Invisalign

Invisalign (Telsiz Ortodonti)nedir?

Invisalign tedavisi kişiye özel üretilen şeffaf plaklar (aligner) sayesinde telsizortodontitedavisi sağlayan bir sistemdir. Bu sayede dişlerinizdeki çapraşıklıklar ortodonti tedavisi gördüğünüz farkedilmeden günden güne düzelir.

Invisalign tedavisine nasıl başlayabilirim?

Öncelikleortodontistinizin muayenesi sonucunda gerekli olan diğer dental işlemlerinizin (dolgu, diştaşıtemizliği vb.)yapılmasıgerekmektedir. Ardından dişlerinizin 3 boyutlu dijital taraması (CAD-CAMsistemi) ve/veya ölçüleri alınır. KayıtlarınızAmerika'daki merkeze gönderilir ve tedavi simülasyonunuz hazırlanır. 2. seansınıza kadar (ortalama 4-6 hafta)plaklarınız kliniğe ulaşmaktadır.

Invisalign tedavisine başlamadan önce tedavi sonundaki dişpozisyonlarımıgörebilirmiyim?

Evet. Bilgisayar ortamında hazırlanan 3 boyutlu simülasyon sayesinde tedavinizin sonunu görebilirsiniz.Invisalign tedavisi diğer ortodontik tedavilerin aksine bu imkanı sağlamaktadır.

 

Şeffafplaklar iledişlernasılhareket ediyor?

Dişpozisyonlarınızbilgisayar ortamına aktarılır vehazırlanansimülasyonda her ay yaklaşık 1mm dişhareketi olacak şekilde plaklarınız üretilir. Her plak 15 gün süre ile takılır. Bu sayede dişler her bir plak sayesindehareket etmişolur.

Invisalign tedavisininavantajlarınedir?

  • Invisalign tedavisinde tedavinin bitimini tedavi başında görebilirsiniz.

  • Günlük hayatınızıetkilemez.

  • Yemek yerken plaklarınızıçıkartacağınız için diğer ortodontik tedavilerin aksineyeme-içme konusunda sınırlarınız yoktur.

  • Dişlerinizi rahatlıkla fırçalayabilirsiniz.

  • Invisalign plaklarıesnek ve yumuşaktır. Tel ve braket gibi sert materyaller kullanılmadığıiçin batmagibi rahatsızlıklaryaşamazsınız.

  • Sabit ortodontik tedavilerdenolmadığıicin istediğinizde çıkartabilirsiniz.

Invisalignher hastaya uygulanabilir mi?

Invisalign, çoğunlukla hafif ve orta çapraşıklık vakalarında kullanılmaktadır.Ortodontistinizin muayenesi sonucu tedaviye uygunluğunuzkesinleşecektir.

Invisalign her yaşta uygulanabilir mi? Çocuk hastalarda invisalign tedavisi uygun mudur?

Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi invisaligntedavisi de her yaşta uygulanabilir. Ancak çocuk hastalarda dişsürmeleri önemlidir. Tümkalıcı dişlerin sürmesi ortalama 13-14 yaşlarında olmaktadır.

Invisalign konuşmamıetkiler mi?

Hastaların invisalign tedavisine adaptasyonu tel tedavisinden daha kolay olmaktadır. Birkaçgün içerisinde invisalign plaklarına alışılmaktadır.Ayrıca,özelbir gününüzde ya da bir toplantıda invisalign plaklarınızı çıkartmanız da mümkündür.

Invisalign tedavisi ağrılıbir tedavi midir?

Invisalign plaklarinizi ilk taktığınızda bir baskıhissedeceksiniz. Bu baskıbirkaçgün içerisinde kendiliğinden geçecektir.

Invisaligntedavisindeplaklarıgündeortalama ne kadar süreyle kullanmak gerekir?

Invisalign plaklarınızı günde ortalama 20-22 saattakmanız gerekmektedir. Yemek yediğiniz zamanlar haricinde plakları kullanmalısınız. Ancak haftada birkaç saat özel bir etkinlik ya da önemli bir toplantıiçin kaçamak yapabilirsiniz.

 

Invisaligntedavisüresitel tedavisindenuzun mudur?

Her hastanın tedavi süresi farklıolabilir. Tedavi metodlarıarasında ciddi bir süre farkı yoktur.Ancak invisaligntedavisi günlük hayatı etkilemediği için tedavi süresi hastalar için ciddi önem arz etmemektedir.

Invisalign tedavisindeağız hijyeni sağlamak zor mudur?

Dişlerin üzerinde sabit braket veya teller olmadığı için ağız hijyeni kolayca sağlanabilir. Invisalign, tüm ortodontiktedaviler arasında ağız hijyenininen kolay sağlandığı ortodontiktedavi yöntemidir.

Invisalign tedavisindeşeffafplaklarınbakımınasılyapılır?

Sabah ve akşam ılık su ve diş fırçası kullanarak temizlemeniz gerekmektedir. Yemeklerdensonra dişlerinizi fırçalayıp takmanız tavsiye edilir.

Invisalign plakları ile bir şeyler içilebilir mi?

Invisalign plakları termoplastik materyallerdir.Plaklar ile çay ve kahve tüketilmemesi önerilmektedir.

Şeffafplaklardarenkleşme/ sararma olur mu?

Aşırı miktarda sigara ve puro kullanımı sararmaya neden olur. Renkli içeçekler iseciddi bir etkiye sebebiyetvermez. Ayrıca plaklarsadece 15 gün kullanılıp ardından yeni plak kullanıma geçilmektedir.

Gebelik ve/veya emzirmedöneminde invisalign tedavisi uygulanabilir mi?

Evet uygulanabilir.

Invisalign plaklarıBisphenol-A (BPA) ve/veya phthalates (fitalat)içerir mi?

Invisalign plaklarıbirçok ülkede kullanılımı yasaklanan BPA ve fitalatgibisağlığa zararlı maddeler içermez.

Nikel alerjisi olan hastalarinvisalign ile ortodontik tedavi gorebilir mi?

Evet uygundur.

Invisalign tedavisi sonunda farklıbir işlem yapılırmı?

Her ortodontik tedavininsonunda olduğu gibikoruyucu uygulamalar yapılmaktadır. En yaygın koruyucu uygulama retainer yani dişlerin iç tarafına yerleştirilen sabitleyici ince bir teldir. Koruyucu uygulamanıza ortodontistiniz karar verecektir.​

Retainer (sabitleyici tel) ne kadar süre ile kalmalıdır?

Her vakada farklılık gösteren bir durumdur.Retainer kullanma sürenizi ortodontistiniz belirleyecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)