Hızlı Yemek Yeme

Yazar Merve Karabacak TütüncüDiyetisyen • 13 Mart 2020 • Yorumlar:

Hızlı yemek yeme alışkanlığı pek çok kişinin problemi haline geldi. Hem hayatın akışında yemeğe olabildiğince az zaman bırakılması hem de fast-food kültürünün getirisi olarak yemek yeme hızı gittikçe artmakta. Hızlı yemek yiyen kişilerin pek çoğundaki ortak özellik ise kilo fazlalığı..

Yemek yenilirken mideye inen besinlerin beyne doyma sinyalleri göndermesi 20 dakikayı almaktadır. Yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beyne ulaşan sinyaller sayesinde doyma hissi oluşuyor. Bu nedenle hızlı yemek yediğimizde doygunluk hissi oluşmuyor ve daha fazla miktarda besin tüketmeye neden oluyor.

Hızlı yemek yenildiğinde besinlerin dille teması azdır. Bu nedenle de besinlerin tadı tam olarak alınamaz, daha fazla yeme isteği doğar. Lokmaları ağızda tutup yemeğin tadına ve farkına vararak yemek yeme süresini uzattığı gibi yemekten alınana hazzı da arttırmaktadır. 

Yemeği küçük lokmalar halinde tüketmek de daha yavaş yemeyi ve porsiyon kontrolünü kolaylaştıracak yöntemlerdendir. Küçük lokmalara böldüğümüz yemeğimizi yerken 3 lokma da bir çatalımızı elimizden bırakıp nefes almak yemek süresini uzatmaya yardımcı olacaktır. 


 

Stres ve yorgunluk yemek yemeyi hızlandıran en önemli faktörlerdendir. Bu nedenle özellikle ruhsal durum bozukluklarında yemeğe başlamadan önce sakinleşmekte fayda var. Bunun için ufak nefes egzersizleri ve ya kafamızı dağıtacak bir kaç egzersiz, kısa yürüyüşler etkili olabilir.


 

Sofraya çok aç bir şekilde oturmak çok hızlı ve çok fazla yemeğe sebep olur. Göz dönmesiyle birlikte ne yenildiği bilinmez hale dönüşür. Bunu engellemek için açlığı bastırıcı ara öğünler tüketmekte fayda var.


 

Yemek esnasında TV izlemek, gazete, dergi okumak, telefon ile oynamak gibi işlerle uğraşmak yemeğe olan ilginin azalmasına sebep olur. Sonuç olarak ne yenildi, ne kadar yenildi anlaşılmaz. İzlenilen filmin hızına kapılıp yemek de hızlıca yenilir, sonucunda da doygunluk ve haz oluşmaz. 


 

Hızlı yemek yemek kilo artışı dışında sindirim problemlerine de sebep olacaktır. Vücuda giren besinlerin sindirimi öncelikle ağızda başlar. Ağızda tükürük ile sindirimi başlayan besinler mideye indiğinde çok daha rahat sindirilebilir. Fakat hızlı yemek yenildiğinde besinlerin ağızda ki sindirimi gerçekleşmez buda mide ve bağırsaktaki sindirim sürecini olumsuz etkiler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)