İyileşmeyen Yaralar

Yatalak hastalarda oluşan bası yaraları, diyabetik ayak yaraları, kaza sonrası oluşan yaralar ve kronik ülserlerin tümü uygun yara bakımı ve doku transferiyle kapatılmaktadır. Uzun süredir mevcut olan yaraların temelinde tümöral bir oluşum da yatabilir. Cilt kanseri nedeniyle yaralar açılabilir. Bunların mutlaka değerlendirmesi yapılmalı ve yaralar en kısa sürede kapatılmalıdır. Bu yaraların kapatılmasını sağlayan ve literatürde de yayınlanan birçok yöntemi geliştirmiş bulunmaktayız.

Bası Yaraları
Uzun süreli yatma ve oturma neticesinde ortaya çıkarlar. Genellikle his kusuru olduğu için bu hastalar yaranın ilk oluşum evrelerinde bir rahatsızlık hissetmezler. Şeker hastası, yaşlı, felçli kişiler genellikle bu durumdadırlar. Bu tür hastaları yakınları saat başı pozisyon değiştirmeleri konusunda yardımcı olmalıdırlar. İlk önce kızarıklık meydana gelir. Bu aşamada pozisyon değiştirilmezse bölge yara haline dönüşmektedir. Genellikle sakrum dediğimiz kuyruk sokumu ve iskium dediğimiz oturma kemiği üzerinde bu yaralar meydana gelmektedir. Bu aşamadan sonra pansuman tedavisi veya doku transferi içeren yöntemlerle ameliyat edilerek yaralar kapatılabilmektedir. Yıllarca yara ile yaşayan hastalar, bir saatlik bir ameliyatla bu sorundan kurtulabilmektedirler.


Diyabetik Ayak Yaraları
Şeker hastalarında yara iyileşmesi bozulmaktadır. Kan şekeri kontrol altına alınamayan bu kişilerde birçok fizyolojik mekanizma ile dokulara kan taşınması ve oksijen aktarılması mümkün olamamaktadır. Doku beslenmesi bozulduğu için özellikle ayaklarda yaralar ortaya çıkmaktadır. Yara oluşmadan önce veya hemen sonra iyi bir bakım ve pansuman tedavisi ile olayların üstesinden gelebiliyoruz. Ancak ileri düzey yaralarda damarların tıkanması neticesinde ameliyatlar yapılması gerekmektedir. Yaşlı kişilerde, ilerleyen hastalık nedeniyle hareketsizlik ve kendine bakamama hali de eklenince tüm bu sorunlar ortaya çıkıyor. Her zaman erken teşhis ve erken tedavi ile yaralar çok ileri düzeye gelmeden bu sorunların üstesinden gelmek gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Borman Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hüseyin Borman

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al