İmplant Hakkında

Yazar Mehmet TuralDiş Hekimi • 26 Haziran 2018 • Yorumlar:

Diş Hekimliğinde eksik olan diş ve dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay bir diş köküdür. Günümüz dünyasında kron, köprü ve hareketli takıp çıkarılabilen damak protezlerine en iyi alternatif olarak diş implantları gösterilmektedir. İmplant, fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere en yakın protezin ağız içinde yerleştirilmesine olanak sağlar.

İMPLANT TEDAVİSİNDE AMAÇ

İmplantlar alternatifleri olan kron köprü ve damak protezlerine göre daha sağlam, daha güvenilir, daha iyi bir çiğneme fonksiyonuna sahip olup bu özellikleri ile kişiye sağlıklı ve dengeli beslenme olanağı sağlar.

İmplant destekli protezlerde estetik, tatmin edici boyutta olup kişinin yaşam kalitesinin artmasıyla beraber dişsizlik döneminde kaybettiği özgüvenini tekrar kazanmasına olanak sağlar. Özellikle takma-çıkartma ve damak protezi kullanan kişilerde özgüven kaybı ile birlikte sosyal hayatlarında olumsuzluklar yaşadığı görülmektedir. İmplant tedavisiyle oluşturulan protezleri kişi kendi dişi gibi algılar ve kullanma rahatlığına kavuşur. Bu durum kişinin sosyal yaşamını da olumlu bir şekilde etkilemektedir.

Kron köprü protezlerinin yapımında sağlam dişlerin de yontularak küçülmesiyle oluşabilen diş hassasiyetleri implant protezleri sayesinde ortadan kalkmaktadır.

Dişsizlik bölgelerinde kemik erimeleri görülür ancak bu dişsiz bölgedeki kemiğe yerleştirilen implant çene kemiğinin erimesini engellediği gibi mevcut kemiği de korumuş olur.

Sonuç olarak implant tedavisi sayesinde kaybedilen dişlerinizin çiğneme fonksiyonunu ve estetik görünümünü geri kazanmak mümkün olmaktadır.

İMPLANT TEDAVİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Alt ve/veya üst çenede tamamen dişlerini kaybetmiş olan kişilerde bilindiği üzere zamanla kemik erimeleri görülmekte bu nedenle kişi iyi çiğneyememekte ve sürekli vuruk yaralarından şikayetçi olmaktadır. Özellikle alt çenede kemiğin erimesiyle birlikte dilinizin basit bir hareketiyle bile yerinden çıkan protezler, konuşurken ya da hapşırma esnasında dışarıya fırlayan protezler kişiyi canından bezdirmektedir. İmplant uygulaması halinde kemik erimesi olmayacak ve doğal kemik korunacağı için dudaklarda ve yanaklarda çökme olmayacak, daha iyi estetik bir diş yapısına sahip olurken yüzünüzdeki genç görünüm geri kazanılacaktır.

İMPLANT UYGULAMA ALANLARI

Bir ya da birden fazla diş eksikliğinde ya da tamamen dişsiz olan çenelerde implant tedavisi yapılabilir. Ancak çene kemiği yapısının yeterli yoğunlukta ve kalınlıkta olması gerekmektedir.

Bazı hastalıklarda; kontrol altına alınamayan diyabet (şeker hastalığı), çok fazla alkol ve sigara kullanımı, hamilelik, doğuştan var olan rahatsızlıklar (kan hastalıkları Hemofili) gibi. Bu tip hastalarda implant uygulaması yapılamamaktadır.

Radyoterapi gören hastalarda (5000 grad ve üstü şua alan) 2 yıl bekledikten sonra implant uygulaması yapılabilir.

Kontrol altına alınabilen ve gizli şeker değeri (HBa1c) 6’dan düşük olan diyabet (şeker) hastalarında implant uygulaması yapılabilir. İmplant uygulamalarında sağlık sorunları dikkate alınmalıdır.

Çene kemiğinin zayıf olması durumunda; implant materyalinin çene kemiğine adaptasyonunu arttırmak için çene kemiğinin zayıf olan kısımlarına sentetik kemik tozları yerleştirilir. Bunun neticesinde yapay kemik zerrecikleri 3-6 ay içerisinde gerçek kemik yapısına dönüşür ve implantın sağlam bir şekilde kemiğe tutunmasına yardımcı olur. Ayrıca ağzın başka bölgelerinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine adapte edilerek, zayıf olan çene kemiği güçlendirilebilmektedir.

İMPLANT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Dünya piyasasında değişik marka ve farklı dizaynlarda implantlar mevcuttur. Ancak hekim, hasta ağzında hangi tip implantın kullanılacağına karar verirken klinik takibi uzun süreli uygun implant markası tercih eder. Dünyada, yılda yaklaşık 500.000 adet implant uygulaması yapılmaktadır. Diş implantları organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. Dolayısıyla organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bu implantlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. Literatürde implantların kansere neden olabileceğine dair hiçbir bulgu ve ize rastlanmamıştır. Genel sağlık durumu iyi olduğu sürece 18 yaş üstü her kişiye implant uygulanabilir. Hatta 80 yaşında bile implant sayesinde elmayı ısırabilme mutluluğuna erişir. İmplantın çene kemiğine yerleştirilme süresi normal şartlarda 20 dakikadır. İmplant sayısının 1-3 adet olması halinde hasta 24 saat sonrasında iş başı yapabilir. Çalışmasına engel değildir.

İMPLANTTA KLİNİK ÇALIŞMA

Hastanın hekime müracaatıyla yapılan ağız, çene ve kemik muayenesi sonrasında hastadan bazı röntgen tetkikleri istenir. Yapılan inceleme sonunda hekim, implant uygulamasına karar verir. Operasyon sonrası duyulabilecek ağrı ise basit ilaçla kontrol altına alınabilir. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten sonra, kemiğin implanta bağlanması (osseointegrasyon) için 3-6 ay gibi bir süreye ihtiyaç vardır. İmplant yerleştirildikten yaklaşık 3-4 ay sonra protez yapımına başlanılabilir. Kemik tozu ilave edilmişse bu süre 5-6 ay gibi düşünülebilir. İmplant üstü protezlerin uygulaması sonrasında hastaya temizlik ve bakımının bilgisi aktarılır. Hijyen çok önemlidir. Yılda bir defa kontrole gelmesi tavsiye edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar