Hızlı Yağ Yakmak İçin 5 Kritik Nokta

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Bugünkü konumuz hepinizin çok ilgisini çekecek olan; hızlı kilo vermek ve yağ yakımını sağlamak için diyetinizde olmazsa olmaz kritik noktalar. Bakalım siz bu kritik noktalara ne kadar dikkat ediyorsunuz? Kritik noktaları konuşurken yaptığınız diyetlerin size uygun olup olmadığını ve nelere dikkat ettiğinizi de konuşacağız. Hızlı yağ yakımının gerçekleşebilmesi için gün içinde tercih ettiğiniz besinler çok önemli olduğundan özellikle bu konu üzerinde durmak istiyorum.

Tüketmemiz gereken protein, yoğurt, peynir, sebze ve meyve gibi besinleri tercih ederken aynı zamanda miktarlarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca, bu besinlerin yanında; hamur işi grubu olan makarna ve pilav türlerini de aşırı tüketmemek gerekiyor. Çünkü bu besin gruplarını aşırı tüketmek vücutta yağların depolanmasını sağlıyor. Üç dört kaşık tüketmek ihtiyacı karşılarken, aşırı tüketimler istenmeyen sonuçları doğurabiliyor. Aşırı tüketilen besinlerin arasında hamur işlerine ilave olarak abur cuburlar da dahil.

Söylediğim bu besinleri genel anlamda diyetinizden çıkarmak çok daha sağlıklı bir yol olacaktır. Çünkü bu besinler çok fazla karbonhidrat içerirler ve aşırı tüketimler sonucunda da ne yazık ki yağa dönüşürler. Özellikle kadınlarda karşılaşılan karın bölgesi yağlanmaları işte bu tüketimlerin birer sonucu. Her bireyin kilo alma noktası farklı olabiliyor ancak tükettiğiniz besinlerde kilo alma noktalarınızı olumsuz etkileyebiliyor. Mesela, proteinler yerine hamur işlerini tercih ettiğinizde, vücudunuz yağ yakmak yerine yağlanmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda ise zayıf ama göbek problemi yaşayan biri olmanız muhtemel olacaktır. İşte tüm bu sorunlara çözüm niteliğinde olan kritik noktaları şimdi sizlere anlatıyorum…

 

1- Yaptığınız Diyetin Kalorisini Mutlaka Hesaplayın

 

Bunun sebebi bazı yanlışların önüne geçebilmektir. Mesela çoğunluğun yaptığı bir hata var ki oda şok diyetler. İşte sizlerde kilo verme yolunda bu yöntemleri veya düşük kalorili diyetleri tercih ediyorsanız anlık mutluluklar yaşıyorsunuz demektir. Çünkü bu tercihler sıvı ve kas kaybı sağladığından hem kısa sürelidir hem de metabolizma hızınızı yavaşlatan yöntemlerdir. Yani, bir dönem size kilo verdirirken sonrasında kilo verme süreciniz aniden duracak ve kilo alımları başlayacaktır. 

 

Tüm bunları yaşamamak için kalori hesabını doğru yapmak çok önemli. Çoğunluğa bakıldığında ortaya şöyle bir tablo çıkıyor; insanlar ya düşük kalorili diyetlere yöneliyorlar ya da sağlıklı beslendiğini düşünerek aldıkları kaloriye dikkat etmiyorlar. Yani aşırı kalori alabiliyorlar. Bunun sonucunda ise, ‘’Ben her yolu denedim yine de kilo veremiyorum’’ diyorlar. Sorun yapılan diyetin kalori konusunda kendilerine uygun olmaması aslında. Böylece kilo kaybı çok yavaş gerçekleşiyor. O zaman en basit şekliyle söyleyelim; çok düşük kalori almak da aşırı kalori almak da yanlış! Bunun sebebi de şu şekilde;

 

Şok diyetler veya düşük kalorili diyetlerle kısa sürede kilo verdiğinizde zaten su ve kas kaybı yaşamış oluyorsunuz. Yani, aslında ihtiyacınız olan yağ yakımını hiç sağlayamamış oluyorsunuz. Hızlı yağ yakmak isterken maalesef hazırda çalışan bir metabolizmayı bozuyorsunuz!

