İlişkilerinizin Kalitesini Artırmak İster Misiniz?

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

İletişim kurduğunuz kişinin sizi anlayıp hissedebilmesi, aranızdaki bağı güçlendirmekle kalmaz; sözlerinizdeki etkileyiciliği ve güvenirliliği de arttırır. Böylece kendinizi güvende ve iyi hissettiğiniz için o kişiyi daha fazla görmek istersiniz. Peki bilişsel ve duygusal açıdan anlaşılmanın diğer ifadesi olan empatik iletişimle ilişkilerinizin kalitesi nasıl artar?

İlk olarak ilişkilerde anlaşılabilme duygusu sempati ile karıştırılmamalıdır. Ağlayan bir dostunuza “olur böyle şeyler, geçer bir gün” demekle onun yaralarını saramıyor; aksine kişide “anlaşılamıyorum” veya “çok değersizim” duygularını harekete geçiriyor olabilirsiniz. Ya da dostunuzun acılarında kaybolup, tamamen çözümsüz de kaldığınız olabilir. Oysa hem hissetmek veya hissedilmek; hem de anlamak veya anlaşılmak duyguları ilişkilerinizin bel kemiğini oluşturmaktadır. Mesela eve üzgün bir şekilde gelen ve “bugün arkadaşım kolumu acıttı” diyen çocuğa, eğer anne “belki istemeden olmuştur” gibi bir yorum yaparsa -her ne kadar çocuğunu teselli edebilmek amacını gütse de- çocuk, değil rahatlamak, daha olumsuz duygu durumu yaşayarak, oradan ayrılmasa ve belki de bir daha annesiyle samimi paylaşımlarda bulunamamasına sebep olabilir. Fakat böyle bir yorum yapmak yerine, “canın acıyor ve sen arkadaşına kızgınsın” diyerek, çocuğunun yaşadığı olayı özetlemesi ve duygularını tarif etmesi iyi bir empati için yetecektir.Tıpkı bunun gibi, arkadaş ilişkilerinizde de, karşınızdaki insanı (eşiniz de olabilir) anladığınızı onların duygu ve düşüncelerine “işte tam da bu” dedirtecek şekilde konuştuğunuzda, doğru frekansı yakalayabilmenin mutluluğuyla ilişkinize devam edebileceksiniz.

“Neden”,”Niçin”,”Nasıl” gibi açık uçlu sormak da empatik dilin önemli bir parçasıdır. Çünkü bu tür sorular olay ve durumlar hakkında farkındalık kazandırmaktadır. Mesela size başından kötü bir olay geçtiğini anlatan kişiye, yaşadığı olay ile alakalı “nasıl oldu? neden oldu?” gibi sorular sorduğunuzda, karşınızdaki kişide bir farkındalık oluşturacak; atladığı veya göremediği ayrıntılar var ise görebilmesini sağlayacak; kendisini daha kolay toparlayabilecektir.

 

Son olarak ise empatik ilişkilerinizde karşı tarafın güzel davranışları hakkında yapacağınız yansıtmalar; diğer bir ifadeyle kişide gözlemlediğiniz güzellikleri paylaşarak, özünde iyi biri olduğunu hissettirmeniz, ilişkilerinizdeki güveni, samimiyeti ve muhabbeti arttıracaktır…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)