İstenmeyen Gebelikler ve Kürtaj

Planlanmayan ve korunmasız ilişki sonrasında ve/veya bazende gebelikten korunmanın yanlış uygulanması durumlarında istenmeyen hazırlıksız gebelikler gibi istenmeyen gebeliklere neden olabilmektedir.

Gebelik oluştuğu zaman gebeliğin kaç haftalık olduğu ve yerleşim yeri çok önemlidir.
Bazen dış gebelik ve/ veya dış ve iç gebeliğin birlikte seyrettiği heterotropik gebelik denilen durumlar olabilmektedir.

Gebelikle birlikte risk farktörleri ve gebelik haftası birlikte değerlendirildikten sonra hasta ve varsa eşi kürtaj hakkında bilgilendirilmeli, onayı alınmalıdır.

Tıbbı tahliye ve/ veya Kürtaj işlemi lokal veya genel anestezi altında kadın hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır. 

Kürtaj işlemi sırasında Vakum Aspiratop Kürtaj seti kullanıldığı için eskiden yaşanılan rahim zedelenmesi ve rahim delinmesi işlemi artık neredeyse yaşanmamaktadır.

Kürtaj işlemi kişiden kişiye ve gebelik durumuna göre 5 ile 15 dakika arasında sürmekte olup.Operasyon sonrası kontrol ultrasonla rahim içinin kontrolu gerekir.Kürtaj işleminin başarılı birşekilde sonlandırılması ve rahim içinde parça kalmadığından emin olunması gerekmektedir.

Kürtaj işlemi sırasında ve sonrasında hastanın kanaması olmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kürtaj işlemi tam basitbir işlem olmayıp hastane ortamında veya tam teşekküllü Kadın doğum Merkezlerinde yapılması önerilmektedir.

Kürtaj işleminden sonra hastanın kendini iyi hissedinceye kadar ortama 30-60 dk kadar yatması ve dinlenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde yasal kürtaj süresi 10 ( yanlızca on haftaya ) kadar kabul edilmektedir. İdeal süre 4 hafta ile 8 hafta arasında olup bu süreyi asla aşılması önerilmemektedir.

18 yaşını doldurmuş tüm bekar bayanlar kendi isteği ile yasal sınırlar içerisinde müdahale- kürtaj olabilir.

Kürtaj işlemi sonrasında adet kanamasını geçmeyecek kadar az miktarda kanama olabilmekte ve kürtaj sonrası günlük yaşantınıza kısmen gerei dönebilmektedir.Çok dikkat gerektiren işlerin ve motorlu taşıtların kullanılması aynı gün içinde önerilmez.

Kürtaj sonrası hastanın durumuna göre verilecek bazı ilaçların kullanılması ve kontrole gelmesi,herşeyden daha da önemlisi Acil bi durum karşısında 7/24 kürtaj yapan doktoruna ulaşabilmesi (GSM vs) önerilmektedir. 

Kürtaj sonrası tekrar gebe kalınamaz diye bir kural yoktur.Tıbbi kurallara uygun yapılan kürtajlar sonrasında gerekli tedavide alınmışsa tek gebe kalınabilinir.Gebelikler oluşabilir,ilerde planlanan gebelikler oluşabilir.

Kürtaj olmadan önce gebeliklerden korunma yöntemleri hakkında gerekli ve doğru bilgi edinmek, kürtaj olmayı önlemeye yeter de artar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Nuri Alihanoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)