Yaş Neden Önemlidir?

Ne yazık ki, “biyolojik saat” sadece bir efsane değildir. İnfertilite ile uğraşırken yaş en kötü düşmanlarımızdan biri olabilir. Kadınlar çocuk sahibi olma yaşını erteledikçe, yaş önemli bir engel haline gelebilir. 30 yaşından sonra, çoğu kadın için doğurganlıkta azalma başlar. Biyolojik saati neyin yönettiğini anlamak, bireylerin ve çiftlerin bilinçli olarak kararlar almalarına ve ne zaman bir aile kurmaları ve ne zaman gebe kalmayla ilgili yardım aramaları gerektiğine dair tartışmalara kapı açmasına yardımcı olabilir.

YAŞ VE İNFERTİLİTE

Gebe kalmaya çalışırken bir kadının yumurtalarının kalitesi hayati önem taşır. 35 yaşından sonra, yumurta kalitesi ve miktarı (ortalama olarak) sürekli olarak azalmaya başlar. Bu gerileme 40 yaşından sonra daha hızlı gerçekleşir. Kadında yumurtaların kalitesi düştükçe gebe kalmak daha zor hale gelir.

DİKKATE ALINACAK FAKTÖRLER

  • Otuz yaşından sonra yumurtaların % 12'si bebek olma potansiyeline sahiptir
  • Kırk yaşına kadar, 'iyi yumurtaların' sadece% 40'ı kalır
  • Düşük yapma şansı yirmili yaşlarındaki kadınlar için% 10'dan az, 45 yaş üstü kadınlar için% 90'a kadar yükselir
  • 25-35 yaş sağlıklı bir bebek için en uygun zamandır

Bir kadın yaşlandıkça, sahip olduğu yumurta sayısı sürekli olarak azalır. Doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadığına veya gebe olup olmadığına bakılmaksızın her ay yüzlerce yumurta kaybedilir.

NE TAVSİYE EDERİZ ?

  • 35 yaşın altındaki kadınlar gebe kalmaya çalıştıktan 1 yıl sonra bir değerlendirme istemelidirler
  • 35-39 yaşlarındaki kadınlar 6 ay gebe kalmaya çalıştıktan sonra bir değerlendirme istemelidir
  • 40 yaş ve üstü kadınlar en kısa zamanda değerlendirme istemelidir.

 

KADIN YAŞI 40 VE ÜZERİYSE

Bir kadın 40 yaşındayken, daha az sayıda yumurta olması nedeniyle hamile kalma şansı büyük ölçüde azalır. Ayrıca, yumurtaların kalitesi zamanla azalır. Kalitedeki azalma normal döllenme olasılığını azaltır ve embriyoda düşük yapma ve kromozomal bozukluk şansını artırır.


HER HASTA KENDİNE ÖZELDİR

 Her hastanın kendi kişisel yolculuğu vardır. Her infertil vakasının kendi zorlukları vardır. Bir kişi için tedavi protokolü, aynı yaşta olsalar bile, genellikle başka bir hastanınkinden çok farklıdır. Tanıdan tedaviye, hastalarımızın akıllı seçimler yapmasına ve olumlu sonuçlar elde etmesine yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş testler ve tedaviler kullanıyoruz.  

 

 YUMURTA MİKTARINI ÖLÇEN TESTLER

Adetin 3. günü hem laboratuarda kan testleriyle  hormonal ölçüm yaparak hem de ultrasonda yumurta sayısını hesaplayarak  yumurtalık rezervini belirliyoruz. Folikül Uyarıcı Hormon (FSH), anti Mullerian Hormonu (AMH) ve ultrason, yumurtalık rezerviniz / yumurta kaynağınız hakkında bize doğru bilgiler sağlar.

 

YUMURTA KALİTESİ VE GENETİK TEST

Bir kadının yumurtasının kalitesi düşmeye başladığında, embriyolarda kromozomal anormallik riski de artar. 30'lu yaşların sonlarında ve 40 yaşın üstündeki kadınlar için yumurtalık rezervinde kalan yumurtaların kalitesi nedeniyle  kromozomal anormallik riski yüksektir. Tedaviden önce yumurta kalitesini belirleyemesek de, yaş bu konuda çok iyi bir belirteçtir. Tüp bebek işlemi yapılırken embriyo rahim içine transfer edilmeden önce yapılan genetik test, embriyo kalitesini tahmin edebilir ve implantasyon için kromozomal olarak normal embriyoları seçmemize yardımcı olabilir.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ziya Kalem Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)