 

Diğer taraftan ise, aşırı kalori aldığınızda yine aynı hızda kilo verememiş oluyorsunuz. Bu sebeple bu yöntem de suya düşmüş oluyor. En sağlıklısı vücudun ihtiyaç duyduğu kaloriyi bilmek ve ona uygun bir yol izlemek. Yani haftalık kilo kaybı hedefiniz 1-2 kilogramlarda kalmalı. Elbette dönem dönem hızlı kilo kayıpları için farklı yöntemler deneyebilirsiniz ancak denediğiniz bu yöntemler 3 günü geçmeyecek şekilde olmalı.

 

2- Protein, Yağ ve Karbonhidrattan Dengeli Bir Diyet Uygulayın

 

Sağlıklı kilo kaybı için uyguladığınız diyetin içeriği mutlaka doğru olmalı. Diyetinizde bulunan protein, yağ ve karbonhidrat miktarı oldukça önemlidir. Yani kaloriyi tutturmuş olsanız dahi diyet listenizin içeriği yanlışsa yine sizi iyi bir sonuca ulaştırmaya yetmeyecektir! 

 

Proteine yüklenip yağ yakmayı hedeflemek akla gelen en basit yoldur. Oysa bunu yaptığınızda kan değerlerinizde bozulmalar meydana gelecek hatta gut hastalığı gibi durumlar gelişecektir. Bu tarz şeylerin kişiye özel hazırlanması gerektiğini unutmamalısınız!

 

3- Metabolizmanızı Hızlandıracak Besinleri Tercih Edin

 

Diyet listenizin metabolizma hızınızı arttıracak besinlerden oluşması oldukça önemlidir. Özellikle sebze ve meyve gruplarını yeterli düzeyde almalısınız. Sebze tüketiminiz düşükse dahi salata gruplarıyla bu eksiklikleri tamamlamaya çalışmalısınız. Öğünlerinizi desteklemek için yoğurt ve kefir gruplarını sık sık tercih edin. Özellikle yoğurdun içinde bulunan kalsiyum, kaslarınızı çalıştırır ve yağ yakımını aktive eder. Ara öğün tercihlerinizde de zaman zaman yoğurt vb. besinlere yer vermenizi öneririm.

 

4- Günde En Az 2 Litre Su Tüketin

 

Zaten su tüketimini çok kez konuştuk. Su tüketiminin oldukça önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bütün uzmanlar da günlük 1.5-2 litre arasında su tüketilmesini öneriyor. Mesela kış aylarında, eğer aşırı kilolu değilseniz 1.5 litre su tüketmek ihtiyacınızı karşılayacaktır. Fakat eğer su içmeyi çok seviyor ve 2-2.5 litre arasında su tüketiyorsanız o zaman metabolizma hızınızı %5 oranında hızlandırıyorsunuz demektir. 

 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; yeterli düzeyde su içen kişiler daha tok hissediyor. Aynı zamanda da metabolizması hızlandığı için daha hızlı kilo verebiliyor.

 

5- Günde 1 Saat Yürüyüş Veya Egzersiz Yapın

 

İşte geldik son ve en önemli maddeye. Eğer diyetinizi desteklemek istiyorsanız o zaman mutlaka egzersiz yapmalısınız! Evet burası oldukça önemli. Düzenli yapılan egzersizler doğru diyet listeleri ile birleştiğinde hem hızlı yağ yakımı gerçekleşiyor hem de kilo kaybı sürekli devam ediyor. Yani kilo verme sürecinde duraklamalar olmuyor. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka 1 saat spor yapmanızı ve bunu diyetinizle birleştirmenizi öneriyorum… 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)