Invisalign Tedavisi

Yazar Tuğçe Öner AltaşOrtodontist • 24 Şubat 2021 • Yorumlar:

Invisalign tedavisi nasıl olacak?

Doktorunuz dişlerinizin tam hareketlerini belirleyen benzersiz, dijital bir tedavi planı oluşturacaktır. Invisalign şeffaf plaklarınız, planınıza bağlı olarak doğru zamanda doğru yere doğru miktarda kuvvet uygulamak için tasarlanmıştır.

Tedavi süreci nedir?

İlk seansta itero ağız içi üç boyutlu tarayıcı ile tarama kaydınız alınarak dijital modeliniz oluşacaktır. Ardından ağız içi ve profil fotoğraf kayıtları alınarak tüm datalar doktorlara özel bir sisteme aktarılacaktır. Daha sonra gülümsemeniz değerlendirilecek ve ardından gülümsemenizin adım adım dönüşümünü gösteren hassas, özelleştirilmiş bir dijital tedavi planı çıkarılacaktır.

İlk seansta itero ağız içi üç boyutlu tarayıcı ile tarama kaydınız alınarak dijital modeliniz oluşacaktır. Ardından ağız içi ve profil fotoğraf kayıtları alınarak tüm datalar doktorlara özel bir sisteme aktarılacaktır. Daha sonra gülümsemeniz değerlendirilecek ve ardından gülümsemenizin adım adım dönüşümünü gösteren hassas, özelleştirilmiş bir dijital tedavi planı çıkarılacaktır.

Planınızı onayladığınızda, benzersiz plaklarınız oluşturulacaktır. Her bir plak setini günde 20 ila 22 saat boyunca takacaksınız ve her 1-2 haftada bir, yeni bir plak setine geçeceksiniz. Her bir plak seti, güzel yeni gülüşünüze ulaşıncaya kadar, tedavi planınıza göre dişlerinizi nazikçe ve kademeli olarak yerine kaydıracaktır.

Tedavi ne kadar sürer?

Tedavinin süresi, vakanızın ne kadar karmaşık olduğu ve plaklarınızı ne sıklıkla taktığınız gibi birçok faktöre bağlıdır. Özel ihtiyaçlarınıza göre tedavinizin tam olarak ne kadar süreceği değişebilir. Ortalama olarak, Invisalign tedavi süresi 12 ila 18 aydır, ancak sonuçları birkaç hafta içinde görmeye başlayabilirsiniz.

Plakları ne sıklıkla değiştireceğim?

Genellikle Invisalign şeffaf plakların haftalık veya iki haftada bir değiştirilmesini önermektedir.

Şu anda diş teli takıyorum. Invisalign tedavisine geçiş yapabilir miyim?

Muhtemelen! Doktorlar önemli sayıda hastayı diş telleri ve Invisalign şeffaf hizalayıcı kombinasyonu ile tedavi ediyor – gülüşünüz için en iyi tedavi yaklaşımını belirlemek için doktorunuza danışın.

Kaplama veya kronum var. Invisalign şeffaf hizalayıcılar onlarla birlikte çalışacak mı?

Değişir. Veneerler ve kronlar dahil yaptığınız diş tedavisi hakkında doktorunuzla konuşun, o sizin kişisel ihtiyaçlarınızı değerlendirecektir.

Birkaç diş üzerinde köprü işim var. Invisalign şeffaf hizalayıcılar yine de çalışacak mı?

Invisalign şeffaf hizalayıcılar, her dişi ayrı ayrı hareket ettirmek için tasarlanmıştır. Köprü iki veya daha fazla dişi birbirine bağladığından, net hizalayıcılar etkili olmayabilir.

İhtiyaç duyduğum her an plaklarımı çıkarabilir miyim?

Evet, Invisalign hizalayıcılarınızı yemek, içmek, fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarabilirsiniz. Bunları düğün, iş görüşmesi gibi özel günler için veya en sevdiğiniz sporu veya enstrümanı çalmak için çıkarabilirsiniz.  

