İkinci Beynimiz: Bağırsak Florası

Yazar Yasemin PolatDiyetisyen • 19 Nisan 2019 • Yorumlar:

Günümüzde şekerin ve rafineri gıdaların tüketilmesi; su yerine yüksek şeker, katkı maddesi ve kimyasallar içeren sıvıların içilmesi; toksik, kimyasal ve elektromanyetik kirlenmenin artmasıyla bağırsak florası pek çok insanda bozulmuş ve hastalıklar adeta salgın haline gelmiştir.

Sağlıksız beslenme ile hastalanır, sağlıklı beslenme ile tekrar sağlığımıza kavuşuruz. Kısacası sağlığımız bağırsak floramızın sağlıklı olmasına bağlıdır. Çünkü sağlıklı bağırsak florasındaki mikroorganizmalar, bedenimizi dışarıdan alınan patojenler, kimyasallar, toksinlerden koruyan fiziksel bir bariyer olmanın yanı sıra bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sağlıksız ve dengesiz, özellikle şeker ve rafineri karbonhidrat ağırlıklı beslenme, aşırı stres, yeterince su içmemek, ağız ve diş sağlığının bozuk olması, ilaçlar özellikle antibiyotik, kortizon kullanımı gibi sebepler bağırsak florasını bozar. Bağırsak hasarlı ve sızıntılı hale gelir. Sağlıklı olmayan bağırsakta sindirim ve emilim de sağlıklı olmaz ve önemli vitaminler, mineraller, temel yağlar, aminoasitlerin eksiklikler görülür. Yeterince sindirilememiş yiyecekler bağırsağın sızıntılı hasar görmüş epitelinden sürekli geçer ve gıda intoleransı gelişir.

Yüksek yağlı beslenme bağırsak floramızı etkiliyor.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda beslenme tarzımızın da bağırsak floramızı etkilediği ve bu durumunda obeziteden diyabete pek çok hastalığa neden olabileceği gösterilmiştir, yapılan hayvan çalışmalarında yüksek yağlı diyetlerin bağırsak bakteri popülasyonunu ve beyine gönderilen doygunluk sinyallerini etkilediği görülmüştür.

Çalışma yapılan hayvanlar gruplara ayrılmış bir gruba yüksek yağlı bir gruba düşük yağlı beslenme uygulanmış kısa ve uzun dönemde bağırsaklarında oluşan değişimler takip edilmiş yüksek yağlı diyetin kısa sürede bağırsak sağlığı için önemli olan bakterilerin yok olmasına neden olduğu görülmüştür. Ayrıca yüksek yağlı diyet bağırsaklarda streptococcus mitis, Lactobacillus animals ve Enterococcus faecalis miktarını arttırmaktadır. Bu bakteriler nöronlara zarar vererek sinyalllerini bozmaktadır.

Bağırsak florası nasıl iyileştirilir:

1. Tüm basit karbonhidratları ve şekeri beslenme programlarınızdan çıkarın, çünkü kötü bakteriler bunlardan beslenir ve hızla çoğalır. Vücudu tahıl ve şekerden yoksun bırakarak, kötü bakterilerden de kurtulabilirsiniz.

2. Düşük karbonhidrat diyetine uyarak ve faydalı bir amino asit olan l-glütamin içeren kemik suyu, tereyağı, zeytin yağı ve balıkta bulunan sağlıklı yağlar gibi bağırsakları iyileştirildiği bilinen gıdalar ile beslenerek bağırsak ortamınızı tamir edin. Hindistan cevizi yağı anti-bakteriyel özelliklere sahiptir ve özellikle deniz ürünlerinde ve ette bulunan çinko ise sindirim enzimlerinin yapılanmasına yardımcı olur.

3. İyi bakterileri desteklemek için probiyotik bakımından zengin gıdalar alın. Bunlar: Yoğurt, kefir, kimchi, salamura gıdalar, kombu çayı ve lahana turşusudur.

4. Dost bakterileri beslemeye yardımcı olan ve onların sağlıklı bir çevrede gelişmesine olanak sağlayan prebiyotiklere odaklanın. Bunlara en iyi örnek kahverengi deniz yosunları ve benzerleridir.

5. Kabızlığı önleyen ve bağırsak sağlığına yardımcı olan avokado ve ıspanak gibi lif bakımından zengin gıdalar tüketin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)