İNMEMİŞ TESTİS ( HAYALARIN İNMEMESİ DURUMU )

Yazar Mirzaman HüseynovÇocuk Üroloğu • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

İnememiş Testis Nedir?

Testisler anne karnındaki gelişme döneminde karın içinde gelişir, daha sonra KASIK KANALINDAN geçerek SKROTUM’a ( haya torbası ) yerleşir. Bu normal inme sürecindeki aksaklıklar İNMEMİŞ TESTİS hastalığı ile sonuçlanır.

Testisler Yukarıda Kalırsa Ne Olur?

Testisler, düşük sıcaklıkta üremeye programlanmış organlardır. Skrotumdaki ortalama 36 santigradlık bir sıcaklıkta büyür ve gelişir. Ancak testis ne kadar yukarıdaysa sıcaklık ta giderek artar. Misal: kasık kanalında bu sıcaklık 37 santigraddır. Yüksek sıcaklıkta testisler gelişememekle birlikte, fonksiyonunu da kaybeder. İnmemiş testisi olan erkeklerde testisin kötü huylu tümörlerinin görülme sıklığı daha yüksektir. Testisler fonksiyonunu kaybederse hormon ( testesteron) üretme yetisi de kaybolur. Kısırlığa sebep olur. Testis torsiyonu dediğimiz hastalığa yol açar. Çocuğunuzu psikolojik olarak kötü etkiler.

Testisler Kendiliğinden İner mi?

Genellikle anneden geçen hormonların etkisi ile yukarıda kalmış olan testisler inebilir. Anneden geçen bu hormonlar genellikle 6 ay içinde etkin olduğu için, 6. ayını doldurmuş çocuklarda testisler halen yukarıdaysa, bu, testislerin kendiliğinden inmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu kural tüm testisler için geçerli değil. Testisin takılıp kaldığı seviyeye göre değişir. Dolayısı ile, 6 ayını doldurmuş bir çocukta eğer inmemiş testis varsa, bu, o testise artık müdahele edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Zaman geçtikçe testis yerine inmez.

Çocuğumun Testisi Yukarıda-Ne Yapmam Gerek?

Doktora başvurmanız ve çocuğunuzu muayene ettirmeniz lazım. Eğer doktorunuz testislerin kendiliğinden inmeyeceğine ve yukarıda olduğuna kanaat getirirse size ameliyat önericektir.

Hormon Tedavisi Yapsak Olmaz mı?

Olmaz! Artık hormon tedavisi uygulanmamaktadır. Hormon tedavisi boşuna zaman kaybı anlamına gelmektedir. Belki, çok az hastada testisin inmesine yardımcı oluyor, ancak bu durum geçicidir. İNMEMİŞ TESTİS TEDAVİSİNDE HORMON TEDAVİSİNİN YERİ YOKTUR!. Hormon tedavisi, sadece çok yukarıda kalmış küçük boyutlu testisi olan hastalarda testisin boyutunu artırmak için kullanılabilir.

Ameliyatı Ne Zaman Yapmak Lazım?

Altıncı aydan sonra testis kendiliğinden inmez. Bir yaş civarında testislerde hücresel düzeyde bozulmalar oluşur. İdeali AMELİYATI 7-12 AY ARASINDA YAPMAKTIR. On sekiz ay üst sınır kabul edilmektedir. İnmemiş testis ameliyatını 18 aydan sonraya ertelemeği istemiyoruz.

Ameliyatdan Önce Yapmam Gereken Bir Şey Varmı?

Ameliyatdan 3 hafta öncesine kadar aşı yapılmaması ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmemesi lazım. En az 6 saatlik açlık süresi gerektiğinden hastanızı gece beslenmesi sonrası bir daha beslemeyin. ORUÇ’muşcasına ne su ne de yemek vermek olmaz.

Ameliyat Ne Kadar Sürer? Ameliyatdan Sonra Hastanede Yatar mıyız?

Ameliyat süresi hastadan hastaya çok deyişmekle birlikte, unutmamanız gereken bir konu var- hastanız ameliyathane kapısından içeri girdiği anda ameliyat başlamaz. Anestezi uyutma ve uyandırma süresi özellikle çocuklarda uzun süren işlem olduğundan aklınızda bir saat tutmamanızda fayda vardır. Ameliyatdan sonra hastanede kalmanıza gerekyok.Aynı gün evinize taburcu oluyorsunuz.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Kontroller Nasıl Olur?

Ameliyat sırasında özel ağrıkesici prosedürler ( hem anestezi, hem cerrah tarafından ) uygulandığından ameliyat sonrasında belirgin ağrı şikayeti olmaz. Ameliyat sonrası üçüncü gün, üçüncü hafta ve üçüncü ayda kontrole gelmeniz lazım. Üçüncü gün pansuman açılmaktadır. Birinci haftasında banyo yapılabilir. Hareket kısıtlamasına gerek yoktur. Dikişler estetik olduğundan yara yeri belli olmaz.

İnmemiş Testis Ameliyatı Olan Çocukta İlerde Kısırlık Olur mu?

Maalesef bunu ön görmek çok zordur. Bir testisi hasta olan insanlarda, karşı testis sağlamsa bu tip sorunla karşılaşılmaz. Ancak, eğer ileride hastanızda kısırlık olursa, bunu tek taraf testisin ameliyat geçirmesine bağlamak doğru değildir. Çevrenizde her iki testisi de sağlam olup, ancak çocuk sahibi olamayan tanıdıklarınız mutlaka vardır. İşte bu nedenle sebebi ameliyat olmuş testiste aramak her zaman doğru olmayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mirzaman Hüseynov Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)