Dizüri (idrar yaparken yanma), pollaküri (sık idrara çıkma) ve urcensi (ani idrar sıkışması) semptomları gösteren her hastaya doğrudan “İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)” teşhisi koymak, sağlık pratiğinde en sık düşülen yanılgılardan biridir.
Eczaneler, sağlık sisteminin önemli bir giriş kapısıdır. Günlük pratiğinizde “İdrarımda yanma var, bir antibiyotik veya antiseptik alabilir miyim?” diyen onlarca hastayla karşılaşırsınız.
Peki, idrar yolu enfeksiyonu sandığımız her klinik tablo gerçekten bir enfeksiyon mudur? Hangi durumlarda antibiyotikler tamamen etkisiz kalır ve hastayı yanlış bir tedavi sarmalına sokar?
Klinik pratikte yapılan en yaygın hatalardan biri, hastanın hiçbir şikâyeti olmamasına rağmen, rutin taramalarda idrar tahlilinde lökosit üremesi görülmesi üzerine hemen antibiyotik başlanmasıdır. Bu tablo tıp literatüründe Asemptomatik Bakteriüri (ASB) olarak adlandırılır.
Gerek Avrupa Üroloji Derneği (EAU) gerekse Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA) kılavuzları net bir şekilde belirtmektedir: Hamileler ve ürolojik invaziv cerrahi geçirecek hastalar haricinde, asemptomatik (semptomu olmayan) bakteriüri tedavi edilmemelidir.
Yaşlı popülasyonda, kateter kullananlarda veya postmenopozal kadınlarda idrar yollarında bakteri bulunması çoğu zaman bir enfeksiyon değil, bir “kolonizasyon” (bakterilerin zarar vermeden orada yaşaması) durumudur. Bu hastalara verilen her gereksiz antibiyotik;
Küresel antibiyotik direncini artırır,
Hastanın mikrobiyotasını bozar (Clostridioides difficile koliti gibi tablolara yol açar),
Yan etki riskini büyütür.
Hastalarda İYE semptomlarını birebir taklit eden ancak etiyolojisinde (kökeninde) bakterilerin yer almadığı birçok klinik antite mevcuttur. Başvuran hastayı sorgularken şu ayırıcı tanıları akılda tutmak hayati önem taşır:
Hasta kronik olarak pelvik ağrı, sık idrara çıkma ve idrarda yanmadan şikâyetçidir. Defalarca antibiyotik kullanmış, ama rahatlayamamıştır. İdrar kültürleri sürekli steril (temiz) gelir. Bu, mesane duvarının koruyucu glikozaminoglikan (GAG) tabakasının bozulmasıyla seyreden inflamatuar bir süreçtir; antibiyotiklerin burada yeri yoktur.
Postmenopozal dönemdeki kadınlarda östrojen hormonunun azalması, vajen ve üretra çevresindeki dokuların kurumasına ve incelmesine yol açar. Bu durum idrar yaparken şiddetli yanmaya sebep olur ve sıklıkla sistit ile karıştırılır. Çözüm antibiyotik değil, lokal östrojen replasman tedavileridir.
Enfeksiyon olmadan mesane kasının (detrusor) istemsiz kasılmasıdır. Hasta sürekli idrara sıkışmaktan ve sık idrara çıkmaktan şikâyetçidir; ancak idrar yaparken akut bir yanma/ağrı (disüri) genellikle eşlik etmez.
Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae veya Trichomonas vaginalis gibi patojenler alt üriner sistem semptomlarına yol açabilir. Kadınlarda vajinal akıntı ve kaşıntının eşlik ettiği disüri durumlarında, üretrit veya vajinit tablosu öncelikle dışlanmalıdır.
Genellikle genç kadınlarda görülen, İYE semptomları olmasına rağmen idrar kültüründe anlamlı üreme saptanamayan, üretranın mekanik veya kimyasal irritasyonuna (parfümlü pedler, sabunlar, aşırı hijyen) bağlı gelişen fonksiyonel bir tablodur.
En tehlikeli durum budur bence; çünkü bazen mesane tümörü gibi hayatı tehdit eden önemli bir hastalık, idrarda yanma veya idrar tahlilinde bulgu ile başvurabilir ve enfeksiyon sanılarak erken teşhis ve tedavi şansını kaybedebilir veya aksatabilir. Özellikle 50 yaş üstü, erkek cinsiyette, sigara içicisi ve kimyasal alan maruziyeti olan meslek sahibi kişiler yüksek risk altındadır.
İdrar yolunun kısmi tıkanıklıkları enfeksiyon sanılarak teşhis ve tedavisi geciktirildiğinde böbrek kaybına kadar gidebilecek klinik tablolara sebep olabilir.
İdrar yolu şikâyetiyle gelen bir hastada, durumun basit bir sistitten daha fazlası olduğunu gösteren ve hızla bir üroloji uzmanına yönlendirilmesini gerektiren alarm semptomları şunlardır:
Yan Ağrısı ve/veya Yüksek Ateş
Enfeksiyonun üst üriner sisteme (böbreklere) ulaştığını gösteren akut piyelonefrit ve üriner sistemin tıkayıcı bir taşın belirtisi olabilir.
Makroskobik Hematüri
İdrarda gözle görülür kan olması. Sistitte de görülebilmekle birlikte, özellikle sigara öyküsü olan yaşlı hastalarda mesane tümörlerinin ilk ve bazen tek belirtisidir.
Erkek Hastalarda olan işeme bozukluğu ile
Erkeklerde anatomik yapı gereği “basit/komplike olmayan” sistit neredeyse hiç görülmez. Erkek hastadaki disüri, sık idrara gitme veya; prostatit, üretral darlık veya iyi huylu prostat büyümesi (BPH) habercisidir.
Tekrarlayan Enfeksiyonlar
Yılda 3’ten veya son 6 ayda 2’den fazla İYE geçiren hastalar, altta yatan anatomik veya fonksiyonel bir bozukluk (taş, vezikoüreteral reflü vb.) açısından mutlaka ürolojik değerlendirmeden geçmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonu yönetimi, sadece doğru antibiyotiği seçmekten ibaret değildir; asıl başarı enfeksiyon olmayan durumları ayırabilmektedir.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa; idrar kültüründe bakteriyi ispatlamak ve kaynağını başlangıç olarak basit ultrason görüntülemesi ile ortaya koymaya çalışmaktır.
İdrar yanması ile gelen hastada hemen semptomatik bir rahatlama sağlamak adına antibiyotik kullanımını teşvik etmek yerine; hastanın yaşını, cinsiyetini, ateş durumunu ve semptomlarının süresini sorgulamak klinik bir fark yaratacaktır. Kültür sonucu olmaksızın, ampirik ve körlemesine yapılan her hatalı tedavi, hastanın gerçek tanısını geciktirirken küresel bir sağlık krizi olan antibiyotik direncine bir tuğla daha eklemektedir.
“Her idrar yanması sistit değildir, her sistit tablosu ise genelde bakteriyel bir enfeksiyon olmayabilir.”
15/06/2026
11/06/2026