Yaz Aylarında Beslenme

Yazar Merve Karabacak TütüncüDiyetisyen • 22 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem ile birlikte vücuttan su ve mineral kaybı artmaktadır. Bu kaybı yerine koymak için su tüketimini arttırmak çok önemlidir. Aşırı su kaybı sonucu bulantı kusma baş dönmesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ayrıca artan vücut ısısı sonucu tansiyon yükselmesi, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar tetik. Yaz aylarında sıcaktan en çok etkilenen gruplar; çocuklar, yaşlılar, hamileler ile kalp ve şeker hastalarıdır.

Yaz aylarında beslenme denildiğinde ilk değinilen konu tabi ki sıvı tüketimi oluyor. Artan su kaybını kapatmak için günde 2-2.5 litre su mutlaka tüketilmelidir. Serinleme ihtiyacını ve susuzluğu gidermek amacıyla şeker oranı yüksek asitli içecekler, alkol yerine su, soda, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Limonata, soğuk çay gibi içecekler şeker oranı çok yüksek olduğu için gereksiz kalori yüklenmeye neden olacaktır.

Öğün atlamamak hatta mümkün olduğunca ara öğün sayısını arttırmak çok önemlidir. Ara öğünler hafif meyve ve meyve suları süt, yoğurt, cacık gibi serinletici besinler tercih edilmelidir.

Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Az yağlı peynir, zeytin, bol taze sebze ile yapılacak hafif ama doyurucu bir kahvaltı gün boyu zinde kalmak için çok önemlidir. Kahvaltıda kafein oranı yüksek çay- kahve gibi içecekler yerine süt, meyve suyu veya ıhlamur, kuşburnu gibi bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir.

Kızartmalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Yağ oranı çok yüksek bir besin grubu olan kızartmalar yerine ızgara, haşlama gibi hafif seçenekler tercih edilmelidir. Sindirimi kolay su ve posa içeriği yüksek besinleri tercih etmek, her öğüne salata eklemek yaz boyu hem kendimizi hafif hissetmek hem de kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için son derece önemlidir.

Yaz ayları ile birlikte hayatımızın merkezine giren bir diğer besinde dondurma. Kilo problemi olmayan kişiler ara öğünlerde 1-2 top dondurma rahatlıkla tüketebilir. Sütlü, kakaolu, meyveli seçenekleri tercih etmek çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Zayıflama diyeti uygulayanlar ise haftada 1-2 kez dondurma tercih edebilirler.

Yaz aylarının görünmeyen bir tehlikesi de meyvelerdir. Yaz meyveleri hem bol çeşitli olmasıyla hem de göze ve damağa hitap etmesi nedeniyle çok daha fazla sevilmektedir. Bu nedenle porsiyon kontrolü de kaybolabilmektedir. Vitamin- mineral deposu olarak beslenmemizde oldukça önemli bir yeri olan meyvelerin şeker içeriklerinin yüksek olduğunu unutulmamalı günde 3 porsiyonu aşmamaya özen gösterilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)