde morluk oluşabilir.

Kılcal Damar Kanaması Neden Olur?

Kılcal damar kanamaları genellikle cilt yüzeyine yakın ve küçük çaplı damarların fiziksel travmalar sonucu zarar görmesiyle ortaya çıkar. Buna ek olarak, bazı kanamaya yatkınlık oluşturan hastalıkların seyrinde, günlük hareketler esnasında kılcal damarlar kısmi zarar görebilir ve cilt altında ufak çaplı kanamalar görülebilir. Peteşi veya purpura olarak da bilinen bu kanamalarda basmakla solmayan, çok sayıda, ufak çaplı kanama öbekleri görülür. Özellikle kanın pıhtılaşmasında önemli görevi olan trombosit (kan pulcukları) sayısının çok düşmesi sonucu bu tarz kılcal damar kanamaları görülebilir.

Kılcal Damar Kanamasının Tedavisinde Neler Yapılır?

Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir. Kılcal damar kanamaları küçük çaplı yaralanmalarda görüldüğünden iyileşme süreci göreceli olarak hızlıdır.

Bunun yanında, kanamaya yatkınlık oluşturan sağlık sorunlarına sahip hastalarda, kanamanın durdurulması adına daha uzun süreli kompresyon uygulanması ve gazlı bezlerle pansuman yapılması, kanamanın etkili şekilde durdurulmasına yardımcı olur. Cilt altında oluşan morluklarda ise yaralanma bölgesinin korunması ile takip edilmesi yeterlidir. Zaman içinde morluk, kanın metabolize olması ile çözülerek kaybolur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)