Tedavi sırasında ne yiyebileceğim konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?

Yok! Invisalign şeffaf hizalayıcılar çıkarılabilir, bu nedenle yiyecek kısıtlaması yoktur (merhaba patlamış mısır!).  

Bazen plaklarımı çıkardığımda dişlerim gevşiyor. Bu yaygın mı?

Evet. Invisalign plaklarınız dişlerinizi kademeli olarak uygun pozisyonlarına kaydırdıkça, diş etleriniz hareket ettikçe her dişin etrafında yeniden şekillenir. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Invisalign tedavisi sadece uyurken plaklarımı taksam da işe yarayacak mı?

İstediğiniz sonuçları elde etmek için Invisalign plaklarınızı günde 20 ila 22 saat takmanız gerekir.

Invisalign şeffaf plaklarını takmak konuşmamı etkiler mi?

Dilinizin Invisalign hizalayıcılarınızın ağzınızda olmasına alışması birkaç gün sürebilir ve hafif bir peltek olabilirsiniz. Ancak bu hızla ortadan kalkmalıdır.

Sigara içmek hizalayıcılarımı lekeleyecek mi?

Invisalign hizalayıcılar takarken sigara içmekten vazgeçiyoruz çünkü onları lekeleyebilir.

Hizalayıcı takarken sakız çiğneyebilir miyim?

Hayır, sakız Invisalign hizalayıcılarınıza yapışacaktır. Sakız dahil tüm öğünler ve atıştırmalıklar için hizalayıcılarınızı çıkarmanızı öneririz.

Ben uyurken plaklarım kayabilir mi?

Ne yapıyor olursanız olun plaklarınızın düşmesi çok düşük bir ihtimaldir: uyumak, konuşmak, gülmek, vb. Invisalign şeffaf plakları dişlerinizin etrafına tam oturacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle bu bir endişe nedeni olmamalıdır.

Bir seyahate çıktım ve yanımda plaklarımı almayı unuttum. Plaklarım hala uyacak mı?

Cevap, Invisalign plaklarınızı takmadan ne kadar kaldığınıza bağlıdır. Kısa bir süre geçmişse, plaklarınız yine de sığmalıdır, ancak rahatsız edebilirler.

Plakları temizlemenin en iyi yolu nedir?

Plakları temizlemenin en iyi yolu, Invisalign Temizleme Sistemini kullanmaktır. Ayrıca diş fırçası ve diş macunu ile fırçalayabilir ve ılık suyla durulayabilirsiniz. asla sıcak su kullanmayın – plastiği kalıcı olarak bükebilir.

Plaklarımı tekrar yerine koyduğumda ağzımda yemek artıkları (yaban mersini veya makarna sosu gibi) varsa lekelenebilir mi?

Evet. Bu nedenle, Invisalign plaklarınızı tekrar ağzınıza yerleştirmeden önce her yemekten sonra fırçalamanız önemlidir.

Plaklarımı sağlıksız bir yere düşürdüm. Temizledikten sonra sterilize etmem gerekir mi?

Evet plaklarınızı ağzınıza yerleştirmeden önce her zaman temiz ve hijyenik olduğundan emin olmak çok önemlidir. Invisalign Temizleme Kristalleri plaklarınızı temiz, hijyenik ve berrak tutar – hatta 15 dakika gibi kısa bir sürede plağı bile temizler. Lütfen plaklarınızda hiçbir zaman sıcak su kullanmayın – plastiği kalıcı olarak bükebilir.

Ya bir plağı kaybedersem veya kırarsam. Ne yapmalıyım?

Bir Invisalign plağınızı kaybederseniz veya kırarsanız derhal doktorunuza bildirin. Doktorunuz, daha önceki bir plak setini, bir sonraki plak setinizi takmayı veya yedek plak siparişi vermeyi içerebilecek tedavi planınızı takip etmeniz için sizinle birlikte çalışacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)