Ortodonti Nedir?

Yazar Tuğçe Öner AltaşOrtodontist • 4 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Ortodonti nedir? Ortodonti tedavisi nasıl yapılır sorusu, diş yapısının olması gerektiğinden farklı olması halinde, bunu düzeltmeye yapılan çalışmalar şekilde yanıtlanabilir. Çapraşık diş yapı bozukluğunu düzeltmek için eğitim alan diş hekimlerinin uzmanlık alanı olarak tanımlanabilir. Bu tedavi yönteminde, normal diş yapısı olması gerektiğinden daha çok çapraşık ve farklı ise, sorunun düzeltilmesi adına diş, ağız ve kafa yapısı incelenir. Sonrasında da çapraşık diş sorunları düzeltilir ve kişinin istediği dişlere kavuşması sağlanır.

Ortodonti sorunlarının oluşması için birkaç neden bulabilir. Bunlar arasında kişinin alt çenesinin geride ya da ileride olması, iskelet bozuklukları ve çene uyumsuzlukları yer almaktadır. Sorunların nasıl oluştuğuna dair örnekler verilebilir. Çocukluk yaşlarında emzikleri ve biberonu gerektiğinden fazla kullanmak bunlara örnektir. Aynı zamanda el emmek, parmakları emmek gibi sorunların ortodontik sorunlara yol açtığını biliyoruz. Erken yaşlarda süt dişlerinin geç ya da erken kaybedilmesi, sorunlar arasında yer almaktadır.

Ortodonti tedavisi 30 senelik bir geçmişe sahip olan bir süreçtir. Genel olarak baktığımız zaman, dişlerin hareket edileceği daha öncesinde düşünülmüştür. Dişlerin azaltılması ve bu bağlamda doğru şekil elde edilmesi de düşünülmüştür.

Ortodonti tedavi yöntemleri nelerdir?

Ortodonti, birkaç aşamadan oluşan bir tedavi yöntemidir. İlk aşamada ortodonti uzmanı sizi muayene eder, dişlerin uyumsuzlukları, çapraşık durumları gibi sorunları fark ederek, sorunları yorumlar ve tedavi için onay verir. Muayene içinde kişinin ağzı son derece detaylı bir incelemeye tabii tutulur. Sonrasında hastanın tedavisi için nasıl bir süreç işlemi gerektiği hakkında doğru bilgi sizlere aktarılır.

Ortodonti tedavi yöntemlerinde hastanın hangi tedaviyi seçeceği, uzman görüşleri sonrasında belli olur. Gerekli olan hijyenik ve diğer koşullar sağlanır. Ağız için çürük varsa tedavi edilir. Ağız bakımı sorunsuz bir şekilde yapılır. Planlama aşamasında ise, uzman hekim analiz ve ölçümler yapar. Hasta için tedavi seçenekleri sunulur. Süreçte; şeffaf plaklar, vidalı araçlar, sabit ortodontik araçlar, hareketli ortodontik araçlar kullanılmaktadır. 

Ağzınıza takılan apareyler, zaman zaman sizi rahatsız edebilir. Fakat doktorunuz bu konuda sizler için gerekli olan bilgilendirmeleri net bir şekilde yapar. Şeffaf plaklar, gerek ağız içinde kolay çıkması, gerek kullanım rahatlığı açısından, tedavi sürecinde sizlere yardımcı olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)