İlginç Hastalıklar

Yazar Bahadır BakımPsikiyatrist • 28 Kasım 2022 • Yorumlar:

Cotard sendromu

Bu sanrısal hastalıktan etkilenen kişiler kendilerinin öldüğüne ya da bir süredir var olmadıklarına inanırlar. “Yürüyen ceset sendromu” olarak da bilinen bu durum ilk olarak 1882'de Dr Jules Cotard tarafından açıklanmıştır. Nadir bir durum olsa da şizofreni ve afektif psikozlara eşlik edebilmektedir. 2013'te Cortex adlı dergide yayınlanan bir vakada, bir kişi küvette elektrik akımı ile intihar girişiminde bulunur, sonrası yaşama döndürüldüğü halde beyin ölümü yaşadığına inanmaktadır. Daha önce çevresinde kendini neşelendiren şeylere karşı hiçbir isteğin olmadığı ve besin alımının bile zorlama ile gerçekleştiği gözlenmiştir. PET görüntülemesi ise şok edici sonuç vermiş, beynin frontal ve paryetal bölgeleri, ancak koma halindeki hastaların düzeyindeki gibi beyin aktivitesi sergilemekteymiş.

Rapunzel sendromu

Bu sendromdaki kişiler kendi saçlarını koparır (trikotillomani) ve yerler (trikofaji). Bu psikiyatrik davranış daha çok çocuklarda ve ergenlerde görülür. Tedavi edilmezse, saç birikintileri midede toplanır ve bağırsağı tıklayabilir. Depresyon, bulimi ya da kişilik bozukluklarında gözlenebilir.

 Yabancı el sendromu

Bu nörolojik bozuklukta, bir el istemli kontrol altında değildir ve istemsiz hareketler sergiler. Bir el agresif karakter sergileyip, hastanın kendine vurup, yaralamasına yol açabilir. The Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry adlı dergide anlatılan bir olguda, 81 yaşındaki kadın tekrarlayan kendini boğma girişimleri sonrasında sol elinden korkmaktadır. Araştırmacılar corpus callosum, frontal ya da oksipital loblar gibi beyin belirtilerinde lezyonlar saptamışlardır. Bunlar inme, nörodejeneratif hastalıklar ya da beyin tümörleri gibi inhibisyon  (beynin olumsuz davranışları frenleyebilmesi) yapmasının bozulduğu rahatsızlıklarda gözlenebilmektedir. Tedavide bilişsel davranışçı terapi, botoks enjeksiyonları ve antikonvülsan tedavi uygulanır.

 Alice Harikalar Diyarında sendromu 

Levis Carroll'un kitabından adını alan bu sendromda kişilerin vücutlarının boyutlarına yönelik algıları bozulmuştur. “Todd sendromu” olarak da bilinen bu durum, vücudun bölümleri veya çevresindeki nesnelerin büyük ya da küçük (makropsi, mikropsi) şeklinde algılanır. The Journal of Pediatric Neuroscience adlı derginde anlatılan bir olguya göre, 6 yaşındaki bir erkek çocuk yatağa gittikten 15- 20 dakika sonra, odasındaki tüm nesnelerin mikroskobik olarak küçük ve uzak olarak göründüğü algısı yaşamaktaymış. Bu durumun sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte migrenler, temporal lob epilepsisi, beyin tümörleri, Epstein- Barr virüsü enfeksiyonu ya da halüsinojenik madde kullanımı ile ilişkili bulunabilmektedir. Tedavide migren profilakisi kullanılabilmektedir.

Munchmeyer sendromu 

Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) ya da “taş adam sendromu” olarak bilinen bu genetik hastalık, bağ dokunun ilerleyici bir şekilde kemik dokusuna dönüştüğü bir bozukluktur. Kemik ve kas dokusundaki büyüme faktörlerini kontrol eden ve gelişme döneminde kemik gelişimi için önemli olan ACVR1 (Activin A reseptör Tip 1) geninin mutasyonu sonucu oluşur. Mutasyon kendiliğinden ya da otozomal dominant kalıtımla gerçekleşir. Oldukça sakat bırakıcı ve hayatı kısıtlayıcı bir hastalık olup, genellikle diş deformasyonları ile başlar, eklem sertlikleri, hareket sorunları ve sonunda kaburgaların etkilenmesiyle solunum komplikasyonları gözlenir. Yaralanmalar sonucu yeni kemik oluşumu gerçekleştiğinden etkilenen doku çıkarılamamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)