Hücrenin Koruyucu Meleği: Selenyum

Yazar Berna DanacıDiyetisyen • 6 Haziran 2018 • Yorumlar:

Selenyum insan sağlığı için oldukça önemli ve az miktarda bile dışarıdan alınması gerekli bir mineraldir. Yüksek antioksidan kapasitesi ile hücrenin zarar görmesini engelleyen ve dokuların korunmasını sağlayan bir mineraldir. Vücutta dalak , böbrek , karaciğer,pankreas ve testislerde bulunur. Pek çok fonksiyonel göreve sahip olan selenyuma yaşlanma karşıtı mineralde diyebiliriz.

Glutatyon peroksidaz enziminin yapısında rol alarak serbest radikallerin ,vücutta oluşturduğu oksidadif stresi azaltır.Selenyum , E vitamini birlikte antioksidan işlevi artar.Bu nedenle selenyum kansere karşı tam bir kalkan görevi görür. Özellikle kolon , karaciğer , akciğer , rahim ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkisi yüksektir. Ancak suplemantasyon kullanımının kanser riskini azalttığı bilinse de çok miktarda alımının negatif etkilerinin tam olarak bilinmediği unutulmamalıdır.

Antioksidan kapasitesinin yüksek olması beyin hücreleri içinde Alzheimer riskini düşüren bir faktördür. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir.

Metabolizma üzerinde direkt etkili olan tiroid bezinin çalışmasında selenyumun katkıları yadsınamaz. Araştırmalar seleyumun, yavaş çalışan tiroid bezinin işlevini arttırdığını söylemektedir. Yani doktor denetiminde selenyum takviyesi almak bozulmaya başlamış bir tiroid için destek olabilmektedir.

En önemli görevlerinden biri de kalp hastalıkları üzerindeki işlevidir. Keshan hastalığı olarak bilinen bir kalp hastalığına karşı etkilidir. Kötü huylu kolesterolü ( LDL) düşürür, iyi huylu kolesterolü (HDL) arttırır. Kalp krizi riskini azaltır ve kalp- damar sağlığını korur.

Fertilite üzerinde kadınlar ve erkekleri için de olumlu etkileri vardır .Spermlerin üretimini ve kalitesini arttırır. E vitamini ile desteklenirse bu etki daha da artar.

Seleyumun eksikliği kas zayıflığına , kalp hastalıkları riskinin artmasına tiroid hastalıkları ve kanser riskinin artmasına , bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olabilir.

Selenyumun fazlalığı da toksik etki gösterebilir.Görme fonksiyonları ile ilgili sorunlar , diş çürümeleri , ağız kokusu, saç dökülmesi,tırnak kırılması gibi problemler ortaya çıkabilir. Özellikle takviye alımlarında kan tahlillerine istinaden uzman önerisiyle almakta yarar vardır.

Günlük selenyum gereksinimi yetişkin erkekler için 70 mcg, kadınlar için 55 mcg dır.

Selenyumun en iyi besinsel kaynakları ise şöyledir:

  • balık ve diğer deniz ürünleri

  • hindi ve tavuk

  • kırmızı et

  • brezilya fındığı

  • ceviz ,badem gibi kuruyemişler

  • yumurta

  • tam tahıllar

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)