İnfertilite Testleri

Tanısal testler, tedavi seçeneklerinizi ve doğurganlık başarınızı değerlendirmemize yardımcı olan önemli bilgiler sağlar. Özelleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek için bu testlerin ve diğer bilgilerin bir kombinasyonu kullanılabilir.

KADINLA İLGİLİ TESTLER

3.GÜN TESTLERİ

3. gün testleri (adet döngünüzün ikinci, üçüncü veya dördüncü gününde yapılır), gerektiğinde yumurta geliştirici ilaçlar ile tedaviye cevap verme olasılığınız hakkında önemli bilgiler verir. Üreme sağlığı ve yumurtalık rezervini değerlendirmek için kanınızdaki hormon seviyelerini ölçer. Kadın doğurganlığı hormonal denge ile yakından ilişkilidir. Hormonlar yumurta gelişimini başlatır, uygun yumurtlama zamanını belirler ve embriyonun uterusa nasıl implante olduğunu belirler. Hormon seviyelerinde denge ve zamanlama kesin olmalıdır. Bu nedenle, kadın doğurganlığını değerlendirmek için öncelikle farklı hormonal test türlerine güveniyoruz. Bir dizi farklı hormon doğurganlık sağlığını etkiler, kan alımı ile aynı anda doğurganlığı kontrol eden bu hormonların hepsine bakılabilir.

Bu hormonlar;

Yumurtalıkları uyaran folikül uyarıcı hormon (FSH)

Yumurtaların yumurtalıklardan salınmasını uyaran luteinize edici hormon (LH) 

Yumurtalık rezervini gösteren AMH (anti Mullerian hormonu) 

Rahim iç zarını implantasyona hazırlayan (Estradiol) 

ULTRASON 

Geleneksel ultrason testleri yumurtalıklarınızın, uterusunuzun ve foliküllerinizin sağlığını değerlendirilmesini sağlar. Transvajinal ultrason, yumurtalıklardaki küçük folikülleri (antral foliküller olarak adlandırılır) değerlendirebilir. Yumurtalıklardan yeterli sayıda yumurta elde etmek için toplam antral folikül sayısı 10 civarında olmalıdır. Ultrason ayrıca yumurtlama döneminde endometriumun kalınlığını ve şeklini değerlendirmede önemli bir test aracıdır. 

HİSTEROSALPINGOGRAM (HSG) TESTİ 

Rahim ve Fallop tüplerinin duvarlarını incelemek için HSG adı verilen bir röntgen testi kullanıyoruz. Bu test doktorunuzun fallop tüplerinizin açık olup olmadığını görmesini ve aynı zamanda rahiminizin şeklini değerlendirmesini sağlar. Teknik, uterusa küçük bir kateter yerleştirilmesini ve röntgen ekranında görülebilen bir sıvının (kontrast madde) enjekte edilmesini içerir. Tüm işlem 15 dakika sürer ve genellikle yumurtlamadan önce adet döngünüzün 5-12. günleri arasında gerçekleştirilir. 

       SONOHİSTEROGRAM TESTİ (SİS)  

Bu basit ultrason testi, uterus boşluğunu polip veya myom gibi anormallikler açısından inceler. Döngü günleri 5- 12 arasında yapılır. Ofiste yaklaşık 10 dakika sürer. SİS testi rahmin içinin normal olduğunu teyit edebilir. Rahim ağzından (serviks) ince bir kataterle geçilerek rahim içi sıvı ile doldurulur ve bu esnada ultrason ile rahim içi incelenir. 

ERKEKLE İLGİLİ TESTLER 

Erkek eşin sperm örneğinin test edilmesi, üreme öyküsü, tıbbi geçmişi ve yaşam tarzı hakkında önemli bilgiler toplanmasına olanak tanır. Bir semen analizi testi, bir bireyin veya çiftin yaşayabileceği doğurganlık sorunları ile ilgili detaylı bilgiler verir. 

SEMEN ANALİZ SÜRECİ 

SPERM ALINMASI: Spermi değerlendirmek için bir semen örneği alınmalıdır. Şüphesiz, bu süreç birçok erkeği rahatsız edebilir ve bu nedenle numune örnekleri evde veya merkezimizdeki özel bir toplama odasında toplanabilir. Evde toplanırsa sperminin hayatta kalmasını sağlamak için semen örneği belirli bir zaman diliminde laboratuvarımıza getirilmelidir. 

SEMEN HACMİ 

Kaç mililitre semenin üretildiğini gösterir. Düşük hacimler seminal veziküllerde veya prostatta tıkanıklığı veya disfonksiyonu gösterebilir. Hacim 2 ml'den fazla olmalıdır. 

SEMEN MOTİLİTESİ 

Kaç adet hareketli spermin bulunduğunu gösterir. Bu özellik spermin fallop tüpündeki yumurta ile birleşmesini sağlar. Genel olarak, spermin% 50 veya daha fazlası hareketli olmalıdır. 

SEMEN MORFOLOJİ 

Spermin gerçek şeklini ifade eder. % 50'den fazlası anormal şekilli ise, erkek fertilitesi etkilenir.

SEMEN KONSANTRASYON 

Mililitre başına kaç milyon sperm üretildiğini gösterir. Düşük sayılar spermin çıkmasının engellendiğini ya da testislerin spermleri gerektiği gibi üretmediğini gösterebilir. 

SPERM GÖRÜNÜMÜ 

Sperm rengi kan varlığını veya ilacın yan etkisini gösterebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ziya Kalem Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)