İNFERTİLİTE - KISIRLIK

Latincesi ‘’İNFERTİLİTE ‘’ olan ve Türkçeye bence yanlış olarak çevrilen kısırlık, ‘’BEBEK OLUŞMASINDA ZORLUK ‘’ diye daha doğru tarif edeceğimiz durum çiftlerin 1 yıl birlikte olmalarına rağmen bebek sahibi olamadığı hali anlatmaktadır, yani çiftler aralık vermeden ( görev icabı ayrılıklar , askerlik , hastalık vb.) 1 yıl birliktelik yaşamalarına rağmen gebelik oluşmamışsa bebek oluşumunda zorluktan bahsedilir ve araştırmagereği ortaya çıkar . Bu durumda hastalarımla konuşmalarımızda akla takılan sorular olarak ;

  1. SEBEBLERİ: Asıl olarak Erkek nedenli ve Kadın nedenli olarak ikiye ayırabiliriz bu oranlar %60 kadından kaynaklanan infertilite % 40 erkekten kaynaklanan infertilitedir.Kadından Kaynaklananlar :Yumurta oluşumundaki sıkıntılar, rahim ve tüplerden kaynaklanan sıkıntılar, rahimin bebeği tutamamasına bağlı sıkıntılar olarak özetlenebilir,Erkekten Kaynaklananlar ise sperm üretimi yada yolların tıkanıklılığına bağlı olabilen sperm sayı,hareket ve morfoloji ( şekil ) bozukluklarıdır.Bu nedenlerin ayrıntılı ve dikkatli şekilde belirlenmesi tedavi seçimi açısından son derece önemlidir.
  2. PROBLEMİ SAPTAMA YÖNTEMLERİ : Bebek oluşumunda zorluk yaşayan çiftlerde en önemli nokta çiftlerin anlattıklarının ayrıntılı olarak dinlenilmesi ve psikolojik olarak güven tesis edilmesidir,çünkü hekimin karşısına çıkana kadar çiftlerin geçtiği yol kolay değildir,bizim gibi toplumlarda bebek hem çok önemli hem de pek çok şeyin göstergesi kabul edildiğinden çiftlerde ciddi bir psikolojik baskı oluşturmaktadır, sonrasında yapılan jinekoljik muayene ve istenecek horman testleri , sperm testleri ve gerekliyse rahim tüp filmi gibi testlerin sonucunda eşlerin her ikisine de sorunun olup olmadığı varsa nerede sorun olduğu ayrıntılı olarak anlatılmalıdır.Şu da unutulmamalıdır ki bebek oluşumunda zorluk yaşayan çiftlerin % 10-15 inde neden bulunamayabilir ,buna ‘’Nedeni Belli Olmayan İnfertilite ‘’ denir , aslında bu da bir tanıdır ve tedavi şeklimizi etkiler.
  3. ÇÖZÜM AŞAMALARI : Tedavide amaç en kısa zamanda , en basit yöntemle ve en düşük maliyetle bebek sahibi olmaktır, bu nedenle ilaçla tedavi, iğne tedavisi , aşılama ( inutero inseminasyon ) ve tüp bebek ( ın vitro fertilizasyon ) gibi tedaviler mevcuttur ve kliniğimde bu yöntemleri uygulamaktayım.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özgür Atlı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)